'Mü'min, güzel meyve veren ağaç gibidir'

Aydınlar Ocağı'nda İbrahm Suresi'ni yorumlayan Tefsir Uzmanı Koşdaş Hoca, 'Cenab-ı Allah, Kur'an-ı Kerimi'nde 'Mü'min, güzel meyve veren bir ağaç gibidir' şeklinde vasfediyor' dedi.

Konya Aydınlar Ocağı’nın Tefsir Sohbetleri’nde İbrahim Suresini yorumlayan Tefsir ve Hadis Uzmanı Muammer Koşdaş, iman edip, salih ameller işleyenlerin Cennet’te ebedî kalacaklarını belirterek “Cenab-ı Hakk, Yüce Kitabında mü’minleri, güzel meyve veren ağaca benzeterek “Mü’min, güzel meyve veren ağaç gibidir” diyor” şeklinde konuştu.
İbrahim Suresi’nin Mekke döneminde nazil olduğunu ve 52 âyetten oluştuğunu belirten Muammer Koşdaş Hoca, küfre sapanların halinin çok kötü olduğunu ve bu küfre sapanların; dünya hayatını ahirete tercih ettiklerini, insanları Allah’ın yolundan alıkoyduklarını, insanlara eğri yolları gösterdiklerini belirterek onların bir sapıklık içinde olduklarını söyledi. Allah’ın verdiği nimetler karşısında Müslümanlara düşen görevin şükürden ibaret olduğunu ve çok şükretmeleri gerektiğine işaret eden Koşdaş Hoca, insanların Allah’a güvenip O’na dayanmaları, O’na tevvekkül etmeleri ve O’nu vekil tayin etmeleri gerektiği üzerinde durdu. Küfür grubunun, mü’minlerin dinlerini yaşama konusunda yollarına engel koymak ve sindirmek için pek çok kötülük yapma konusunda planlar hazırlasalar da Allah’ın onlara karşı bir planı bulunduğunu sözlerine ekleyen Koşdaş Hoca, ahiret âleminde şeytan ile cehennemlik insanlar arasında geçen diyalogdan söz etti. Cehennem ehlinin çoğunun iman etmeyip, Allah’a şirk koşan ve kötü ameller işleyen günahkâr ve sapık insanlarla dolu olacağına dikkati çeken Koşdaş Hoca, şeytanın onlara; “Ben size günahı zorla mı emrettim? Beni değil, kendinizi kınayın!” şeklinde seslendiğini belirterek zalimler için elim bir azap bulunduğunu kaydetti. İman edip salih ameller işleyen mü’minlerin Cennet’te ebedi olarak kalacaklarına dair Allah’ın vaadi bulunduğunu kaydeden Koşdaş Hoca, mü’minlerin bu dünyada iken birbirlerine “selâmünaleyküm”, cennet’te ise “selâm” diye hitabedeceklerini belirterek İbrahim Suresinin 19’uncu ve devamında mü’minlerin vasfedilirken Cenab-ı Hakk tarafından güzel meyve veren verimli meyve ağaçlarına benzetildiğini söyledi. Koşdaş Hoca, “Cenab-ı Allah, Kur’an-ı Kerimi’nde “Mü’min, güzel meyve veren bir ağaç gibidir” şeklinde vasfediyor” dedi.
 

 

Bakmadan Geçme