MÜSİAD’dan işletmelere ‘ilaç olacak’ proje

MÜSİAD bünyesinde kurulan Birleşme ve Devralmalar Komitesi, iş dünyasına ilaç olacak. Ticarette firmalara yeni bir soluk kazandıracaklarına dikkat çeken Komite Başkanı Tevfik Dönmez, “Şirketlerin ileride koşmasına vesile olmak için faaliyetimize ilk yardım diyebiliriz. MÜSİAD bir seferberlik hareketi yapıyor” dedi.
MÜSİAD’dan işletmelere ‘ilaç olacak’ proje

MÜSİAD’ın Cumhurbaşkanlığı'nda stratejik işbirliği yapan tek sivil toplum kuruluşu olduğuna dikkat çeken MÜSİAD Birleşmeler ve Devralmalar Komite Başkanı Tevfik Dönmez, “Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nda birleşme ve devralma komitesi halihazırda vardı. Bunun üzerine MÜSİAD'ın içerisinde de üyelerimizin arasındaki birleşme ve devralmaların koordine edilmesi için komite kuruldu. Pergelin bir ayağı MÜSİAD'dı ama diğer ayağının ucu açıktı. Dünyanın herhangi bir yerinde olabilir. Dolayısıyla sadece kendi içimizdeki birleşme ve devralmalardan bahsetmiyoruz. Konya’da Sanayi Odası, Mevlana Kalkınma Ajansı ve Ticaret Odası Başkanlarımızı ziyaret ettik. Orada onlara da bu konunun açık olduğunu, MÜSİAD'ın yalnızca kendine değil, aynı zamanda ülkesi için, insanlık için ve MÜSİAD'ın dışındaki tüm kamu ve kurumlar için de var olduğunu gösteren, çok da ahlaki bir duruş sergilediğini dile getirdik. Birleşme ve devralmalar komitesi, sadece bizden olanlara değil bizim dışımızdaki tüm paydaşlara da açık, bu imkanları açtığımız bir oluşumdur” şeklinde konuştu.

musiad-birlesme-ve-devralmalar-1.jpg

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA FAALİYET GÖSTERİYOR

Başkan Tevfik Dönmez, “Dünyada; Avrupa'da, Afrika'da, Asya Pasifik'te, MENA’da ve Avrasya'da dünyanın 96 ülkesinde 226 şubeyle faaliyet gösteren MÜSİAD'ı, aslında mini protatip çalışması yaparak birleşme devralmaları dünyadaki merkezlerine konumlandırdık. Yönetim kurulumuzun yaklaşık 4 ismi bu kıtaları temsil ediliyor. Yurt içinden de arkadaşlarımız bulunuyor. Ekibimizde; kurumsal ve profesyonel çalışan mali uzman, hukuki altyapıya bakan, finansal uzman, halka arz yapan arkadaşlarımız da vardır. Reel sektörde network sağlayan MÜSİAD Stuttgart Şube Başkanı, Malezya Başkan Yardımcısı arkadaşımız da, İslami fon yöneten arkadaşlarımız da bulunuyor. Uludağ İhracatçılar Birliği Genel Sekreteri de Danışman olarak İstanbul  Üniversitesi Anabilim Dalı Başkanı Sanayi Politikalarında hocamız da bu işin içerisinde yer alıyor. Yani bir ayağında reel sektör, diğer ayağında profesyonel çalışanlar, bir ucunda da akademinin olduğu, MÜSİAD'ın o marka kaşesiyle aslında bir birleşme ve devralmalar çok güçlü bir giriş yapıyor. Bunun dördüncü programını da Roadshow ile Konya'da gerçekleştirildi” ifadelerini kullandı.

‘BİRLEŞME VE DEVRALMALAR İLAÇ GİBİ OLACAK’

Konya’nın Birleşme ve Devralmalar Komitesi için önemine dikkat çeken Başkan Tevfik Dönmez, “Evliyalar şehri, etik değerlerin zirve yaptığı ve medeniyetimize başkentlik yapmış bir şehirde bu çalışma daha anlamlı oluyor. Buranın çok güçlü olduğunu, Osmanlı'nın son 250 yılında ne kadar sanayisinde etkin olduğunu çok iyi biliyoruz. O yüzden sanayicilerimizin eşit atlama, sıçrama noktasına birleşme ve devralmalar bir ilaç gibi olacak. Dolayısıyla biz hem dünya hem yerel teşkilatımızın gücü, hem de uzman arkadaşlarımızın yer aldığı Türkiye'de hiç olmayan güzide bir ekiple bunu yapıyoruz. Hibrit ve fiziki katılan arkadaşlarımız var. Özellikle Anadolu'da gezerken diğer sivil toplum kurumlarını da davet ediyor, onlara da bu konuyu paylaşmayı arzu ettiğimizi ifade ediyoruz” dedi.

tevfik-donmez.jpg

DAHA İLK AYINDA MEYVESİNİ VERDİ

Projelerinin henüz ilk aydan meyvesini verdiğini belirten Başkan Tevfik Dönmez, “Çok güzel dönüşler oldu. Daha ilk ayında birleşme devralmalar bir başarı hikayesiyle de taçlandırıldı. Bir moral, motivasyon kaynağımız oldu. İstanbul'da Tandoor lavaş firmamız, ihracat pazarı ararken İspanya'da başka bir Türk ise, lavaş üreten firma arayışındaydı. Avrupa sorumlumuzun koordinasyonunda bu iki firmayı birleştirdik ve İstanbul firması ufak bir yatırımla 20-30 milyon euroluk bir ciroya bir günde ulaşmış oldu. Şu anda İspanya'da lavaş pazarının yüzde 35 pazarına hakim oldu. Bunu 20-30 yıl çalışarak yapabilirdi. Tecrübeyi satın almak şirketleri devralmak, birleşmek konsorsiyumlarla gerçekleşiyor. Birleşme ve devralmalar; artık teknolojinin çok hızlı geliştiği, dünyada paradigmaların her gün değiştiği, Asya Pasifiğe kayan bir dünya ticaret merkezini yaşadığımız bir dünyada, ticaret savaşlarının acımasızca dayatıldığı bir dünyada artık dayanışmanın, birlikte olmanın bir tezahürüdür” şeklinde konuştu.

CUMHURBAŞKANLIĞI İLE PARALEL ÇALIŞIYOR

MÜSİAD bünyesinde kurulan Birleşme ve Devralmalar Komitesi'nin Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile paralel çalıştığını kaydeden Başkan Tevfik Dönmez, “Cumhurbaşkanlığı'nda stratejik işbirliği anlaşmasına paralel olarak bu komite kuruldu. Şu andaki çalışmalarımız Strateji ve Bütçe Başkanlığı adı altındaki birleşme devralmalarla eşleştiriliyor. Yani özet olarak Cumhurbaşkanlığı ofisleriyle birebir yürütüyoruz. Bu konuda devletimizin teşvikleri, destekleri bulunuyor. Birleşmek ya da devralmak isteyen firmalara devlet destek veriyor. Bunları anlatmaya çalışıyoruz. Milli ve yerli ilk defa ortaya konulan 33 sayfalık birleşme ve devralmalar çalıştay raporu hazırladık. Bütün kurumlarımıza bunu dağıtıyoruz. Başka kurumlar Türkiye adına yaptılar ama yerli ve milli olarak ilk kez yapılıyor. Hem raporla hem de prodüksiyon filmiyle taçlandırdık. Bir de başarı hikayemiz bulunuyor. Dördüncü şehrimizdeyiz. Daha çalışmanın başındayız. Birçok talepler geliyor. Çok güzel dönüşler var. Bu da güven unsurudur. Yani işi hukuki, mali ve finansal anlamda kendini güvende hissettiği anlamda, MÜSİAD'ın da güvenini arkasına alarak firmalar bunu gerçekleştiriyor” dedi.

musiad-birlesme-ve-devralmalar-2.jpg

‘YOL HARİTASINI GÖSTERİYORUZ’

Birleşme ve devralma noktasında firma temsilcilerine yol haritası gösterdiklerini dile getiren Başkan Tevfik Dönmez, “İnsanlar yol haritasını bildiği zaman o yola giriyor. Önünü göremediği zaman girmiyor. Biz de yol haritasını gösteriyoruz. Onlara mentorluk, danışmanlık yapıyoruz. Bir kapı aralıyoruz. Komitemiz tarafından köprü çalışması yapılıyor. Networkü gerçekleştiriyoruz. Hiçbir yerde bulamayacakları, birçok alandaki uzman arkadaşlarımızla hizmetteyiz. MÜSİAD üyelerinin, Konya Sanayi ve Ticaret Odası'nın, kalkınma ajansının ve Türkiye'deki tüm iş adamlarının üye olsun olmasın hepsinin yardımına bu komite hazırdır. Bir linkle bu işin içine dahil oluyorlar. Orada birleşme ve devralmalarda bulunmak istiyorum diye talepte bulunduklarında onlarla irtibata geçiyoruz. Aslında KVK'nın da güvencesiyle her şeyin güven altında olduğu bir bilgi paylaşımı yapıyoruz. Bu havuzda uzman arkadaşlarımız birleşme ve devralma yapmak isteyen arkadaşlarımızı sektörel anlamda eşleştiriyor. Bunları bir araya getiriyor. Fizibilite çalışması yapıyor. Daha sonraki süreçte zaten kendileri uzman kişilerle bu işe devam etmiş oluyorlar. Şirketlerin ileride koşmasına vesile olmak için faaliyetimize ilk yardım diyebiliriz. MÜSİAD bir seferberlik hareketi yapıyor. İnsanların aklına bunu bir fikir olarak getiriyor ve uyandırmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘VİZYON ÇOK ÖNEMLİDİR’

Birleşme ve devralma noktasında vizyonun önemine dikkat çeken Başkan Tevfik Dönmez, “Bu sistem için öncelikle vizyon meselesi çok önemlidir. Aile şirketleri ilk 25 yılı zor tamamlıyorlar. Buradaki handikaplardan birisi patron şirketleri olmamız. Patronluğu bırakmak istemememiz. Bir de ikinci, üçüncü nesle aktarılamayan şirketlerimiz bulunmaktadır. Aile anayasasını oturtamayan ya da babasının işlerini teslim almayan çocukların büyük sıkıntıları var. Bir sektörde 50 yıllık firmamız vardı. Çocukları gelmeyeceğim diyince satmak istedi. 50 yıllık tecrübeyi bir anda elinden çıkarmak istedi. Aile şirketlerini sürdürememe maalesef dünyanın da büyük sorunlarından birisidir. Aile şirketleri önemli bir sıçramadır. Hem değerler vardır. Hem de kurumsal yapıyı oluşturursanız, kural da çalışırsa zaten başarı kendiliğinden geliyor. 25 yıl bu başarıyı sağlıyorsunuz. İkinci nesle geçerken bu aktarmayı yapamıyorsunuz. Zaten 50 yılı dolduran firmaya taş da top da değse yıkılmıyor. Burada bir handikap da finansman gücünün, faizin çok yüksek olmasıdır. O yüzden Türk iş adamları olarak pasife yatırılmayan paranın aktifte kalmasını sağlamaktır” dedi.

‘DÜNYA PAZARINA HAKİM OLMAMIZ GEREKİYOR’

Türk iş insanlarının dünya pazarına hakim olmaları gerektiğini kaydeden Başkan Tevfik Dönmez, “Ham maddeyi kiloyla çuval çuval satan, sürümden kazanan firmaların, artık dünya pazarında yeri yok. Gramla, marka değeri yüksek, katma değerli ürünler üretmemiz gerekiyor. Bunun için de birleşmeler ve devralmalarla dünya pazarına hakim olmamız gerekiyor. Türkiye'den dünyayı yönetemeyiz. Türk iş insanının bir ayağının mutlaka dünyada, oradaki iş birliklerinde olması gerekiyor. Ayrıca orada ortaklığı düşünmesi gerekiyor. Bir ülkeye ihracat yapıyorsa mutlaka o ülkeden bir firmayla ortaklık düşünmesi gerekiyor. O zaman ihracatla pazar payı kendiliğinden geliyor. Lavaş firmasının hikayesi öyleydi. 30 yıl çalışacağına bir anlaşma yapıp firmasını şirkete açtı ve bir ortaklıkla İspanya'nın yüzde 35 pazarına bir günde ulaştı. 30 yıl da bekleyebilir. Bu çok güzel bir şey” ifadelerini kullandı.

‘ÇIKMAZ SOKAĞA GİRENLER İÇİN BİR KAPI AÇILIYOR’

Başkan Tevfik Dönmez, “Çıkmak sokağa girmişsiniz ve size bir kapı açılıyor. Oradan da geniş bir alana giriyorsunuz. Sevinçli olursunuz, daha çok üretirsiniz. Kafanıza farklı farklı fikirler gelir. Birleşme ve devralmalar için firmaların şansı diyebiliriz. Avrupa sorumlumuzun bunu fark etmesiyle bu şans oluşuyor. Firmalar birbirlerini tanımıyorlar. Türk firması, İspanya'daki firmayı bilseydi zaten birleşirlerdi. Birbirlerini tanımamaları da birbirlerine gidip gelmemelerinden kaynaklanıyor. Avrupa'daki arkadaşımız çok gezdiği için bunu fark etti. 200 doğru networkle dünyanın en ucundaki, en ulaşılamaz noktasındaki kişiye ulaşırsınız. Nerede, kiminle irtibata geçeceğinizi bilmeniz lazım. Avrupa'daki arkadaşımız, Avrupa'yı geziyor. Türkiye'ye bağı var. Dolayısıyla bu işbirliğine vesile oluyor. Ama 30 yıllık bir geçmişi var. Kendisi de döner üretiyor. Oradan sektörel bir yakınlaşması var. Bu bir şans olsa da biz bunu şansa bırakmayacağız. Anketimizi paylaşarak, firmamızın havuzumuza gelmesini, havuzumuzda da bulunan arkadaşlarımızla eşleştirmeyi yaparak birbirleriyle görüştürmeye başladık. Çok ciddi talepler var. Belki bir yerden sonra artık profesyonel bir MÜSİAD üyemize bu işi yönlendireceğiz. Bizler aslında kapı aralıyoruz. Mentorluk çalışması, seferberlik hareketi yapıyoruz. Bu bir uyanıştır. Herkes biliyor ama bu işin bu kadar önemli olduğunu, kısa sürede neticeler alacağını bilmiyor” ifadelerini kullandı. Başkan Tevfik Dönmez sözlerini, “MÜSİAD Konya Şube Başkanımız Hilmi Kağnıcı Bey'e, şahsında yönetim kuruluna, MÜSİAD üyelerine, Konya Sanayi Odası, Ticaret Odası Başkanlarımıza, Mevlana Kalkınma Ajansımıza misafirperverlikleri için teşekkür ediyoruz” diyerek tamamladı.

Birleşme & Devralmalar Komitesi Konya Roadshowu

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ

Etiketler :