Nohut nasıl haşlanır? Lezzeti etkileyen 7 püf nokta

Nohut yemeğini sevmeyen yoktur. Özellikle kış aylarında ülkemizde oldukça sık tüketilen bu yemek için iyi ıslatılmış nohut şart. Peki, dünya genelinde kırmızı, yeşil ve siyah nohutlar yetiştirildiğini biliyor muydunuz?
Nohut nasıl haşlanır? Lezzeti etkileyen 7 püf nokta

Türk yemeklerini lezzetlendiren krem ve bej rengindeki klasik nohut Türkiye’de severek tüketilen yemeklerde yer alır. Besin değerinin yüksek olması sevilmesinin nedenleri arasındadır. Kalsiyum, K vitamini, fosfor ve çeşitli mineralleri bolca bulunduran nohutun sağlığa olan faydaları da birçok kişiyi yakından ilgilendirmekte. Lif içermesinden dolayı bağırsak florasını düzenler ve diyabete karşı bir koruyucudur. Etli nohut, etsiz nohut, nohut salatası, nohutlu mezeler hazırlamak için sert yapıdaki nohutu iyi derecede haşlamak gerekir.

Yemeklerinizi kısa sürede hazırlamanız adına sizlere nohut haşlama püf noktası listesi hazırladık. İşte mutfakta işinizi kolaylaştıracak nohut haşlama bilgileri!

Nohut En Çabuk Nasıl Haşlanır?

1) Nohutları Yıkayın

Nohutları haşlamaya başlamadan önce güzelce temizlenmiş olmalı. Nohutların üzerinde bulunan toz ve otlar pişirme süresini etkilediği gibi lezzetini de etkileyecektir. Tüm nohutları temizledikten sonra ikinci aşamaya geçebilirsiniz. Yıkarken gözünüze çarpan kararmış nohutlar olabilir. Siyah ve çürük nohutları atarak temizleme işlemini bitirebilirsiniz.

nohut-nasil-haslanir-lezzeti-etkileyen-7-puf-noktasi.jpg

2) Bekleme Suyuna Karbonat Ekleyin

Nohutların bir süre suda beklemesi gerekiyor. Eğer bekleme suyuna 1 tatlı kaşığı karbonat eklerseniz, nohutların daha hızlı şişmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca suya eklediğiniz karbonat yemeklerde kullanacağınız nohutun daha yumuşak olmasına da destek olacaktır. Böylece nohutla yapılan yemekleri tükettikten sonra sindirim problemi yaşamazsınız. Nohutu su içine koyduğunuzda suyun nohutu 2-3 parmak kadar geçmesi iyi olur bu miktar haşlama için de geçerlidir. Nohut ıslatma suyu sıcak mı soğuk mu olmalı derseniz soğuk su tavsiye edilmektedir. Nohut en az kaç saat suda bekletilmeli derseniz 2-3 saati ayırmanız iyi olur ve mümkünse 1 gece bekletilmesi daha da kolay pişmesini sağlayacaktır.

3) Tencereye Limon Suyu Ekleyin

Pamuk gibi nohut nasıl pişirilir? Tanelerin yumuşacık olmasını kolaylaştırmak için nohut haşlanırken suyuna ne konur sorusunun cevabı limon suyudur. Nohut haşlanan tencereye birkaç damla limon suyu ekleyerek daha yumuşak sonuçlar elde edebilirsiniz.

nohut-nasil-haslanir-lezzeti-etkileyen-7-puf-noktasi-2.jpg

4) Düdüklü Tencerede 25 Dakika Haşlayın

Eğer nohutları suda bekletmeden pişirecekseniz düdüklü tencerede 25 dakikada haşlayabilirsiniz. Düdüklü tencereniz varsa nohutları çok kısa sürede istediğiniz kıvama getirebilirsiniz. Nohut düdüklüde kaç dakikada pişer diyecek olursanız 25 dakika pişirme sonunda nohutlar yemekleriniz için hazır hale gelecek.

5) Kısık Ateşte 1 Saat Haşlayın

Nohut haşlarken düdüklü tencereniz yoksa klasik tencere kullanabilirsiniz. Nohut piştikten sonra şişeceği için tencereyi daha geniş tercih etmelisiniz. Ayrıca tencerede pişireceğiniz zaman nohut haşlama süresi bir miktar daha uzun olacaktır. Kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişen nohut, tam kıvamında olacaktır. Aynı işlemi düdüklü tencere için de deneyebilirsiniz.

6) Haşlanan Nohutları Suyla Durulayın

Humus, nohutlu salata, nohut yemeği ya da falafel hazırlamak istediğinizde iyi şekilde haşlanmış lezzetli nohutlara ihtiyaç duyarsınız. Bunun için izlemeniz gereken adımları birkaç satır yukarıda listeledik. Tüm uygulamalardan sonra yapacağınız son dokunuş; haşlanan nohutları soğuk su ile durulamak oluyor. Bu işlem ile nohutların üzerine biriken köpükleri temizleyebilirsiniz. Ayrıca haşlama suyunun tadını da yok edebilirsiniz. Durulanan nohutları dondurucu poşetine koyup dondurucuda daha sonra kullanmak üzere saklayabilirsiniz.

7) Kabukları Ayıklayın

Haşlanan nohutların kabukları ayrılmaya başlayacaktır. Bu kabukları ayırıp alırsanız, nohut daha iyi ve hızlı pişecektir. Kabuklar nohutların pişme süresini uzatır. Suyun yüzeyine çıkan nohut kabuklarını alarak işleme devam edebilirsiniz.

nohut-nasil-haslanir-lezzeti-etkileyen-7-puf-noktasi-10.jpg

 Editör
Etiketler :