Nida Dergisi bu ay 'Öz'e çağırıyor

'Öz' çağrışım olarak fıtrî olanın dillendirilmesidir. İnsanın özü, onu yaratan Allah'a karşı sorumluluk şuuru ile kuşanmış olmasındandır ki temize içkindir. Şeytan ise dışsaldır.
Nida Dergisi bu ay 'Öz'e çağırıyor

Nida Dergisi öz'e dönüşten hareketle ıslah, tecdid ve diriliş için hazırlanan içeriği ile okuyucularını selamlıyor.

Özün çağrışımlarına karşı kirlenmeyi, bozulmayı ve dahi çürümeyi temsil eder. İfsad ve zulüm çürümenin/bozulmanın adalet ve tevhid ise 'öz'ün argümanıdır.

Yüce kitabımız Kur'ân ıslah ve ihya ederken, insanı kötüye karşı konumlandırır. Ona ayakta kalma gücünü, aklına ve kalbine nüfuz ederek verir. Akleden bir kalp, yüce yaratıcıya olan sevginin varlığını içkin bir çağrı ile duyar. Bu anlamıyla vahiy bir öze dönüş çağrısıdır. İbrâhîm'in (as) yüce mesajına Muhammed'i (as), Mûsâ'yı (as), Yûsuf'u (as), Îsâ'yı (as), Süleyman'ı (as) tâbi kılma çağrısıdır…

 

Yüzyıllar içinde toplumsal çalkantıların ekseninde yok olmaya yüz tutan ihsanı ve takvayı ümmetlerin kalbine nakşetme kaygısı bir öze dönüş mücadelesidir. 'Cehd' ile bir dâvayı ayakta tutma, gerek modern sürüklenişe gerekse çürümeye yüz tutmuş âtıl geleneklere neşter vurma gayretidir 'öze dönüş!'

Bu anlamıyla Batı karşısında aldığı ağır yenilgi ile çıkış noktası arayan ıslah ve tecdid hareketlerinin temel söylemi olan 'öze dönüş' çağrısını işlemek istiyoruz. Bu söylemin İslâm düşüncesi bağlamında kazandırdıkları ve kaybettirdikleri, Müslüman neslin -her halükârda- mümeyyiz zihinlerinin istifadesindedir. Zira tecrübe insanlığın olgunlaştıkça çığır açan en önemli kazanımıdır. İslâm dünyasının son yüzyıllarına damga vurmuş büyük fikirlerin her biri öze dönüş söylemini ıslah, ihya ve tecdid için bir imkân görmüşlerdir. Bu imkân zaman zaman Batı karşısında özür dilemeci bir kılıfa bürünse de niyet olarak temelde İslâm coğrafyasında seküler Batılı tüketim kölesi olan toplumlara karşı dik duruşu temsil etmelidir. Aksi takdirde özünde Allah'a kulluk dışında tüm köleliklere karşı haysiyeti simgeleyen İslâm insanı, kapitalizmin bir nesnesi haline gelmeye başlar ki bu kesin bir yok oluşun ilanıdır.

Nida Dergisi'nin sayfaları arasında heyecan ve ilgi uyandıran yazılar ve yazarlardan bazılarını şöyle:

Aldanışlardan Damak Tadı Almak

Nurettin Özcan

Öze Dönüş Çağrısı

Altan Murat Ünal

Öze Dönüşün Evrensel Veçhesi

Fatih BÜTÜN

Üç İsa Tek Promete Üç Muhammed

Nusret Altundağ

Halil İbrahim YENİGÜN ile

Röportaj: Fatih Bütün

Çağdaş İslâm Düşüncesinde Öze/Kaynaklara Dönüş Söylemi

Mehmet Ulukütük

Öze Dönüş Kavramsallaştırmasının Saflaştırıcı Kökenleri ve Siyasallığının Art Alanları

Arif ARCAN

Öze Dönüş Efsanesi ya da Boruya Giren Suyu Kim Çıkaracak

Murat Zengin

Sünnîliğin Tarihi

Pierre Lory

Öze Dönüş Vahye Dönüştür

Adil Akkoyunlu

Ada'm

Ferhat Çiftçi

Hasbihal

Fatıma Neşe Tuna

Hülya YAZICI İle Resmin Anlamına ve Sanatta Yer Tuttuğu Alana dair…

Söyleşi: Selva Zeyveli

İrtibat İçin:

Tel. : 0 422 321 21 87

Web: nidadergisi.com

e-Mail: [email protected]