Netanyahu: Izrael i SAD vode razgovore o planu aneksije na Zapadnoj obali

Izraelski premijer Netanyahu se u društvu predsjednika izraelskog parlamenta Levina sastao s načelnicima izraelskih općina koje su ilegalno izgrađene na palestinskoj Zapadnoj obali
Netanyahu: Izrael i SAD vode razgovore o planu aneksije na Zapadnoj obali

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je danas da izraelske vlasti i dalje vode pregovore s vlastima Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o planu aneksije dijelova okupirane Zapadne obale, javlja Anadolu Agency (AA).

Netanyahu se u društvu predsjednika izraelskog parlamenta Knesseta Yariva Levina danas u Zapadnom Jerusalemu sastao s načelnicima izraelskih općina koje su ilegalno izgrađene na palestinskoj Zapadnoj obali.

Na sastanku je razgovarano o planu izraelske vlade o aneksiji ilegalno izgrađenih jevrejskih naselja i Jordanske doline.

Ističići kako plan aneksije za Izrael predstavlja historijsku šansu, Netanyahu je kazao da je spreman obnoviti mirovne pregovore sa palestinskom stranom ako ta strana pristane na takozvani mirovni plan kojeg je početkom godine predstavio američki predsjednik Donald Trump.

Netanyahu je također kazao da Izrael i SAD i dalje vode razgovore o planu aneksije.

Lokalni mediji jučer su javili da je Netanyahu telefonom razgovarao s Trumpovim savjetnikom Jaredom Kushnerom i da je Kushner od njega tražio da uspori plan aneksije.

S druge strane, palestinski ministar vanjskih poslova Riad al-Maliki jučer je kazao da izraelski plan aneksije na Zapadnoj obali predstavlja objavu rata protiv palestinskih interesa. On je poručio da palestinska strana više ne vjeruje SAD-u koji je stao na stranu Izraela i zastupa isključivo njegove interese.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je prošlog mjeseca s liderom opozicije Bennyjem Gantzom formirao zajedničku vladu Izraela, a obojica su najavili da će od 1. jula ubrzati plan aneksije Jordanske doline i drugih teritorija na Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna jevrejska naselja.