Mülakat sistemi için köklü değişiklikler geliyor: Bakan Tekin, dikkat edilen kriterleri açıkladı

'Öğretmenlikte mülakat kalktı mı?' sorusu gündemdeki yerini koruyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen adaylarına yapılması planlanan mülakatla ilgili konuştu. Objektif ve şeffaf bir sistem oluşturmak istediklerini belirten Tekin, "Tüm değerlendirme detayları bir kılavuzda yayımlanacak. Biz kul hakkı yemek istemiyoruz" dedi.
Mülakat sistemi için köklü değişiklikler geliyor: Bakan Tekin, dikkat edilen kriterleri açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ziyareti sonunda gazetecilerle gerçekleştirdiği söyleşide kamuda işe alımlarda uygulanan mülakatlarla ilgili "Ben Seçim vaatlerim içinde böyle bir söz verdiysem, bunu Milli Eğitim bakanımla, İçişleri Bakanımla görüşmek suretiyle, yeni bir yol haritasıyla ilerletiriz" ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, katıldığı bir televizyon programında öğretmen adaylarına yapılması planlanan mülakatla ilgili açıklamalarda bulundu.

'KUL HAKKI YEMEK İSTEMİYORUZ'

Adil, objektif ve şeffaf bir sistem oluşturmak istediklerini belirten Tekin, "Tüm değerlendirme detayları bir kılavuzda yayımlanacak. Biz kul hakkı yemek istemiyoruz" dedi.

'CUMHURBAŞKANIMIZIN HASSAS OLDUĞU BİR KONU'

Mülakatların Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en hassas olduğu konulardan bir tanesi olduğuna dikkat çeken Tekin, "Milli Eğitim Bakanı olarak benim üstüme düşen şey, Cumhurbaşkanımızın kendisine ulaşan şikayetler, eleştiriler ve benzeri şeyler varsa onları giderecek, adil, objektif ve şeffaf bir mülakat mekanizması oluşturmak" diye konuştu.

Mevcut mevzuatta şu anda, "KPSS puanı sonrasında üç katı aday mülakata davet edilir ve mülakat notuna göre atama yapılır" hükmünün yer aldığını hatırlatan Tekin devamında şunları söyledi:

"Şimdi ben böyle bir mevzuat varken, bu mevzuat üzerinden mülakatı adil, şeffaf, yani kamuoyundaki eleştirilere göre yönlendirerek, kamuoyunu rahatlatacak tedbirleri alarak üstüme düşeni yerine getirmek durumundayım."

'SADECE MÜLAKATLA ATAMAYI DOĞRU BULMUYORUZ'

Öğretmenlerin KPSS sonrasında mülakat notuna göre atandıklarını ifade eden Tekin, sadece mülakat notuyla atama yapılmasını doğru bulmadıklarını, yüzde 100 olan mülakat etkisini yüzde 50'ye düşürdüklerini hatırlattı.

Mülakatla ilgili şikayetlerin olmadığı bir sistemi nasıl kuracaklarını tartıştıklarını belirten Tekin, "Alabileceğimiz tedbirlerin neler olduğunu bulduk. Dedik ki, mülakat komisyonlarını oluştururken alana vakıf, tecrübeli öğretmenlerimiz olsun" dedi.

'KOMİSYON ÜYELERİNİ BİLMİYORUM'

Adayın kendi mülakatında bulunacak jüri üyelerinin, komisyon üyelerinin kim olduğunu, komisyon üyelerinin de gelecek adayın kim olduğunu bilmeyeceğini aktaran Tekin, son olarak şunları söyledi:

"Tüm değerlendirme detayları bir kılavuzda yayımlanacak. Biz kul hakkı yemek istemiyoruz. Bir de açık çek veriyorum, diyorum ki, ben bunları düşündüm, kamuyla da paylaşıyorum, bu konuda fikri olan siyasetçim sosyal medyadan laf atmak, sataşmak yerine ya da sendikacı ya da gazeteci, televizyoncu bana desin ki, 'Siz şu tedbiri de alırsanız içimiz rahat edecek', onu da söylesin bana, onu da koyalım mevzuatımıza, o tedbir de olsun."

Kaynak : TGRT Haber

Etiketler :