O ildeki insanlar boğuluyor!

Trakya'nın en büyük ilçesi Çorlu'da bir aydır, gece saatlerinde ortaya çıkan koku sorunu halkı canından bezdirdi. Soruna karşı bir türlü önlem alınamazken, kokunun; ilçenin kuzeyindeki bazı sanayi tesislerinin atıklarını kaçak olarak derelere boca etmesinden kaynaklandığı belirtiliyor.
O ildeki insanlar boğuluyor!

Yıllardır Ergene Nehri’nin kollarından Çorlu Deresi’nden akan kirliliğin mağduru olan Çorlu sakinleri, bir süredir ilçenin kabusu haline gelen koku sorunuyla boğuşuyor. Geçmiş dönemlerde de ortaya çıkan koku sorunu, Trakya'nın en büyük ilçesinde bir türlü giderilemezken, sorunun çözümü için yapılan şikayetlerden de sonuç alınamıyor. Bölge sakinlerine göre koku sorunun nedeni ilçenin kuzeyindeki bazı sanayi kuruluşlarından kaynaklanıyor. Arıtma maliyetlerinden kaçınmak isteyen bazı işletmelerin gece saatlerinde, atıklarını Çorlu Deresi'ne boca ettikleri iddialar arasında.

SORUN SANAYİDEN KAYNAKLI

Trakya Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Murat Sevgi, ise yaşanan sıkıntının, 10 yılı aşkın süredir devam ettiğin belirtiyor. Gece saatlerinde ortaya çıkan koku sorununa ilişkin sorularımızı yanıtlayan Sevgi, "Bir aydır özellikle gece vakitleri koku sorunu dayanılmaz oluyor. Bunun nedeni, Çorlu Deresi'ne boca edilen kimyasal atıklar. Velimeşe Organize Sanayi Bölgesi ilçenin 7 km kuzeyinde yer alıyor. Bazı fabrikaların gece saatlerinde atıklarını boca ettiği aşikar ama bunu yapanlar bir türlü tespit edilemiyor. Kimyasallar reaksiyona girdiğinde dayanılmaz bir koku sorunu yaşıyoruz" diyor.

Çorlu 280 bini yaklaşan nüfusuyla Trakya'nın en büyük ilçesi konumunda.

NUMUNE SONUÇLARI BEKLENİYOR

Artan nem oranı ve rüzgar hızının yavaşlamasıyla kötü kokunun katlanılamaz hale geldiğini söyleyen Sevgi, "Ergene Nehri, Kapaklı, Ergene İlçesini geçerek sanayi kirliliği yükünü, Çorlu taşıyor. 3 hafta önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğüne, sorunun giderilmesi için başvurumuz oldu. 11 fabrikadan test edilmek üzere atık numuneleri alındı ancak henüz sonuçlar açıklanmış değil" diye konuştu.

DENETİM MEKANİZMASI İŞLEMİYOR

Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, ise 'haberglobal.com.tr'ye, yaptığı açıklamada denetim mekanizmasındaki eksiklere dikkat çekti: "Bizim sanayiyi denetleme gibi bir yetkimiz bulunmuyor" diyen Sarıkurt, yaşanan soruna ilişkin şunları söyledi: "Lisanlı denetim firmalarına ihtiyacımız var. Koku, kuzeydeki bir takım fabrikaların gece vakti atıklarını boca etmesinden kaynaklanıyor. Kamu görevlilerinin mesai bitiminden sonra bu bu yapıldığından denetim mekanizması işlemiyor.

AÇILAN DAVALAR İPTAL EDİLİYOR

İlçede oluşan kesif kokunun nem, yüksek basınç ve rüzgar hızın kesildiği günlerde ortaya çıktığını da dile getiren Sarıkurt, "Denetim ve cezai işlem yetkisine yönelik güncellemeler yapılmalı. Geçtiğimiz günlerde ilgili kurumların yetkilileri ile denetimlere katıldım ancak bir fabrika için denetim süresi 1.5 saati geçiyor. Günde en fazla 4, 5 fabrika denetlenebiliyor. Kaldı ki, denetim başladığında sanayi tesislerinin idarecileri haberdar olup, tedbir alıyorlar. Çevreyi kirleten işletmelere açılan davalar usule uygun tespit yapılamayınca iptal ediliyor" diye konuşuyor.

IZDIRAP ÇEKİLİYOR

Ekoloji Uzmanı Prof. Dr. Doğan Kantarcı da Çorlu'da yıllardır devam eden çevre sorunlarının çözüme kavuşturulmadığının altını çizen uzmanlardan, "Çorlu Deresinin kokusu yetmezmiş gibi bir de sanayi tesislerinden gelen kötü koku nedeniyle adeta ızdırap çekiliyor" diyen Prof. Dr. Kantarcı, "Çorlu'daki kötü kokunun nedeni sadece katı atık tesislerinden değil, Velimeşe ve Veliköy'deki sanayi tesislerinin atıklarından da kaynaklanıyor. Problemin acilen çözüme kavuşturulması gerekiyor" uyarılarını sıralıyor.

Kötü kokunun zaman zaman çöp döküp tesisinden de kaynaklandığı belirtiliyor.

TOPRAĞA GEÇEBİLİR!

Öte yandan TMMOB Ziraat Mühendisleri Tekirdağ Şubesi Başkanı Cemal Polat ile Çorlu Şube Başkanı Ali Topuz da, yaşanan koku sorunun bir türlü çözülememesinden şikayet eden isimlerden. Polat, halk sağlığının olumsuz etkilediğini, tehlikeli ve zararlı gazların, bitkiler vasıtasıyla toprağa geçtiği öne sürerken, Topuz ise Çorlu'daki çöp döküm alanından yükselen kötü kokunun da ilçe halkına rahatsızlık verdiğini söyledi.

Kaynak: Web Özel

Etiketler :