Namazda örtülmesi gereken yerler açılır ise ne yapmalı?

Gerek tek başına gerekse cemaatle kılınan namaz esnasında örtülmesi gereken bir organ, kişinin iradesi dışında açılır ve hemen örtülürse namaz bozulmaz. Eğer açılan yer bir organın dörtte biri oranına ulaşmış ve bir rükün eda edilecek (Sübhânellâhi'l-azîm diyecek) kadar açık kalmış ise namaz bozulur.
Namazda örtülmesi gereken yerler açılır ise ne yapmalı?

Namazda örtülmesi gereken yerler açılır ise ne yapmalıyız?

Namaz kılmak için gerekli şartlardan biri setr-i avrettir. Setr-i avret, vücudun örtülmesi gereken kısımlarını ifade eden fıkhi bir kavramdır. Erkeklerin asgari göbekle diz kapakları arasının; kadınların ise yüz, ellerin bileklere, ayakların topuklara kadar olan kısmı haricinde bütün bedenlerinin örtülü olması gerekmektedir. Tek başımıza veya cemaatle kıldığımız namaz esnasında örtülmesi zorunlu olan bir organımız kendi irademiz dışında açılırsa ve onu hemen örtersek namazımız bozulmaz. Açılan kısım organın dörtte birine ulaşır ve bir rükün eda edilecek süre boyunca açık kalırsa namazımız bozulur. Bir rükün Sübhânellâhi’l-azîm diyecek kadar geçen zamanda eda edilir. Kendi irademizle uzuvlarımızı açacak olursak namazımız hemen bozulur. Namazlarımızı örtülmesi gereken yerler ile alakalı hükümleri bilerek eda etmeliyiz. Bu şartın ortadan kalktığı durumlar da ise namazımıza, açılan uzuv ve geçen zamanı dikkate alarak ya devam etmeli ya da onu tekrar kılmalıyız.

Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün farklı oluşunda aklıselim sahipleri için elbette ibretler vardır. (Âl-i İmrân, 3/190)