NASA'nın Mars gezgini Perseverance'tan nefes kesen kare

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) Mars yüzeyinde keşiflerini sürdüren gezgin aracı Perseverance, dünyaya nefes kesen bir fotoğraf gönderdi. İşte Mars bulutlarını gösteren o kare...
NASA'nın Mars gezgini Perseverance'tan nefes kesen kare

NASA'nın Mars keşif aracı Perseverance, dünyadaki bilim ekibine göz kamaştıran bir görüntü gönderdi. Uzay aracı, Kızıl Gezegen'in gökyüzü manzarasını görüntüledi. Fotoğraf karesinde Mars'ın bulutları görünüyor. 18 Mart günü çekildiği açıklanan fotoğraf NASA Jet İtki Laboratuvarı tarafından dün yayınlandı.

Independent Türkçe'nin haberine göre, görüntüde gün doğmadan hemen önce Kızıl Gezegen'in tepesinde hareket eden bulutlar yer alıyor.

İşte Mars'ın bulutları

ekran-goruntusu-2023-03-25-180113.png

Bununla birlikte, NASA fotoğrafın açıklamasında, hem Perseverance ekibinin hem de Mars'taki diğer uzay aracı Curiosity ile ilgilenen uzmanların gezegendeki bulut oluşma sürecini incelediğini aktardı. Ancak tam olarak hangi konunun çalışıldığı açıklanmadı.

MARS BULUTLARI İNCELENİYOR

Geçtiğimiz günlerde ise, NASA'nın Curiosity isimli emektar keşif aracı Mars gün batımının şimdiye kadar çekilen en net görüntüsünü kaydetmişti.

Mars bulutlarının önemli bir kısmı su buzundan oluşmakta ve genellikle 60 kilometreden yukarıda bulunmuyor. NASA, geçtiğimiz yıl başlattığı yurttaş bilimi projesiyle Mars bulutlarının araştırılmasını istemişti. Yetkililer o dönem bu sayede Kızıl Gezegen'in atmosferinde 50-80 kilometre yüksekliğe bir ışık tutulabileceğini söylemişti.NASA, Perseverance isimli gezgin uzay aracını, beraberindeki minik helikopter Ingenuity ile birlikte 18 Şubat 2021'de Mars'ın Jezero Krateri'ne başarıyla indirdi. Bilim insanları, Jezero Krateri'nin milyonlarca yıl önce bir nehir yatağı olduğunu düşünüyor. NASA, Perseverance aracılığıyla bu bölgeyi araştırarak Mars'ın yüzeyinde su olduğu dönemlere dair daha fazla bilgi edinmeyi amaçlıyor.

(Independent Türkçe)

Etiketler :