Ohrabruje pad slučajeva zaraženih korona virusom u Kini

Tarik Jašarević, glasnogovornik WHO-a: Ohrabruje pad slučajeva zaraženih korona
Ohrabruje pad slučajeva zaraženih korona virusom u Kini

Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tarik Jašarević izjavio je da su u ovoj međunarodnoj organizaciji posebno zabrinuti zbog novih slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19) bez jasne epidemiološke veze.

"Ohrabruje nas svakako činjenica da je zabilježen pad slučajeva u Kini, ali ipak nas posebno zabrinjava broj slučajeva bez jasne epidemiološke veze, poput putovanja u Kinu ili kontakta s potvrđenim slučajevima zaraze virusom", kazao je Jašarević za Anadolu Agency (AA).

Istakao je da su u WHO-u zabrinuti i zbog novih slučajeva zaraze u Italiji i Iranu.

"Zabrinuti smo i zbog povećanja slučajeva u Italiji i Islamskoj Republici Iran. WHO je Iranu dostavio materijal za testiranje na korona virus. I dalje ćemo im pružati podršku u narednim danima i sedmicama. Nalazimo se u kritičnom trenutku. Zemlje bi se trebale fokusirati na jačanje nadzora, provođenje detaljnih pretraga zbog otkrivanja kontakata i primjenu odgovarajućih mjera za sprječavanje daljeg širenja, ali se pripremiti i za mogućnost većeg prenosa virusa", kazao je Jašarević.

Naglasio je da bi rad na razvoju cjepiva protiv korona virusa mogao trajati godinama.

"Razvoj vakcine bi mogao potrajati nekoliko godina. Nema dostupnih cjepiva protiv COVID-19, ali u toku je istraživanje o vakcini tako da klinička ispitivanja mogu započeti za tri ili četiri mjeseca", dodao je.

Na kraju je napomenuo da je vrlo bitno da sve zemlje imaju jasno razvijene planove u okviru borbe protiv korona virusa.

"U međuvremenu, naš savjet ostaje isti: državama članicama se snažno savjetuje da donesu planove na temelju nacionalnih procjena rizika u skladu sa lokalnim prilikama, uzimajući u obzir informacije koje pruža WHO", istakao je Jašarević za AA.

Korona virus se u decembru pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a dosad je odnio preko 2.600 života širom svijeta.