"Murat 124"ün yollardaki 49 yıllık serüveni

Adını Osmanlı padişahı Sultan 1. Murad'dan alan ve 12 Şubat 1971'de üretimine başlanan "Murat 124", hala Türk halkının gönlündeki yerini koruyor.
"Murat 124"ün yollardaki 49 yıllık serüveni

"Murat 124", İtalyan Fiat 124 modelinin eşi olarak tasarlandı. Takvimler 12 Şubat 1971'i gösterirken, Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, Başbakan Süleyman Demirel, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Memduh Tağmaç'ın katılımıyla TOFAŞ'ın Bursa'daki fabrikasının açılmasıyla üretimine başlandı.

Fiat'ın, İtalya dışında ortak olduğu şirketlerin ürünlerinin Fiat adını taşımasını istememesi üzerine, TOFAŞ ve Fiat yetkilileri bu modelde kullanmak üzere isim arayışına girdi. Teklif edilen isimler arasından uygun olabilecek 15-20'si seçildi. "Anadol" modelinin ismi belirlenirken oluşturulan jüri, bu kez TOFAŞ'ın otomobili için devreye girdi. Jüri, Cevat Fehmi Başkut, Burhan Felek, Ord. Prof. Nazım Terzioğlu, Hulki Alisbah ve Bernar Nahum'dan oluşuyordu. Jüri, fabrikanın yanından geçen çaydan ilham alan "Nilüfer", Bursa ovasına atıf yapan "Ova", kentin ipekçiliğinden yola çıkılarak önerilen "Koza", eteklerine yaslandığı "Uludağ" ve nihayet Bursa'ya adını veren Murad Hüdavendigar'ı (Sultan 1. Murad) akla getiren "Murat" isimleri üzerinde durdu.

murat-124-2.jpg

İLK ÖRNEĞİ BURSA ANADOLU ARABALARI MÜZESİ'NDE

TOFAŞ, ilk ihracatını 1975'te bu araçlarla Mısır'a yaptı. Firma, o dönemde 75 adet Murat 124'ü Mısır'a gönderdi. Yaklaşık yarım asır önce Bursa'da üretimine başlanan, fiyatı ve performansıyla vatandaşların gönüllerinde taht kuran "Murat 124"ün 48 yıllık hikayesi, birçok kişiye göre ilk günkü heyecanıyla sürüyor. Adına çeşitli illerde fan kulüpleri kurulan, binlerce lira harcanarak modifiye edilen, hayranlıklarını "sevda" olarak niteleyenler kadar, öldüklerinde tabutlarının, üzerinde taşınmasını vasiyet edenler bile oluyor. "Hacı Murat" olarak bilinen otomobilin "0000001" şasi numarasıyla 1971 yılında üretilen ilk örneği ise sergilendiği TOFAŞ Bursa Anadolu Arabaları Müzesi'nde ilgi görüyor.

murat-124-3.jpg

•AYŞE AKINCI / YENİ HABER GAZETESİ