MÜSİAD’dan ihracat seferberliği

MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka, “Konyalı sanayicilerimiz Avrupa’nın ihtiyacını karşılayacak güçtedir. İhracatımız artarsa ekonomimiz düzelir” dedi.
MÜSİAD’dan ihracat seferberliği

Hollanda ve Almanya’ya giderek Konyalı işadamlarının Avrupa’yla ticaretini geliştirmek adına adımlar attıklarını belirten MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka, “Konyalı sanayicilerimiz Avrupa’nın ihtiyacını karşılayacak güçtedir. İhracatımız artarsa ekonomimiz düzelir” dedi.

MÜSİAD Konya Şube yönetimi, Hollanda ve Almanya’da bulunan MÜSİAD şubelerini ziyaret etti. Şubeler arasındaki etkileşimi artırmak için bu ziyaretleri gerçekleştirdiklerini dile getiren MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka, “Geçtiğimiz hafta yönetim kurulu üyelerimizle beraber Hollanda ve Almanya’da MÜSİAD Şubelerimizi ziyaret etik. Hollanda’da, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam ve Utrecht şubelerini ziyaret ettik. Almanya’da da Frankfurt, Karlsruhe, Stuttgart, Nürnberg ve Münih şubelerine ziyaret gerçekleştirdik. Buraya giderken hedefimiz ve amacımız şubeler arası etkileşimimizi arttırmak, oradaki işadamlarımızla, buradaki işadamlarımız arasındaki ticareti ve ilişkileri kuvvetlendirmekti. MÜSİAD, Türkiye’de 89 noktada şubesi ve temsilciliği olan çok büyük bir işadamları örgütüdür. Bütün dünya genelinde ise bu rakam 209’a dayanmaktadır. 209 tane şube veya temsilciliğimiz var. İşadamları örgütü olarak dünyanın en büyük network ağına sahip bir derneğiz. Bu network ağının potansiyelini ortaya çıkarabilmek amacıyla diğer şubelerimizle olan etkileşimlerimizi, ilişkilerimizi ve üyelerimiz arasındaki ticareti geliştirmek amacıyla böyle bir gezi düzenledik. Önce Afrika ziyaretlerimiz oluyordu. Şimdi de Avrupa şubelerimizi yönetim olarak birebir ziyaret ettik. Belki bu süreçlerde ticaretimizi daha da artırmak maksadıyla ön hazırlıkları, altyapıları oluşturduk” şeklinde konuştu.

ihracat-seferberligi-musiad-(1).jpg

“KONYA’YLA TİCARET YAPMAK İSTİYORLAR”

Avrupa’daki Türk işadamlarının da Türkiye’yle ve Konya’yla ticari ilişkileri geliştirmek istediklerini söyleyen Okka, “Oradaki gurbetçi vatandaşlarımızda gördüğümüz şu oldu. Kendilerinin Türkiye’den böyle bir ilgiyi onlar da bekliyorlar. Türkiye’yle ilişkilerini kuvvetlendirme konusunda oldukça iştahlılar. Böyle bir girişimden çok memnun kaldılar. Kendilerini bütün yönetim kurulları, hatta üyeleriyle beraber Konya’ya davet ettik. Her birisi de kısa süre içerisinde Konya’ya geleceğini söyledi. Ticari boyutunda da oradaki vatandaşlarımız büyük firmalara, sanayi firmalarına, hizmet sektöründe büyük organizasyonlara sahip olmuşlar. Orada, Konya’daki firmalarımızın neler ürettiğini ve sanayimizi bilenler de bilmeyenler de var. Öncelikli olarak onların ihtiyaçlarını buradaki kendi üyelerimizden karşılama noktasında veya bizim buradaki üyelerimizin ihtiyaçlarını oradaki üyelerden karşılama noktasında ticari ilişkileri kuvvetlendirme amacıyla bu konuyu paylaştığımızda çok mutlu oldular. Kendileri de bu konuda oldukça niyetliler. Alışverişimizi keşke Türkiye’den, keşke Konya’dan yapalım diye bir düşünceleri var” ifadelerini kullandı.

ihracat-seferberligi-musiad-(2).jpg

“DAHA ORADAYKEN İLK TİCARET GERÇEKLEŞTİ”

Avrupa’da bulundukları süreçte de ticaret konusunda ilk adımın atıldığını belirten Ömer Faruk Okka, “Oraya gittiğimizde şube başkanının ihtiyacı olan ürünle ilgili bizim buradaki üye arkadaşımızı yönlendirdik. Daha biz oradayken bir ticaret gerçekleşti. Buradan yurtdışına bir ürün ihracatı gerçekleşmiş oldu. Buna ilişkin de oradaki şube yönetimlerini ve üyelerini Konya’ya davet ettik. Biz de burada karşılıklı, ikili iş görüşmeleri, fabrika gezileri, Konya sanayisini tanıtıcı bir program düzenleyeceğiz. Aynı şekilde Konya’daki üyelerimizle beraber Avrupa’daki farklı bölgelere programlar yapacağız. Oralara ticari geziler düzenleyeceğiz. Ayrıca oradaki yakın bölgedeki bütün MÜSİAD şube üyelerini toplayıp bütün işadamlarımızla biraraya geleceğiz. Böyle bir programı da inşallah önümüzdeki süreçte gerçekleştireceğiz” dedi.

ihracat-seferberligi-musiad-(3).jpg

“İŞBİRLİKLERİ ÜYELERİMİZİ DAHA GÜÇLÜ HALE GETİRECEK”

Konya’nın otomotiv yedek parça, makine ve gıda sektöründe Avrupa’nın ihtiyaçlarına ilaç olacağının altını çizen Okka, “Bizim üyelerimiz, orada en çok otomotiv yedek parça ve makine sektöründe güçlüler. Ayrıca hizmet sektöründe de gıda üzerine oldukça üyelerimiz güçlü. Bunun karşılığı da Konya’da var. Otomotiv yedek parça ve makine sektörleri, Konya’nın en güçlü olduğu sanayi sektörleridir. Gıda konusunda da Konya’nın azımsanmayacak bir gücü var. Bu konuda işbirlikleri üyelerimizi karşılıklı olarak çok daha güçlü hale getirecektir” şeklinde konuştu.

ihracat-seferberligi-musiad-(4).jpg

“BÜTÜN DÜNYA ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

“Üyelerimizin ve sanayicilerimizin özellikle ihracatını artırmak için bütün dünya üzerinde çalışma gerçekleştiriyoruz” diyen Ömer Faruk Okka, “Bunun içerisinde son dönemlerde odaklandığımız Afrika pazarları da dahildir. Avrupa’da da şunu yerinde görmüş olduk. Avrupa, Konya olarak bizim yabancı olmadığımız bir pazardır. En çok ihracatımızı yaptığımız ülkelerin Avrupa’da olduğu bir gerçektir. Burada kalite olarak da Konya sanayisi Avrupa’nın ihtiyacını karşılayacak güçtedir. Avrupa pazarı tabiki onların elinde. Kuracağımız ilişkiler hem sanayimizin teknolojik açıdan daha da ileri gitmesini hem de yapacağımız büyük işler için çok daha elverişlidir. Oralarda MÜSİAD şubelerimizin olması, hem de oradaki üyelerimizin bizim şehrimizi tercih edecek olmaları çok büyük bir avantajdır. Bu tabi karşılıklı ilişkilerde gerçekleşecek bir durumdur. Orada bizim üyelerimizle çalışanlar, çok büyük bir tedarikçi konumuna gelmiş durumdalar. Bu fırsatları değerlendirmek lazım. Hazır bir pazar konumundalar. Oraya gidip bu pazarlarda iş yapmak gerekiyor. Bu da Konya sanayisi için oldukça faydalı bir durumdur” ifadelerini kullandı.

ihracat-seferberligi-musiad-(6).jpg

“İHRACATA İHTİYACIMIZ VAR”

Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılardan kurtulmanın yolunun ihracat yapmaktan geçtiğini dile getiren Okka, “Ekonomimizin son dönemlerde yaşadığı bu durgunluk döneminde en çok ihtiyacımız olan ihracatımızı artırmaktır. Dolayısıyla her bir sanayicimizin ve işadamımızın elinde çantasını alıp bütün dünyayı dolaşması gerekiyor. İhracatımızı artıralım ve ekonomi konusunda zaaflarımızı giderebilelim. Bunun için biz de MÜSİAD olarak elimizdeki bütün potansiyelimizi kullanmaya çalışıyoruz. Avrupa için böyle bir çalışma gerçekleştirdik. Diğer kıtalar ve ülkeler için de çalışmalarımız var. Mesela Aralık ayında Azerbaycan ve Gürcistan’a ihracata yönelik iş gezimiz olacak. Bu çalışmaların her birisi ihracatımızı artırmak ve ekonomimizi güçlendirmekle ilgili çalışmalardır. Ekonomimizdeki durgunluğu giderecek olan tek şey de ihracatımızın artırılmasıdır” dedi.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ