Nefsi terbiye metodu: Ney

İRFA İrfan Medeniyeti Araştırma ve Kültür Merkezi Müdürü Neyzen Zübeyr Belviranlı, ney üflemenin bir sanat olmaktan ziyade nefsi terbiye etme metodu olduğunu söyledi.
Nefsi terbiye metodu: Ney

Ney üflemenin insanın hayatına birçok şey kattığının altını çizen Neyzen Zübeyr Belviranlı, “Bizim kültürümüzde, sanat eğitimimizde şöyle bir yapı var: Hadiseye sadece bir sanat eğitimi olarak bakılmıyor. Bir nefsi terbiye etme metodu olarak da bakılıyor.

nefsi-terbiye-metodu-ney-5.jpg

Pek çok öğrencimin ve şahsımın da bizzat yakınen fark ettiği, gördüğü şekliyle arz etmek gerekirse; bu işle iştigal etmeye başladıktan sonra insanın hayatının seyri, akışı tamamıyla değişiyor. Bambaşka yerlere gidiyor. Yani ney üflemenin bir kırılma noktası olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

nefsi-terbiye-metodu-ney-4.jpg

‘ÜNİVERSİTE YILLARIMDA NEY ÜFLEMEYE BAŞLADIM’

Ney üfleme sanatına ilk olarak nasıl başladığını anlatan Belviranlı, “İslam kültürüne, İslam sanatına çok uzak bir ailede yetişmedim. Çocukluğumdan itibaren gerekli rahmetli dedemin ve aile büyüklerimin vasıtasıyla musiki ortamlarında bulunma imkanımoldu. Üniversiteye başladığım zamanlarda evde dedemin eski bir neyini buldum. Etrafımdaki insanlar hem ney üflemenin zor olduğunu hem de herkesin yapabileceği bir şey olmadığını söylüyorlardı. Bu zorluğu da göz önünde bulundurarak, ‘ben bunu yapabilir miyim, yapamaz mıyım?’ sorusuyla başladı her şey.

nefsi-terbiye-metodu-ney-2.jpg

İlk nefesleri neye verdikten sonra arkası da geldi. Benim için uzun bir eğitim süreci oldu. Burada Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Sanat Yönetmeni Yusuf Kaya Hocamızla uzun zaman meşk ettik. 2010 yılından itibaren de farklı etkinliklerle sema programlarıyla yurtiçinde, yurtdışında, Konya’da, farklı illerde pek çok programa iştirak etme fırsatı buldum. Bizim eğitim anlayışımızda şöyle bir sistem vardır: Meydanda pişirirler insanı ve meydana çıktıkça işin şekli biraz daha değişti. Daha da ilerleme imkanı buldu. Elhamdülillah şimdi de aynı yolda ilerlemeye gayret ediyorum” diye aktardı.

nefsi-terbiye-metodu-ney-3.jpg

‘HAYATIN SEYRİ DEĞİŞİYOR’

Bir sanatı icra etmenin insanın hayatının seyrini değiştirdiğini vurgulayan Belviranlı, “Bizim kültürümüzde, sanat eğitimimizde şöyle bir yapı var: Hadiseye sadece bir sanat eğitimi olarak bakılmıyor. Bir nefsi terbiye etme metodu olarak da bakılıyor. Pek çok öğrencimin ve şahsımın da bizzat yakınen fark ettiği, gördüğü şekliyle arz etmek gerekirse; bu işle iştigal etmeye başladıktan sonra insanın hayatının seyri, akışı tamamıyla değişiyor. Bambaşka yerlere gidiyor. Yani ney üflemenin bir kırılma noktası olduğunu söyleyebiliriz. Bu sadece ney eğitimiyle alakalı bir şey değil tabi ki. Tezhip öğrenmeye kalktığınız zaman da bu gerçekleşiyor.

nefsi-terbiye-metodu-ney-1.jpg

Hüsn-ü Hat öğrenmek istediğinizde veya başka bir musiki alanıyla iştigal ettiğiniz zaman da bu gerçekleşiyor. Burada önemli olan nokta; doğru bir daire çizmek için pergel kullanırsınız ama pergelin iğnesinin bastığı nokta önemlidir. Doğru noktaya koyarsanız noktanız da düzgün çıkar. Bir ayağın sabit kadem olarak bir noktada olması icap ediyor. Bu sanatların hepsinde böyle. Bendeki ilerleyiş de bir andan da bu şekilde oldu. Sağ olsunlar hocalarımız da bu manada pergelin iğnesinin doğru yerde durmasına özenle dikkat ettiler. Elhamdülillah daireyi tamamlamaya çalışıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

• SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

nefsi-terbiye-metodu-ney-1.jpeg

 Muhabir