‘Nadir hastalıkların farkında olmalıyız’

28 Şubat Dünya Nadir Hastalıklar Günü ile ilgili BEFEMDER (Behçet ve Ailevi Akdeniz Ateşi Hastaları Derneği) tarafından bir program tertip edildi.
‘Nadir hastalıkların farkında olmalıyız’

Çoğunlukla genetik nedenlerden kaynaklanan nadir hastalıkların yaygın görüldüğü ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor. Nadir Hastalıklar genel nüfusa kıyasla az sayıda insanda görülen hastalıklar ve bu hastalıkların nadir olarak görülmesiyle ortaya çıkan belirli sorunlardır. Prof. Dr. Recep Tunç, konuya ilişkin Zafer Meydanı’nda düzenlenen programda değerlendirmelerde bulundu.

behcet-ve-ailevi-akdeniz-atesi-hastalari-dernegi-programi-3.jpeg

28 Şubat Dünya Nadir Hastalıklar Günü nedeniyle Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Tunç, nadir hastalıklar hakkında bilgi vermek ve farkındalık oluşturmak adına basın toplantısı düzenledi.  Nadir hastalığın toplumlarda sıklığı az olan hastalık diye bilindiğini ifade eden Tunç, “İki bin kişiden bir kişide veya daha az insanda görülen hastalıklara nadir hastalıklar denir” dedi. Tunç, “Bazı hastalıklar bazı toplumlarda sık oluyor. Mesela Behçet hastalığı, FMF hastalığı Türkiye’de sık olan hastalıklardır. Bu hastalıklar başka yerlerde nadir hastalık konumuna girebiliyor. Nadir hastalıklar grubunda değişik genetik hastalıklar var. Doktorlar hastaların şikayetlerine göre bu nadir hastalıklardan hangisi olduğunu, tahmin edip uygun tahlillerle bu hastalığın adını koyabilir” ifadelerini kullandı.

behcet-ve-ailevi-akdeniz-atesi-hastalari-dernegi-programi-5.jpeg

‘FARKINDALIK OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ’

Farkındalık oluşturma adına Behçet ve Akdeniz Ateşi Hastalıkları Dernekleri’nin de çalışmalar yaptığını duyuran Tunç, “Toplumda bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Ben de Behçet ve FMF’le ilgili nadir iki durumu söylemek isterim. Bunlardan biri FMF hastaları genellikle kullandıkları ilaçlarla rahatlarlar. Hastaların yüzde 90’ı rahatlar. Eğer FMF hastaları ilaçlarını düzenli kullanmalarına rağmen rahatlama olmuyorsa bu hastalarda bizim ülkemiz için nadir hastalık olan Hiperimmunglobulin Sendromu denilen bir hastalık olabilir. Yine Traps hastalığı denilen bir başka hastalık var. FMF’i taklit eder. O da bizim için nadir hastalık olabilir. Bu nedenle FMF hastalığı tanısı almış hastalar tedaviden fayda görmüyorlarsa mutlaka kendilerinde benzer hastalığı yapan başka bir hastalığının olup olmadığına bakılması gerekir” şeklinde konuştu. Nadir hastalıklardan biri olan Behçet hastalığı hakkında da bilgi veren Tunç, “Diğer yandan Behçet hastalığı vücudun değişik yerlerini tutar. Ama bazen sadece gözde Behçet’e özgü üveyitle de ortaya çıkabilir. Bu nedenle tek başına üveyiti olan özellikle de arka üveyiti olan herkes mutlaka Behçet hastası olmadığını düşünmesin. Çünkü olabilir de. Bu nedenle arka üveyitli tüm hastaların Romotoloji Kliniğine görülmesi de hastalara çok katkı sağlar diye düşünüyorum. Allah herkesi her türlü hastalıktan uzak eylesin” diyerek sözlerini tamamladı. Program sonunda BEFEMDER Başkanı Fatih Metin, Prof. Dr. Recep Tunç’a teşekkür etti.

•GÜLŞEN YILMAZ / YENİ HABER

behcet-ve-ailevi-akdeniz-atesi-hastalari-dernegi-programi-6.jpeg

behcet-ve-ailevi-akdeniz-atesi-hastalari-dernegi-programi-7.jpeg

behcet-ve-ailevi-akdeniz-atesi-hastalari-dernegi-programi-2.jpeg

behcet-ve-ailevi-akdeniz-atesi-hastalari-dernegi-programi-4.jpeg