NEÜ’de I. Uluslararası Osmanlı ve Türkiye Araştırmaları Kongresi yapıldı

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ve KTO Karatay Üniversitesi iş birliğinde Konya Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle düzenlenen I. Uluslararası Osmanlı ve Türkiye Araştırmaları Kongresi (OTAK), “Osmanlı’dan Cumhuriyete Türk Diplomasisine Yön Verenler” temasıyla gerçekleştirildi.
NEÜ’de I. Uluslararası Osmanlı ve Türkiye Araştırmaları Kongresi yapıldı

Kongrenin açılış töreni NEÜ Köyceğiz Yerleşkesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda yapıldı. Törende ilk olarak söz alan NEÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Çemrek, savaşta ve barışta diplomasinin öneminden bahsederek, kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yakup Kaya ise, daha önce düzenlenen Osmanlı Araştırmaları Çalıştayı’nın ilgi gördüğünü, programın kapsamının genişletilip bundan sonraki yıllarda “Uluslararası Osmanlı ve Türkiye Araştırmaları Kongresi” olarak devam edeceğini söyledi. Türk Diplomasisi üzerine günümüze kadar birçok çalışmanın yapıldığını, bundan sonraki süreçte de bu alanda araştırmaların devam edeceğini ve her zaman daha iyi sonuçlara ulaşılacağını kaydeden NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Doğan, kongrenin hayırlara vesile olmasını diledi. Rusya-Ukrayna savaşında Türk diplomasisinin başarılı olduğunu ve savaşın dünyayı etkileyen sonuçlarını ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yapıldığını belirten KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rifat Ortaç, Türkiye’nin, savaştaki tarafların uzlaşabilmek için müracaat ettiği bir ülke konumunda olmasını, Türk diplomasinin zaferi olarak tanımladı.

“KENT DİPLOMASİSİ, ŞEHİRLERİN GELECEĞİ VE KONYA” PROGRAMI YAPILDI

Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu, kongrede, belediyeler açısından önemli çıktılar elde edileceğini öngördüğünü söyleyerek, kongreden çıkan sonuçları belediye olarak uygulamaya geçirmek istediklerini ve programın verimli geçmesini temenni etti. Dışişleri Bakanlığı Dış Politika Danışma Kurulu üyesi Büyükelçi Rauf Engin Soysal, “Diyaloğun yerini diyalogsuzluğun, güvenin yerini güvensizliğin aldığı, sınamaların arttığı ve giderek karmaşıklaştığı, olgular, değerler ve kavramlar arasında ayrım yapılmasında güçlük çekildiği, sağduyunun öne çıkarılmasında tıkanıklıkların yaşandığı bir uluslararası ortam içindeyiz. Tarih boyunca zorlu sınamaların yaşandığı dönemler mevcuttur ve diplomasi her zaman önemli bir noktada yer almıştır” dedi. Açılış konuşmalarının ardından kongre, “Kent Diplomasisi, Şehirlerin Geleceği ve Konya” paneliyle devam etti. Uluslararası kongrede katılımcılar, online ve yüz yüze gerçekleştirilen oturumlarda; ‘Osmanlı Diplomasinin Kurumsal Gelişimine Yön Verenler’, ‘Tek Taraflı Diplomasi Döneminde Diplomasiye Yön Verenler’, ‘Karşılıklı Diplomasi Döneminde Diplomasiye Yön Verenler’, ‘Osmanlı Diplomasisine Etki Eden Gayrimüslimler’, ‘Osmanlı Diplomasisine Etki Eden Yabancı Diplomatlar’ ve ‘Konyalı Diplomatlar’ konu başlıklarında bildirilerini sundu.

Etiketler :