1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Nedžad Gušić: Sarajevo Business Forum okupit će više od 1.000 učesnika iz 33 zemlje
Nedžad Gušić: Sarajevo Business Forum okupit će više od 1.000 učesnika iz 33 zemlje

Nedžad Gušić: Sarajevo Business Forum okupit će više od 1.000 učesnika iz 33 zemlje

Tema ovogodišnjeg Foruma, koji će u glavnom gradu BiH biti održan 11. i 12. maja, bit će "Nearshoring – perspektiva za region", odnosno predstavljanje potencijala za realociranje proizvodnje evropskih kompanija na područje Jugoistočne Evrope

A+A-

Dolazak na 11. Sarajevo Business Forum potvrdile su delegacije iz 33 države, a kojima će biti predstavljen niz regionalnih investicijskih projekata iz proizvodnje, poljoprivrede, energetike, obrazovanja, finansija, infrastrukture, izgradnje, usluga, turizma i drugih sektora.

Na Sarajevo Business Forumu (SBF), nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa, očekuje se više od 1.000 učesnika iz cijelog svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Tema ovogodišnjeg Foruma, koji će u glavnom gradu Bosne i Hercegovine biti održan 11. i 12. maja, bit će "Nearshoring – perspektiva za region", odnosno predstavljanje potencijala za realociranje proizvodnje evropskih kompanija na područje Jugoistočne Evrope.

- Nova ekonomska perspektiva -

"Mislimo da je to zaista interesantna tema o kojoj želimo javno da pričamo. To je nešto što smatramo u BBI banci da može promijeniti ekonomsku perspektivu Bosne i Hercegovine u narednom periodu. Svakako, prema informacijama koje imamo, to je proces koji se već i mimo SBF-a dešava, izazvan svim posljednjim globalnim dešavanjima, počevši od pandemije koja je imala negativan utjecaj na ekonomiju, do eskalacije sukoba u Ukrajini", rekao je Nedžad Gušić, član Uprave Bosna Bank International (BBI) za korporativno bankarstvo i investicije.

Istakao je da su zadovoljni dosadašnjim brojem prijava i učesnika, kada je riječ o investitorima, vlasnicima projekata i delegacijama.

Dolazak na 11. Sarajevo Business Forum su potvrdile delegacije iz 33 države iz cijeloga svijeta, a kojima će se predstaviti niz regionalnih investicijskih projekata iz proizvodnje, poljoprivrede, energetike, obrazovanja, finansija, infrastrukture, izgradnje, usluga, turizma i drugih sektora. I ove godine očekuje se veliki broj učesnika i novinara iz domaćih i stranih medijskih kuća.

"To su dvije strane koje mi sudaramo tokom SBF-a, posebno drugog dana Foruma kada se održavaju B2B sastanci. Prema podacima koje sam dobio, delegacije iz 33 države su prijavile svoje učešće na SBF-u i to je podatak koji nas ohrabruje i raduje. Pored delegacija iz regiona koje dolaze na SBF, iz Malezije dolazi vrlo interesantna delegacija, u velikom sastavu, a posebno bih želio da istaknem i da zahvalim na izuzetnom interesovanju i podršci koju smo dobili od delegacija iz Republike Turske", naglasio je Gušić.

- Turski ministar Mus među ključnim učesnicima -

Kako je kazao, najznačajnije ime ovogodišnjeg SBF-a je turski ministar trgovine Mehmet Mus sa delegacijom privrednika.

Ministar Mus će biti i jedan od ključnih govornika na uvodnoj sesiji prvog dana Foruma, koji će biti organizovan u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Dolazak na 11. Sarajevo Business Foum je najavila i Privredna komora Istanbula (ITO) predvođena predsjednikom Šekibom Avdagićem. Učešće na SBF-u potvrdio je i Odbor za međunarodne ekonomske odnose Republike Turkiye (DEIK). Značajno učešće na 11. SBF-u uzet će i vodeći ljudi iz Unije turskih participacijskih banaka (TKBB).

"SBF pored procesa 'nearshoringa' nudit će i ono tradicionalno što Bosna i Hercegovina ima da ponudi, a to su investicije i razvoj u turizam, odnosno turističku industriju, nekretnine. Svjedoci smo da vrijednost nekretnina u Sarajevu i BiH raste u kontinuitetu što je nešto što je izuzetno interesantno i dobro, razvija građevinski sektor. Imat ćemo i panel vezano za turističku djelatnost, zajedno sa USAID-om", pojasnio je Gušić.

Kako je kazao, bit će i panel u kontekstu javno-privatnog partnerstva.

"Nama je jako bitno da se taj proces pokrene jer sve ovo o čemu mi pričamo iziskivat će i ulaganja u javne radove", izjavio je Gušić za AA.

Smatra da je jako bitno da se priča o onome šta Bosna i Hercegovina u ekonomskom smislu znači ili može da znači, može da ponudi.

"Koja su to pozitivna dešavanja u Bosni i Hercegovini u ekonomskom smislu, kako na najbolji način iskoristiti, kako to region, a i BiH, može biti poveznica između Istoka i Zapada. Mi smo država koja je geografski dobro pozicionirana, koja ima solidnu putnu infrastrukturu. Država koja ima izuzetno vrijedne i napredne privrednike, imamo stabilan finansijski odnosno bankarski sektor. Sve je to pozitivna priča na kojoj treba ustrajati i stavljati je u fokus kako bi BiH postala atraktivna i investicijska destinacija", istakao je Gušić.

Mišljenja je da to SBF u proteklih 11 evenata, kroz 13 godina, jako dobro radi.

"Investicije u našu zemlju se ne dešavaju tek tako, nekim brzim putem. Imamo tu i puno prepreka, imamo i negativnu političku retoriku, usporen administrativni aparat. S druge strane, imamo prirodnu ljepotu, odličan potencijal, segmente odnosno industrije u kojima je BiH tradicionalno dobra i napredna", pojasnio je Gušić.

Podsjetio je i na dvije investicije od prije pet, šest godina u poljoprivrednoj industriji.

"Koje su vjerovatno najveće pojedinačne direktne investicije u poljoprivredni segment u BiH", izjavio je Gušić.

Istakao je da je SBF kao investicijska konferencija nosi epitet najbolje investicijske konferencije u regionu.

- Prilika za vlasnike projekata -

"Ono što nas posebno raduje je sama struktura SBF-a, a to je da je drugi dan Foruma prilika gdje vlasnici projekata i onih koji žele da mobiliziraju kapital, imaju priliku da pričaju sa ljudima, institucijama i predstavnicima firmi i fondova koji žele da alociraju kapital. Nerealno je očekivati da se na tom prvom sastanku potpisuju ugovori i dešavaju investicije, međutim, jako je bitno da se pokrene priča i da se krene u proces. Mislim da je SBF jedinstven upravo po tom drugom danu. Jedinstvena investicijska konferencija gdje pored javnog obrazovanja, predstavljanja, panela ima i taj drugi dan, a on se odnosi na konkretne razgovore, jedan na jedan", dodao je Gušić.

Ove godine, u sklopu foruma, predstavit će se oko 300 investicijskih projekata i poslovnih ideja, uglavnom iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije. Sve kompanije iz regiona koje su prijavile projekat putem oficijelne stranice Sarajevo Business Foruma, osim same promocije i prezentacije, imat će mogućnost sastanaka sa potencijalnim partnerima i investitorima zainteresovanim za investiranje u privredu zemalja regiona.

Organizator najveće i najznačajnije investicijske konferencije u regiji je Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH i u saradnji sa strateškim partnerom – Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, te dioničarima BBI banke – Islamskom razvojnom bankom (IsDB), Dubai islamskom bankom (DIB), Abu Dhabi islamskom bankom (ADIB) i drugim partnerima.

Globalni komunikacijski partner 11. Sarajevo Business Foruma 2022 je državna turska novinska agencija Anadolu Agency (AA), a zvanični avioprijevoznik 11. SBF-a kompanija Turkish Airlines.

HABERE YORUM KAT