1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Nova verzija turskog oklopnjaka spremna za najizazovnije vojne zadatke
Nova verzija turskog oklopnjaka spremna za najizazovnije vojne zadatke

Nova verzija turskog oklopnjaka spremna za najizazovnije vojne zadatke

Novi model iz porodice Cobra odlikuje veća nosivost, veća unutrašnja zapremina, veća manevarska sposobnost, manja silueta i integrirana zaštita od mina

A+A-

Turska odbrambena industrija proizvela je naprednu verziju oklopnog vozila Cobra II koje slovi za oklopnjaka otpornog na minsko-eksplozivne naprave, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o novoj verziji oklopnog vozila sa pogonom na sve četiri točka kojeg već osam godina proizvodi turska kompanija Otokar i koji se koristi u 15 država.

Novi model iz porodice Cobra odlikuje veća nosivost, veća unutrašnja zapremina i veća manevarska sposobnost, a sve to mu omogućava nošenje različitih oružja sa platformama za izvršavanje i najizazovnijih vojnih zadaća.

Otokarova Cobra ranije je osvojila pažnju međunarodnog tržišta, a novi model je samo potvrdio uspješnost turskih stručnjaka u razvoju modernih vojnih vozila.

Posljednji model Cobra II ima integriranu zaštitu od minskih sredstava i balističkih projektila (MRAP), a nisko težište zaštitnog poda mu dodatno unapređuje manevarske sposobnosti na teškim terenskim i klimatskim uvjetima.

Cobru II MRAP od prethodnika i sličnih vojnih vozila izdvaja i dizajnersko rješenje koje mu daje znatno manju siluetu, odnosno čini ga teže uočljivim na terenu.

 

 

HABERE YORUM KAT