Mucize Doktor dizisine Konya'dan tepki geldi! “O sahne çocukların umudunu söndürdü”

Fox TV’de yayınlanan ve son olarak geçtiğimiz Perşembe günü 21. bölümüyle izleyicilerinin karşısına çıkan Mucize Doktor adlı popüler diziye tepki geldi.
Mucize Doktor dizisine Konya'dan tepki geldi! “O sahne çocukların umudunu söndürdü”

Fox TV’de yayınlanan ve son olarak geçtiğimiz Perşembe günü 21. bölümüyle izleyicilerinin karşısına çıkan Mucize Doktor adlı popüler diziye tepki geldi. Dizinin son bölümünde yaşanan kemik iliği nakli sahnesi, Mevlana Talasemi Hastaları ve Aileleri Yardımlaşma Derneği tarafından eleştirildi. Dernek Başkanı Mustafa Dolu, bu sahnede babanın rol icabı öldürülmesinin kemik iliği nakli bekleyen çocukların umutlarını söndürdüğünü dile getirerek Fox TV’den özür beklediklerini kaydetti.

mucize-doktor-ilik-naki-sahnesi.jpg

Mevlana Talasemi Hastaları ve Aileleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Mustafa Dolu’nun konu hakkındaki açıklaması şu şekilde;

"Fox TV’de yayınlanan Mucize Doktor dizisi, hikayesi ile sadece otizim hastalarına değil tüm engellilere ilham kaynağı olan bir dizi olmasına rağmen geçtiğimiz hafta yayınlanan 21.bölümde, reyting uğruna yapılan ve kemik iliği bağışı yapmayı düşünen birçok vatandaşlarımız üzerinde yanlış bir algı oluşmasını sebep olacak sahneler bulunmaktadır. Bahsi geçen dizide lösemi hastası oğluna ilik veren babadan alınan kök hücrenin şekli ile işlem sonunda rol icabı babanın öldürülmesi kemik iliği nakli bekleyen yüzlerce çocuğun umutlarını söndürmüştür.

Mevlana Talasemi Hastaları ve Aileleri Yardımlaşma Derneği, talasemi hastalığının önlenmesi, mevcut hastalarımızın ise sağlık ile sosyal konularında yardımcı olmak ve hastalarımız yanında olmayı görev ve amaç edinmiştir.  

Talasemi, anne ve babadan çocuklara geçen genetik bir kan hastalığıdır. Talasemi hastaları yaşamlarını sürdürebilmek için her 3 haftada bir 2 ünite kan almaları gerekmektedir. Talasemi, lösemi ve aplastik anemi gibi kan hastalıklarının kesin tedavisi kemik iliği nakli ile mümkündür. Ülkemizde 4.500 talasemi hastası ve 5000’e yakın lösemi hastası olduğu bilinmektedir.

Son iki yılda Konya’da ikamet eden 15 talasemi hastası kemik iliği nakli ile sağlığına kavuşmuştur. Ülkemizde yeterli kök hücre bağışı olmadığından bu hastalarımıza uygun kök hücre çoğunlukla yurt dışından bulunmuştur. Şuan onlarca hastamız Dünya Kemik İliği Bankasına müraacatta bulunmuş olup çaresizce uygun kemik iliği aramaktadır.

Dernek olarak yapmış olduğumuz bir çok çalışmada özellikle gençlerimize talasemi hastalığı, kan ve kök bağışını konularında farkındalık çalışmaları yapmaktadır. Dernek olarak yapmış olduğumuz bir çalışmada Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Karatay Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmetbey Ünivesitesi ve Gazi Üniversitesinde eğitim gören öğrencilere yönelik talasemi, kan ve kök hücre bağışı konularında anket yapılmıştır.

Ankette yer alan “gönüllü kemik iliği bağışı yapar mısınız?” sorusuna öğrencilerimizin yüzde 70’inin HAYIR cevabı verdiği görülmüştür. Bu bilgiler gösterdi ki toplumuzun en kültürü yüksek kesimini oluşturan üniversite öğrencileri bile kemik iliği bağışı konusunda maalesef mesafeli durmaktadır. Halbuki kemik iliği bağışı çok kolay bir şekilde yapılmakta olup dizide konu edildiği gibi belden cerrahi yöntem ile temin edilmesi şuan için zorunlu sebepler dışında kullanılmayan bir yöntem şeklidir. Kemik iliği nakli Sağlık Bakanlığının özel izni ile verilen merkezler tarafından yapılmaktadır. Dizede naklin alelade yerde yapılması, vericiye anastezi uygulanmaması, ilik toplama sırasında vericinin büyük bir acı çekmesi ve plastik iğnenin kırılarak kalp krizine sebebi sebebiyle vericinin öldürülmesi dizini çekenlerin doktorluk mesleği ile bir alakasının olmadığının açıkça delilidir. Senaryonun köpürtülerek bilgi kirliğine sebep olması, ülke genelinde faaliyet gösteren bizim gibi birçok derneğin çalışmalarını yok etmiştir.

Kemik iliği toplama işlemi çoğunlukla aferez yöntemi ile yapılmaktadır. Bunun yöntemle vericiye G-CSF isimli bir ilaç verilmektedir. Bu ilacın hiçbir yan etkisi bulunmamakta olup bu ilaç sayesinde vericinin iliği kana karışmaktadır. Böylece kana karışan ilik, vericinin kolundan kan bağışı yapar gibi toplanılmakta ve diğer kolundan tekrar vericiye nakledilmektedir. bu işlem 3-4 saat sürmektedir. Vericinin vücudu 1 hafta içinde vermiş olduğu iliği tamamlamaktadır. Dizide anestesi yapılamadan kemik iliği toplama ve plastik iğnenin kırılması gibi saçma sebep yüzünden vericinin ölmesi tamamen hayal ürünüdür. Bu saçmalığı yayınlayan Fox TV’nin tüm hastalarımızdan özür dilemesini ve bu durumu tersine çevirecek düzeltici yayınlar yapmasını talep ediyor. Konunun takipçi olacağımızın bilinmesini istiyorum"

mustafa-dolu.jpg