Nazar için kullanılıyordu ama bu gerçeklere inanamayacaksınız! İşte o bitki

Sıradan bir bitki gibi görünen fakat arkeologlar ve şamanlar tarafından oldukça önemli olan üzerlik otu hakkındaki bu gerçekleri hiç duymadınız. İşte detaylar…
Nazar için kullanılıyordu ama bu gerçeklere inanamayacaksınız! İşte o bitki

Üzerlik otu, Orta Anadolu ve Doğu Anadolu’da yetişen, fosfor açısından zengin ve mistik bir etkiye sahip olduğuna inanılan bir bitki. Arkeologlar tarafından, “Açık arazide üzerlik otu mevcut ise yerin altında mutlaka arkeolojik buluntu vardır.” Düşüncesiyle yer alırken, şamalar tarafından ise, kaynatılarak içildiği takdirde ruhsal sorunlara çare olduğuna inanılıyor.

uzerlik-otu-2.jpg

ÜZERLİK OTU ALTINDA ARKEOLOJİK BULUNTU YATIYOR

Sıradan bir bitki gibi akla gelse de üzerlik otu, arkeologlar tarafından oldukça kıymetlidir. “Herhangi bir açık arazide üzerlik otu mevcut ise yerin altında mutlaka arkeolojik buluntu vardır.” Varsayımı ile kazıya başlanır. Bunun birinci nedeni eski yerleşim yerlerinin bolca fosforik toprak yapısına sahip olmasından dolayı bitkinin de fosforlu toprakları sevmesinden kaynaklanır. Bitkinin mezarlıklarda bolca bulunması da toprağın fosforik yapısından kaynaklanmaktadır. Bunun nedeni insan vücudunda kalsiyumdan sonra en fazla bulunan elementin fosfor olmasındandır. Fosfor, en fazla kemik ve dişlerde kalsiyum ile birlikte bulunur. Fosforun vücutta bulunduğu diğer yerler ise vücut sıvıları, kas, beyin gibi kısımlardır.

uzerlik-otu-tohumu-faydalari-nasil-yakilir-001.jpg

DİNİ AYİN VE RİTÜLLERDE KULLANILIYOR

Ruhsal temizliğine yönelik kullanımı ise eski çağlardan beri bilinen ve şamanlarca dini ayin ve ritüellerde kullanılmasına yol açmıştır. Günümüzde de üzerlik otunun kaynatılarak içilmesi veya buharının solunum yoluyla alınmasıyla insan, ruhsal sorunlarına çare bulunacağı aktarlar tarafından önerilmektedir. Otun kurutularak yakılması ile çıkan dumanın daha çok soluma yoluyla burun ya da ağızdan alınmak suretiyle otun kullanılması ile insanda ruh molekülü (DMT) hormunu salgısı artarak beynin transa geçmesi sağlanabilir ki, şamanların bu otu sıklıkla eski çağlarda dini ritüelllerde kullanmasının nedeni de budur.

uzerlik-otu-1.jpg

KONYA’DA BU ŞEKİLDE KULLANILIYOR

Eskiden kıraç topraklardan toplanan, şimdi ise aktarlarda satılan "üzerlik" bitkisinin ilginç bir hikayesi var. Türklerde üzerlik tohumları nazara karşı ateşte yakılarak dumanı koklatılır, ipe dizilerek nazarlık yapılır. Konya’da halk arasında nazar otu olarakta bilinen üzerliğin, nazar ve büyüden koruduğuna inanılıyor. “Çıkan duman ne kadar fazla ise, çıkan nazar da o kadar fazla” gibi bir inançta oldukça yaygın bir şekilde yer alıyor.

uzerlik-otu-1-001.png

Şeytanı evden def ettiğine inanıldığı gibi, aynı zamanda suyla kaynatıldığı zaman da insana sakinlik veriyor. Bağsur hastalığına iyi geldiği de söyleniyor. Konyalı vatandaşlar tarafından düğünlerde yaygın olarak gelinin eve girişinden sonra üzerlik otu yakılarak, etrafında gezdiriliyor.

 Muhabir
Etiketler :