Muhalif basın çarpıtmıştı! Türkiye'nin bioetanol sıkıntısı var mı?

Türkiye’nin Koronavirüsle mücadelesini bütün dünya takdir ederken CHP’li bazı isimler ve bazı sol medya organları bu mücadeleye gölge düşürme çabasına girişti.
Muhalif basın çarpıtmıştı! Türkiye'nin bioetanol sıkıntısı var mı?

Türkiye’nin Koronavirüsle mücadelesini bütün dünya takdir ederken CHP’li bazı isimler ve bazı sol medya organları bu mücadeleye gölge düşürme çabasına girişti. Türkiye’de olumsuz bir hava oluşturmak için yanlış bilgiler içeren açıklamaları ve haberleri dolaşıma sokan muhalif medya, bunun son örneğini etanol ile ilgili haberleri ve açıklamalarıyla ortaya koydu.

konya-seker-12.png

PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk hem AA, hem İHA hem de DHA’ya ayrı ayrı açıklama yaparak, ülkemizde bir etanol sıkıntısı olmadığını, Konya Şeker’in elinde ülkemizdeki yıl sonuna kadar olacak etanol ihtiyacını karşılayacak, etanol üretilebilecek durumda olunduğunu belirtmesine, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın ise, ülkemizde bir etanol açığı olmadığını, hatta fiyatta da bir artış olmayacağını vurgulamasına rağmen muhalif medya, bu açıklamalar yokmuş gibi davranarak Türkiye’de etanol açığı varmış algısı oluşturma çabasına girişti.

konya-seker-1.png

BİR GÜN GAZETESİ’NDEN ÇİRKİN ALGI OPERASYONU

Bu algıların son örneği, Bir Gün Gazetesinin 21 Mart 2020 tarihli “Şeker fabrikalarını sattılar, etil alkolü ithal etmek zorunda kaldılar: Özelleştirme halk sağlığı sorunudur” başlıklı haberi oldu. Haberde; CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal’ın açıklaması verilirken, sanki özelleşen şeker fabrikaları kapanıyormuş gibi, özelleşmeden önce şeker fabrikaları etanol üretiyormuş gibi bir algı oluşturuldu. Haberde şu ifadeler kullanıldı: “Toplumca bir salgına karşı mücadele ederken hijyen için önemli olan kolonya ve dezenfektan üretimini yapamıyoruz. Çünkü yerli etil alkol sıkıntısı yaşanıyor. Oysa şeker pancarı etil alkol üretiminde önemli bir üründür. Bugün yaşadıklarımız özelleştirmenin, yeni tesisler kurmamanın halk sağlığını tehlikeye attığının bir örneğidir. Özelleştirilmesi düşünülen fabrikaların satışından derhal vazgeçilmelidir. Böylece hem üretimimizi koruruz hem de ithalat yoluna başvurmayız. Etil alkol üretiminde önemli bir rol oynayan şeker fabrikalarındaki kamu payı, her geçen yıl azaldı. Son olarak 2018 yılında alınan özelleştirme kararının ardından devletin elinde kalan şeker fabrikası sayısı 10’a düştü. Fabrikalardaki kamu payı da bu uygulama ile birlikte yüzde 65’ten 36’ya geriledi. Bu durum, şekerin yanı sıra şeker pancarından elde edilen etil alkol üretiminin de gerilemesine neden oldu. Etil alkol üretiminde öncü rol oynayan üç şeker fabrikasından ikisi AKP iktidarında satıldı. Etil alkol üreten Konya ve Amasya Şeker Fabrikaları özel sektöre devredildi. Bu fabrikalardaki alkol üretimi geriledi. Kamunun elinde etil alkol üretimi için sadece Eskişehir Şeker Fabrikası kaldı. İktidar, 2023 yılına kadar tüm kamu payının satılması için şeker fabrikalarını özelleştirme programına dahil etti.”

konya-seker-2.png

GÖZ GÖRE GÖRE YALAN BİLGİ VERDİLER

Yetkililerin açıklamaları ve ortaya koyulan bilgiler göz önüne alındığında, Bir Gün Gazetesi’nin bu haberinin yalanlarla bezendiği açıkça görülüyor. Çünkü Konya Şeker zaten 1990’lı yıllarda özelleşmişti. Ayrıca Konya Şeker ve Amasya Şeker özelleşmeden önce etanol üretmiyordu. Konya Şeker’in Biyoetanol Üretim Tesisi 2006 yılında kurulurken, Amasya Şeker Fabrikasının etanol fabrikası ise özelleştikten sonra kuruldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk’un açıklamalarına göre Türkiye’nin şuan için bir etanol açığı da yok. Zira özel konumdaki Konya Şeker Fabrikası, Amasya Şeker Fabrikası ve Türk Şeker bünyesindeki Eskişehir’deki Şeker Fabrikasının ürettiği etanol ile Türkiye, etanol ihtiyacının tümünü karşılıyor. Hatta Türkiye’nin etanol ihtiyacının yüzde 56’sını, bünyesinde Çumra Şeker Fabrikası ve Konya Şeker Fabrikasını bulunduran ve ülkemizin en büyük şeker üreticisi konumundaki Konya Şeker karşılıyor. Zaten hem Konya Şeker adına, PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, hem de Amasya Şeker Fabrikası adına Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Saatcı açıklama yaparak, ülkemizde etanol sıkıntısı yaşanmayacağını ifade etmişlerdi. Genel Başkan Recep Konuk Anadolu Ajansına yaptığı açıklamada, "Son günlerde kolonya ve dezenfektan ürünlere yoğun talep olduğu için fiyatlarda dalgalanmalar yaşandı. Bazı yerlerde kolonya bulunamadığına dair haberler geldi. Ancak milletimiz de kozmetik ve kimya sanayicilerimiz de kolonya imalatçılarımız da müsterih olsun. İhtiyaca yetecek kadar etil alkolümüz yani etanolümüz var. Normal zamanlara göre kolonyaya ve dezenfektan ürünlerine olan talep 10-15 kat artsa bile etil alkol arzında sıkıntı yaşanmaz" demişti.

konya-seker-3.png

“ALLAH ÜLKEMİZDEN UZAK TUTSUN”

CHP’lilerin açıklamalarını şaşkınlıkla izlediklerini ifade eden vatandaşlar, sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlarla CHP’ye ve muhalif medya organlarına tepki gösterdiler. “Allah bu milleti CHP medyasından ve CHP’den korusun” diyen vatandaşlar, sosyal medyada da yaptıkları paylaşımlarda, “Ne kadar yüksek sesle denirse densin bunlar mümkün değil duymuyor, Ey CHP'liler; Türkiye'de etil alkol sorunu yok, Konya Şeker Türkiye'nin ihtiyacının zaten yüzde 56'sını üretiyor ve Türkiye'nin şu anda etanol sorunu yok. Özelleştirme değil, yanlış özelleştirme sorun” ifadelerini kullandılar. “Deprem oluyor, Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Bakanlar seferber, CHP ise kuyu kazma peşinde, sel felaketi olur Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Bakanlar seferber, CHP ise yine kuyu kazma peşinde. Şehitlerimize bile acımıyorlar. Mazluma sahip çıkan ülkemiz ile değil bebek katili Esed ile birlikte hareket ediyorlar. Şimdide, dünya büyük bir felaketle uğraşıyor, ülkemiz seferber, Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Bakanlarımız dört koldan ülkemiz süreci en az zararla atlatsın diye seferber ve CHP’liler ile İYİ Partililer yalan haberlerle, yalan bilgilerle Şehir Hastanelerini kötülüyorlar, Türkiye sanki dışa bağımlıymış gibi açıklama yapıyorlar, milletimizi üzüyorlar”, diyen vatandaşlar “CHP şu anda Türkiye’nin partisi gibi değil, Türkiye’ye düşman bir ülkenin düşünce kuruluşu gibi hareket ediyor” şeklinde görüş bildirdiler.

Editörün Notu:

ÖZELLEŞTİRME DEĞİL, YANLIŞ ÖZELLEŞTİRME SORUN - SEYFULLAH KOYUNCU

Türkiye bir zorlukla başa çıkmaya başladığında enteresan bir dille adeta, ülke üzerinde karabulutlar geziyormuş gibi bir algı oluşturmaya odaklanmış olan CHP’li bazı isimler ve muhalif medya, korona virüs konusunda da yine o bildik tavrına devam ediyor.

Kendilerini, Türkiye’nin bir siyasi partisi gibi değil de, Türkiye’ye düşman bir ülkenin düşünce kuruluşu gibi ortaya atıyorlar.

Ülkemizde sağlık alanında yapılanlar, dünyada birçok ülkeye örneklik teşkil ederken; muhalifler tarafından durmadan eleştirilip duruyor. Türkiye’nin sağlık alanında, gelecek 50 yıllık bütün sorunların çözümüne anahtar niteliğindeki Şehir Hastaneleri’ne karşı düşmanlıkları hepimizin malumuydu. Bu örneklere bir yenisi daha eklendi.

Bütün açıklamalara rağmen CHP’li bazı isimler ve muhalif medya hala ülkemizde etanolün yok olduğunu, ülkemizin etanol ithal ettiğini ve şeker fabrikalarının özelleştirilmeden önce etanol ürettiğini sanıyor. Trajikomik bu durum, CHP’nin son yıllarda uyguladığı ve milletten uzak siyaset söylemine önemli bir örnek olarak kayıtlara geçmiş oldu.

Özellikle tarım konusunda ülkemiz üretim yapmıyormuş gibi, Türkiye dışa bağımlıymış gibi bir algı oluşturma noktasında yıllardır algı projeleri yürüten bu odaklar, şimdide yanlış ve yalan bilgilerle ülkemizin korona virüs ile mücadelesinde karalama çalışması sürdürüyor.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

konya-seker-11.png

konya-seker-4.png

konya-seker-5.png

konya-seker-6.png

konya-seker-7.png

konya-seker-8.png

konya-seker-9.png

konya-seker-10.png

konya-seker-13.png

SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER GAZETESİ