Mülteciler kurbana boynu bükük girmesin!

Bangladeş’teki Arakanlı mültecilerin sesi olmak için kurulan Bangladeş-Arakan Uluslararası Eğitim ve İnsani Yardım Derneği (BADER) oradaki mültecilere el uzatmak için çeşitli çalışmalar yapıyor.
Mülteciler kurbana boynu bükük girmesin!

Bangladeş’teki Arakanlı mültecilerin sesi olmak için kurulan Bangladeş-Arakan Uluslararası Eğitim ve İnsani Yardım Derneği (BADER) oradaki mültecilere el uzatmak için çeşitli çalışmalar yapıyor. Arakanlı Müslümanların gıda ve barınma anlamında büyük sıkıntılar yaşadığına dikkat çeken BADER Yönetim Kurulu Başkanı Muhammad Osman Goni, “Bangladeş’teki kardeşlerimiz sadece bayramdan bayrama et yiyebiliyorlar. Bu kurbanda onların yüzünü güldürebilmek için Konyalı hayırseverlerimizden maddi manevi destek bekliyoruz” dedi.

bader-1.jpg

Zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren Bangladeş’teki Arakanlı mültecilere yardım etmek amacıyla kurulan BADER, Konya’daki güçlü kadrosuyla mültecilerin sesi oluyor. Yönetim Kurulu Başkanı Muhammad Osman Goni, Başkan Yardımcısı Kemal Kamacı, Genel Sekreter İsa Şimşek, Sayman Muzaffer Taşdemir ve Yönetim Kurulu Üyesi Çiçek Taşdemir gelen yardımları ulaştırmak için yoğun çalışma içerisine giriyorlar.

bader-2.jpg

‘DÜNYADAKİ MAZLUM KARDEŞLERİMİZE EL UZATMAK İSTİYORUZ’

“BADER olarak; Türkiye’de Bangladeş ve Arakanlı kardeşlerimiz arasında bir köprü oluşturmak amacıyla kurulduk” diyen Osman Goni, “Başta Arakanlı kardeşlerimiz olmak üzere tüm dünyadaki mazlum kardeşlerimize el uzatmak istiyoruz. Su kuyusu ve  şadırvan çalışmalarımız oluyor. Arakan’da evler yandı ve yaklaşık 120 bin aile mağdur oldu. O evleri yeniden yapmaya çalışıyoruz. Şu anda orada 20 ailenin evi inşaat halinde. Aylık 200 yetim kardeşlerimize aylık 200 TL burs veriyorlar. Biz onların karşılığını onlara orada veriyoruz. Zaman zaman erzak paketleri dağıtıyoruz ve oradaki mülteci kardeşlerimizin ekstradan bir gelir gideri yok. Bir hapishanede gibi yaşıyorlar. İstedikleri zaman dışarıya çıkamıyorlar. Özgür bir hayatları yok. O nedenle onların yiyecekleri tamamen bize bağlı oluyor. Bizim ulaştırdığımız gıdalar olursa ancak onları yiyebiliyorlar. O nedenle BADER olarak daha çok onlara yardım eli uzatıyoruz” şeklinde konuştu.

bader-3.jpg

‘CAMİ VE YETİMHANE ÇALIŞMALARIMIZ VAR’

BADER’in çalışmaları hakkında bilgi veren Goni, “Bangladeş’in yaklaşık 170 milyon nüfusu var. Kalabalık bir nüfusu olduğu için camiler aşırı kalabalık oluyor hatta sığmıyorlar. Hal böyle olunca biz de Bangladeş’e cami yaptırmak için çalışmalar yapıyoruz. Yetimhane çalışmalarımız devam ediyor. Şu ana kadar 30 tane yetimhane yaptırdık. Onların bakımlarına da devam ediyoruz. BADER olarak toplamda 20 üyemizle birlikte bu çalışmalarımızı yürütüyoruz. Konyalı vatandaşlar ne kadar hayırda bulunursa bizim için o kadar iyi olur. Çünkü bizim orada biraz daha sürekli yaptığımız yardımların dışında biraz daha büyük projeler gerçekleştirmek istiyoruz. Mesela yetimhane ve camilerle ilgili çok eksiklikler var. Eğer onlara yardım etmezsek misyonerlik faaliyetleri kapsamında onları kaybederiz” ifadelerine yer verdi.

bader-4.jpg

‘YARDIMLARLA HAYATLARINI İDAME ETTİRİYORLAR’

Arakanlı müjdecilerin ancak dışarıdan gelen yardımlarla hayatlarını idame ettirebildiklerini belirten Goni, “Bangladeş hükümeti hızlı artan nüfusu karşısında kendi vatandaşına bile kimlik veremiyor. Bu nedenle kendi birçok vatandaşının bile kimliği yok. Yerel halk kimlik çıkarmak için uğraşmıyor. Hükûmet roginyo halkının kendi topraklarına tekrar dönmesi için tüm siyasî yolları denedi. Tekrar ülkelerine dönmelerini ve kendi ülkelerinde insan gibi yaşamalarını istiyor. Bu konuda birçok ülke ve BM gibi birçok kuruluş hala sessiz kaldığı için kamplarda yaşamak zorunda kalıyorlar. Çünkü kendi vatandaşına yetemeyen ülke ancak ülke dışından gelen yardımları buraya aktararak mültecileri içinde barındırabiliyor” şeklinde aktardı.

bader-5.jpg

‘TEK BAŞIMIZA YETERLİ KALMIYORUZ’

Kurban Bayramının yaklaşmasıyla Konyalı hayırseverlere çağrıda bulunan Goni, şöyle konuştu; “Önümüzdeki süreçte kurban faaliyetlerimiz var. Bangladeş’teki kampta 1 buçuk milyon mülteci var. Biz o kardeşlerimiz için oraya gidiyor bizzat etleri kesiyor ve o onlara etleri dağıtıyoruz. Kurban’ın yaklaşmasıyla birlikte Konyalı hayırsever vatandaşlarımızdan yardım bekliyoruz. BADER olarak bu anlamda yeterli kalmıyoruz. En fazla 2 bin kişiye yardım ulaştırabiliyoruz. Bu nedenle daha çok destek almamız gerekiyor. Arakan’da bir savaş bir baskı hakim. Oradaki Müslümanlar Arakandan kaçıp Bangladeş’in sınırına sığındılar. Orada mülteci kampları var. Çok derme çatma yerlerde çok çok ilkel şartlarda yaşıyorlar. Hayatlarını idame ettirebilecekleri malları, mülkleri hiçbir şeyleri yok.”

bader-6.jpg

‘BANGLADEŞ’TE ET FİYATLARI ÇOK YÜKSEK’

Goni, Bangladeş’te yaşanan en büyük sıkıntılardan birinin et fiyatları olduğunu dile getirdi. Goni şöyle konuştu: “Arakanda bir olay meydana geldiğinde sosyal medyada hiç dile getirilmiyor. O nedenle biz onların sesi olmak için bu derneği kurduk. Aynı zamanda Türkiye’den oraya yardım ulaştırmaya çalışıyoruz. Ramazan Bayramında yaklaşık 50 bin kişiye iftar verdik. Onlar sadece Kurban Bayramında et yiyebiliyorlar. Çünkü bir gelirleri yok. Kurbandan kurbana et görebiliyorlar. Oradaki kurban fiyatları uluslararası ülkelere göre biraz daha pahalı olunca dernekler de oraya çok yardım edemiyor. Orada bir büyükbaş hayvan 650-700 dolardır. Küçükbaşlar ise 200-250 dolar civarındadır. Mesela Afrika’da kurban fiyatları yaklaşık 30 dolardır. Bangladeş’te et fiyatlarının çok yüksek olmasının nedeni nüfusun çok kalabalık olmasıdır. Nüfus kalabalık olunca etleri yetiştiremiyorlar.”

bader-7.jpg

‘YAĞMUR VAR SU YOK!’

Bangladeş’in çok yağış alan bir yer olduğunu ifade eden Goni, “Bangladeş hükümeti şehir merkezlerinde su ihtiyacını karşılamakta ancak yerel köy kasaba ve Arakanlı mültecilerin çoğunlukta olduğu bölgelerde su hizmeti veremiyor. O nedenle kuyular açtırıyoruz. Hükümetin 1 metreden bile su çıkarabilecek, o masrafları karşılayabilecek bir imkanı yok. O nedenle çok yağmur var ama içme suyu yok. Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı rapora göre temiz su olmadığı için zehirlenen bir sürü insan var” ifadelerini kullandı. Son olarak eğitime önem verdiklerini dile getiren Goni, “Arakanlı mülteciler için okullar açtırmayı, yetimhaneler yaptırmayı düşünüyoruz. Önümüzdeki süreçte Afrika gibi ülkelerde özellikle okul üzerinde bir adım atmayı düşünüyoruz. Bu konuda hayırsever kardeşlerimizin yanımızda olmalarını ve maddi manevi destek vermelerini istiyoruz. Bağışta bulunmak isteyen Konyalı vatandaşlarımız +90 (501) 335 13 87 numaralı telefondan ya da [email protected] adlı mail adresimizden bizlere ulaşabilirler” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

bader-12.jpg

bader-8.jpg

bader-9.jpg

bader-10.jpg

bader-11.jpg

bader-13.jpg

bader-14.jpg