NATO: Između Turske i Grčke uspostavljen mehanizam dekonflikcije u istočnom Mediteranu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je zadovoljstvo zbog uspostave mehanizma i izjavio da je to bilo moguće zahvaljujući "konstruktivnim naporima dvaju vrijednih NATO saveznika"
NATO: Između Turske i Grčke uspostavljen mehanizam dekonflikcije u istočnom Mediteranu

NATO je izvijestio da je između Turske i Grčke, nakon dugih pregovora, uspostavljen mehanizam dekonflikcije u istočnom Mediteranu, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz NATO-a navedeno je da je kao rezultat niza tehničkih sastanaka koje su turske i grčke vojne delegacije održale u sjedištu NATO-a, 1. oktobra uspostavljen mehanizam dekonflikcije.
Cilj mehanizma je smanjiti rizik od neželjenih događaja i nesreća u istočnom Mediteranu. U okviru mehanizma biće uspostavljena i hitna kontaktna linija koja će olakšati dekonflikciju na moru i u zraku između Turske i Grčke.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je zadovoljstvo zbog uspostave mehanizma i izjavio da je to bilo moguće zahvaljujući "konstruktivnim naporima dvaju vrijednih NATO saveznika".

"Ovaj sigurnosni mehanizam može pomoći u stvaranju prostora za diplomatske napore na rješavanju temeljnih sporova. Spremni smo to dalje razvijati. I dalje ću biti u kontaktu s obje savezničke zemlje", rekao je Stoltenberg.

NATO je, također, pomogao uspostaviti sličan mehanizam između dviju zemalja 1990-ih godina.