New York borsası düşüşle açıldı

New York borsası, ABD'de beklentileri aşan enflasyon verilerinin ABD Merkez Bankası'nı (Fed) daha da şahinleştireceği ve ülkeyi resesyona sürükleyeceği endişesiyle güne düşüşle başladı.
New York borsası düşüşle açıldı

Açılışta Dow Jones endeksi, 400 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 1,50 azalarak 30.311,08 puana geriledi.

S&P 500 endeksi yüzde 1,36 azalışla 3.750 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,74 kayıpla 11.164,67 puana indi.

ABD'de enflasyon ve resesyon endişelerinin güçlenmeye devam etmesi ve bankaların bugün açıklanmaya başlanan ikinci çeyrek bilançolarının hayal kırıklığına neden olmasıyla endeksler, yeni günün açılışında negatif bir seyir izledi.

Ülkede dün açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yıllık yüzde 9,1 ile 41 yılın en yüksek artışını göstermesinin ardından üretici fiyatlarının da haziranda ivme kazandığı görüldüğü.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın bugün açıkladığı verilere göre, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), haziranda aylık yüzde 1,1 ve yıllık yüzde 11,3 artarak piyasa beklentilerinin üzerinde yükseliş kaydetti.

Enflasyon göstergelerinin beklentileri aşması, Fed'in enflasyonu kontrol altına almak amacıyla sıkılaştırıcı politikalarında daha da şahinleşebileceği endişelerini artırdı.

Öte yandan ABD'nin büyük bankalarının ikinci çeyrek finansal sonuçları da piyasaların yönü üzerinde etkili oldu.

Buna göre, JPMorgan Chase'in net karı bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 28, Morgan Stanley'nin ise yüzde 29 azaldı.

ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı ise 9 Temmuz ile biten haftada 244 bine çıkarak 8 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Kaynak:

Etiketler :