MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan asgari ücret ve EYT açıklaması

Bloomberg HT yayınına katılan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Mahmut Asmalı, EYT'de kademeli bir emeklilik olabileceğini, kıdem tazminatı yükünün yüzde 50’sinin işveren tarafından, yüzde 50’sinin de KGF tarzı bir kredi desteği ile karşılanabileceğini söyledi. Asmalı, asgari ücret konusunda da "Asıl hedef çalışanın alım gücünün yükseltilmesi olmalı" değerlendirmesini yaptı.
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan asgari ücret ve EYT açıklaması

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda bir beklenti oluştuğunu ve bunun karşılanmasının iyi olacağını ifade eden Mahmut Asmalı, kıdem tazminatı yükünün yarısının işveren tarafından karşılanabileceğini, yarısı için de işverene KGF tarzı bir kredi sağlanabileceğini söyledi.

Müstakil Sanayi ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Mahmut Asmalı, katıldığı Bloomber HT yayınında EYT ve asgari ücret konularında değerlendirmelerde bulundu.

1,5 milyon EYT’li olduğunu bunun da yüzde 87’sinin özel sektörde çalıştığını hatırlatan Asmalı, “Burada bir beklenti oluştu, karşılanması gerekir. Ancak işverene kıdem tazminatı yükünü hafifletmek için kademeli çözüm olmalı. Örneğin ilk etapta işsiz olanlar emekli edilebilir” dedi.

"Kademeli emeklili olabilir"

Tüm EYT’lilerin hepsinin birden emekli olması durumunda bir emek boşluğu da oluşabileceğine dikkat çeken Asmalı, kademeli bir emeklilik olabileceğini belirtti. Asmalı, işverene gelecek kıdem tazminatı yükü için de, “Kıdemin yüzde 50’ini işveren karşılayabilir, diğer yüzde 50 için de KGF tarzı bir kredi desteği sağlanabilir” yorumunu yaptı.

Gerek EYT konusunda gerek asgari ücret konusunda üyeleri arasında bir anket çalışması yaptıklarını ancak sonuçlarının henüz ortaya tam olarak çıkmadığı için çalışmaları gerekli yerlere iletmediklerini söyledi.

“Enflasyonu aşağı çekersek alım gücü de yükselir”

Belirlenmesi için çalışmaların başladığı asgari ücrete ilişkin, “Asıl olarak işçinin alım gücünün yükseltilmesi gerekiyor. Enflasyonu aşağı çekersek, alım gücü de yükselmiş olacak” diyen Asmalı, çalışanların enflasyona ezdirilmemesi baz etkisi ile enflasyonun Aralık’ta gerileyeceğini, enflasyonun 85’lerden yüzde 67’lere düşeceğini, bu sayede de alım gücünün yükseleceğini ifade etti.

İşverenlerin zaten ücretleri enflasyonun üzerinde artırarak çalışanlarını sevindirmesi gerektiğini belirten Asmalı, tüm yükü emekçinin sırtına yüklemenin doğru olmayacağını belirten Asmalı, işçinin satın alım gücünün korunmasının önemli olduğuna dikkat çekti.

Etiketler :