Ölmek pahalandı! Konya'da mezara zam geldi!

Konya’da maliyet artışlarından dolayı mezar taşlarının fiyatları, son bir yıl içerisinde neredeyse 3'e katlandı. 2024’ün başında en ucuz mezar taşının ortalama fiyatı 8 bin liradan başlıyor.
Ölmek pahalandı! Konya'da mezara zam geldi!

Dünya genelindeki enflasyon artışı çoğu sektörde krizleri beraberinde getirdi. Konya'da son dönemlerde mezar taşlarına gelen zamlar dikkatleri üzerine çekiyor. Mezar taşlarına yüzde 220 zam geldiğini belirten mezar taşı ustası Mehmet Şaban Özçelik, gelen zamların maliyet artışları kaynaklı olduğunu söyledi.

olmek-pahalandi-konyada-mezara-zam-geldi.jpg

"ESNAFLAR DA ZAM YAPMAK ZORUNDA"

Gelen zamların birçok sebepten dolayı olduğunu ifade eden Özçelik, "Geçen senenin başında 180-200'e aldığımız malzemeleri şu an 800-900 liraya zor alıyoruz. Çalışan bir eleman en az bin lira yevmiye istiyor. Bizi etkileyen dükkan kiraları da var. Dükkan sahibi 20 bin lira istiyor. Bu saydığım sebeplerle daha saymadığım birçok sebepten dolayı esnaflar da ister istemez belli zamlar yapmak durumunda kalıyor. Bazı mezarlar var 17-18 bin lira. Bunu alan kişi kabartma yazı istiyor, ben ondan yazı ücreti farkını almıyorum, alamıyorum. İstemeye yüzüm olmuyor. O kadar fiyatın üstüne ayrı bir fiyat koyamıyorum. O kadar para verip mezar alan adamdan bin lira, 2 bin lira daha istesem adam almadan gider yani." ifadelerini kullandı.

olmek-pahalandi-konyada-mezara-zam-geldi-002.jpg

MEZAR TAŞLARI 8-18 BİN TL

Gelen zamlı fiyat ile 2023 yılının başında olan fiyatları kıyaslayan Özçelik, "Geçen senenin başında mezar taşları ücret fiyatları, 2 bin 500 liradan 8 bin liraya kadar çıkıyordu. Asgari ücretin artmasıyla, konutların zamlanmasıyla, gıdaların zamlanmasıyla ve daha bir çok zamlarla beraber mezar taşlarına da zam geldi. Şu an en uygun mezar taşını 8 bin liraya satıyoruz. Şu an ki mezar taşı fiyatları, 8 bin ile 17-18 bin lira arasında değişiklik gösteriyor. Bu sene de zamların gelmesini bekliyorum. Yıllardır bu işteyim, bu kadar zammı ilk defa görüyorum. Ama yapacak bir şey yok." şeklinde konuştu.

olmek-pahalandi-konyada-mezara-zam-geldi-001.jpg

FİYATLAR KALİTEYE GÖRE DEĞİŞİYOR

Mezar taşları fiyatlarının mermerin kalınlığından dolayı değişim gösterdiğini belirten Özçelik, "Mezarlar, 2-10 santim aralığında yapılıyor. Bunlarda mermerlerin et kalınlıklarına göre fiyatları değişiyor. Bazen insanlar, taşı granitten istiyor. Daha birçok kaliteli taş var. Bunlar da ister istemez fiyatlarda değişim gösterir. Fiyatlar arasındaki farklılık sebeplerinden biri ise, malzemelerin ithalat ve ihracat olmasıdır." diye konuştu. Özçelik, fiyatlar arasındaki farklılığın bir diğer sebebinin ise taşın işçiliği olduğunu kaydetti.

olmek-pahalandi-konyada-mezara-zam-geldi-003.jpg