1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Obalna straža Turske tokom prošle godine izvela 935 akcija u kojim je spašeno 12.655 ljudi
Obalna straža Turske tokom prošle godine izvela 935 akcija u kojim je spašeno 12.655 ljudi

Obalna straža Turske tokom prošle godine izvela 935 akcija u kojim je spašeno 12.655 ljudi

Iako je Obalna straža Turske očekivala smanjenje broja spasilačkih akcija u jeku pandemije, desilo se suprotno zbog toga što je Grčka gurala migrante sa svoje obale ka Turskoj

A+A-

Obalna straža Republike Turske tokom prošle godine je izvela 935 spasilačkih operacija i spasila 12.655 ljudi, među kojima su bili i migranti, javlja Anadolu Agency (AA).

Obalna straža neprekidno nadzire turske vode i za to koristi i pomorske, kopnene i zračne jedinice. Osnovna zadaća je da se spase životi unesrećenih ljudi.

Dok je cijeli svijet tokom 2020. godine bio fokusiran na borbu protiv pandemije COVID-19 i borbu za spašavanje života, vlasti Grčke su okrenule leđa migrantima u Egejskom moru.

Iako je Obalna straža Turske očekivala smanjenje broja spasilačkih akcija u jeku pandemije, desilo se suprotno zbog toga što je Grčka gurala migrante sa svoje obale ka Turskoj.

Timovi Obalne straže Turske su tokom 2020. godine izveli 935 spasilačkih akcija, uključujući i akcije spašavanja migranata vraćenih iz Grčke. Spašeno je ukupno 12.655 ljudi, među kojima je 11.494 migranata.

To je za 41 posto više operacija i za 176 posto više spašenih u odnosu na akcije koje je Obalna straža Turske izvela prethodne godine. Tokom 2019. godine Obalna straža Turske je izvela 662 akcije i spasila 4.592 ljudi.

Turska je i spašavanjem migranata u svojim vodama pokazala svjetskoj javnosti koliko brine o životima ljudi.

Obalna straža Turske radi i na akcijama transporta bolesnika, a učestvovala je i u spasilačkim akcijama nakon poplava, zemljotresa i drugih prirodnih katastrofa koje su prošle godine pogodile Tursku.

 

 

HABERE YORUM KAT