Muhittin Güzelkılınç İmam Hatip Okulu'ndan Ramazan Sayfası - 7 Nisan

Muhittin Güzelkılınç İmam Hatip Öğrencileri ve Öğretmenlerinin Hazırlamış Olduğu Ramazan Sayfası
Muhittin Güzelkılınç İmam Hatip Okulu'ndan Ramazan Sayfası - 7 Nisan
RAMAZANI YAŞAMAK
                            
Bismillahirrahmanirrahim,Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla,Bismillah… Her hayırlı işin başı bismillah,Zira Allah’ın adının zikri ile başlamayan, O’nun hatırlanmadığı, mazur görün kaaleye alınmadığı hiçbir işte hayır yoktur. Hayır, Allah’ın murat ettiğidir.Ve Hoş geldin, hoşluklar getirdin Ya Şehr-i Ramazan.Biz Müslümanların, “Ey Allahım! Recep ve Şaban aylarını bize mübarek kıl ve bizleri Ramazan ayına da ulaştır” duasına mükabele ederek bu müstesna aya ulaştıran Rabbimize hamdolsun, şükrolsun.Rahmet ve mağfireti sonsuz olan Allah, bu mübarek ayı hakkımızda hayırlı eylesin. Rabbim cümlemizi Ramazan’ı layık olduğu şekilde karşılamayı, onu en güzel biçimde ağırlamayı, ondan olabildiğince nasiplenmeyi ve nihayetinde “Biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Bilir misin nedir Kadir gecesi? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. O gece melekler ve ruh rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar. O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur. (1) ayetleriyle müjdelenen Kadir gecesine kavuşmayı, arkasından da Ramazan’ın Bayramına ulaşmayı nasip eylesin.  “Başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem azabından kurtuluş” ayı olan Ramazan, hiç kuşkusuz oruç ayıdır. Rabbimiz Kerim kitabı Kur’an’da; “Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı. İçinizden hasta veya yolcu olan, başka günlerden sayısınca tutar. Orucu tutmakta zorlananlar için bir yoksulun (günlük) yiyeceği kadar fidye yeterlidir. Bir iyiliği mecbur olmadan yapan için bu (yaptığı) iyidir. Ama orucu tutmanız -bilirseniz- sizin için daha hayırlıdır. (2)” buyurmaktadır.
Oruç, Allah’ın rızasını kazanabilmek için önemli bir ibadet, ruh ve beden sağlığı adına sıhhat bulmamız için güzel vesile, her türlü kötülüklerden ve fenalıklardan korunmak için bir kalkan, mü’minlerin birbirlerini daha çok sevmeleri, yardımlaşmaları ve dayanışmalarını daha çok hatırlatan / hatırlatması beklenen sessiz bir yakarıştır.
RAMAZAN KUR’AN AYIDIR
Bununla birlikte Ramazan Kur’an ayıdır, Ramazan tefekkür ayıdır, Ramazan muhasebe ayıdır.  Mü’minlerin hayatlarını yeniden anlamlandırmaları, yeninden düzenlemeleri ve Rablerinin rızasına uygun anlamlı, faydalı bir yaşam için çeki düzen vermeleri ve toparlanmaları adına bir fırsat ayıdır aynı zamanda Ramazan. Rabbim, cümlemizi bu bilinç ve niyetle bu ayı değerlenmemizi, oruç başta olmak üzere tüm ibadetlerimizi bu idrak ile yerine getirmemizi nasip etsin.Kıymetli mü’minler, bizler Ramazan ayı boyunca gazetemizin bu sayfasında sizlere misafir olacağız inşaallah. Meram Muhittin Güzelkılınçİmam Hatip Ortaokulu’nda eğitim öğretim görmekte olan öğrencilerimizin yazılarını, şiirlerini, duygu ve düşüncelerini yansıttıkları her türlü etkinlik görüntülerini ve çalışmalarını bu sayfada takip edebileceksiniz. Onların heyecanlarına, güzel yüreklerine ve umutlarına tanık olacaksınız. Dualarınızı gönderecek ve onlardan dua alacaksınız inşallah.Bizlere ve öğrencilerimize bu imkânı tanıyan gazete yetkililerimize gönülden teşekkür eder, sağlık ve afiyetle idrak etmeyi umduğumuz Ramazan ayının tüm mü’min kardeşlerimize hayırlı ve mübarek olmasını niyaz ederim.Selam ve dua ile Allah’a emanet olunuz.  (Kur’an-ı Kerim, Kadr Suresi 97 / 1-5 |Kur’an-ı Kerim, Bakara Suresi 2 / 183-184)
 
 Beytullah Coşan-Meram Muhittin Güzelkılınç İHO Müdürü
 
ramazani-yasamak.jpg
 
NEDİR ORUÇ?
 
Oruç, İslam’ın şartlarından ve en önemli ibadetlerinden bir tanesidir. Müslümanlar için farz olan oruç, Ramazan ayında tutulan oruçtur. Bu orucun dışında tutulan sünnet mahiyetinde nafile oruçları da bulunmaktadır. Oruç, Ruhun temizlenmesi, Kötülüklerden arınması aynı zamanda bedenin sağlıklı hale gelebilmesi için önemli bir vesiledir. Oruç kalkan demektir ve oruç sabrın yarısıdır. Oruçlu insan her türlü kötülükten, Fenalıktan uzak durmaya çalışır. Kavgadan, Küfürden, Gıybetten uzak durur. Bu ibadeti yapan kişi hem sabretmeyi öğrenir hem bedenin daha sağlıklı olmasını sağlar hem de yoksulların, açların neler çektiğini daha iyi anlar. Oruç; sahuruyla, iftarıyla bir başkadır. Tüm Müslümanların eşit olmasını, aynı duyguları yaşamasını sağlar. Ne kadar zengin olursak olalım, o gün yoksulların yaşadığı açlık duygusunu bizler de yaşarız. Belki de bu sayede hem iyilik yapmaya yönelmiş oluruz hem de Allah’a verdiği nimetler için şükrederiz.Orucun faydaları sağlık konusunda da büyüktür. Organlarımızın dinlenmesine fırsat vermek onları daha da güçlendirir. Aynı zamanda düzenli bir beslenme alışkanlığı kazandırdığı için insanlar dengeli beslenmiş olur. Böylece çağın hastalığı obeziteden uzak durmuş oluruz.
 
Büşra AK / Meram Muhittin Güzelkılınç İHO7-K
 
nedir-oruc.jpg
 
 
ESKİ RAMAZANLAR (Öykü)
 
Günlerden bir gün bir akşam sobanın etrafında ailecek otururken dedem birden“ahh o eski ramazanlar ahh! Bizim zamanımızda ki ramazan ve bayramlar yok artık.” diyerek iç geçirmeye başladı. Biz neye üzüldüğünü anlamadan bir anda bize eski ramazanları anlatmaya başladı:
“Bizim çocukluğumuzda hanımlar yemekler yapar,mahallecek iftarı açardık. İftardan sonra babalarımız ve dedelerimiz muhabbet eder, televizyon ve telefonun ne olduğunu bilmezdik.O zamanlar muhabbetin bol olduğu zamanlardı. Annelerimiz de muhabbet edip çay kahve içerdi. Biz çocuklar da hep beraber oyun oynardık. Teravih vakti geldiği zaman hep beraber teravihe gidilirdi.Teravihten sonra sahura kadar sohbet muhabbet edilirdi. Ramazan bizim için heyecan, mutluluk ve bayram demekti. Bayramlarda bir o kadar eğlenceli ve güzel geçerdi. Bayram sabahını heyecanla bekler yeni aldığımız kıyafetleri giymek için sabırsızlanırdık. Bayramda topladığımız harçlıklarla alacağımız şeyin hayalini kurardık.Velhasıl bizim çocukluğumuzdaki bayramlar ve ramazanlar güzel zamanlardı. Şimdi o eski ramazan ve bayramları çok özlüyorum çocuklar çook.” dedi ve tüm aile dedemin anlattıklarıyla birlikte sessizliğe bürünüp keşke o günler yeniden gelse diye içgeçirdi.
 
 İrem Aydın / Meram Muhittin Güzelkılınç İHO5-A
 
eski-ramazanlar.jpg
 
HOŞGELDİN RAMAZAN
 
Hoş geldin Ramazan,
O kadar özlemiştik ki seni,
Şehirlerde, köylerde herkes seni bekledi.
Geldiğin için çok sevindik,
Ey güzel ramazan.
Leyle-iKadir gecesini özledik,
Davul seslerini özledik,
İyi ki geldin ya şehr-i ramazan,
Niye geç kaldın ya şehr-i ramazan.
 
Ramazan hoş geldin iyi ki geldin,
Aklım sende kalmıştı,
Minareler doldu taştı, Işıklar saçtı.
Akşamlarımız şenlendi,
Zengin, fakir demeden sadakalar verildi,
Akşamları herkes eğlendi,
Ne kadar güzelsin ya şehr-i Ramazan.
 
Şadiye Nisa Ala / Meram Muhittin Güzelkılınç İHO
 
hosgeldin-ramazan.jpg
 
RAMAZAN’IM BENİM
 
11 ayın sultanı,
Gönlümüzün ferahı,
Ayların en güzeli,
Hoş geldin ya şehr-i ramazan.
 
Gece sahura kalkarız,
Teravihi kılarız,
Sen gelince her sene,
Biz neşeyle dolarız.
 
Sarma sararız, börek açarız,
Komşularla birlikte yaparız,
Bayram günü gelince,
Sevdiklerimizle kutlarız.
 
Hurmalara doyarız,
Uykumuza kıyarız,
İftar vakti gelince,
Orucumuzu Açarız.
 
Bir isteğimiz var ise,
Allaha yalvarırız,
Sana kavuşmak için,
Her sene gün sayarız.
 
Enes Bayram / Meram Muhittin Güzelkılınç İHO 5/İ
 
ramazanim-benim.jpg
 
RAMAZAN MANİSİ
 
Ramazan geldi hoş geldi,
Davulcu geldi bahşiş istedi,
Sahurda bizi uyandırdı diye,
Davulu gümü de güm güm gümledi.
 
Emine Karakoç / Meram Muhittin Güzelkılınç İHO
 
ramazan-manisi-2.jpg
15-041.jpg