Ölümden başka her derde deva

Poğaçaların, böreklerin olmazsa olmazı çörek otu, sağlığa olan faydalarıyla dikkat çekiyor. Çörek otunun ölümden başka her derde deva olduğunu belirten Mehmet Pıçak, “Ancak bu konu tabi ki dozajında engelli ve düzenli beslenmekle alakalıdır” dedi.
Ölümden başka her derde deva

Çörek otunun tüm dünya da sulak yerlerde yetişen bir bitki olduğunu söyleyen Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri Mehmet Pıçak, “Arapça ismi ‘habbe-i sevda’ olarak geçmektedir. Bununla alakalı olarak bir hadisi şerif vardır. Hz. Peygamberimizin söylediği söz bizlere nakledilmiştir: ‘O kara tanedir ki ölümden başka her derde deva.’Onunla alakalı olarak ve bizim yurt içerisinde de çörek otunun çokça yetişmesine bağlı olarak, ekmeklerin üzerinde, poğaçaların simitlerin el yapımı ürünlerin çoğunda çörek otu kullanırız. Çörek otu hakikaten ölümden başka her derde devadır. Ancak tabi ki dozajında engelli ve düzenli beslenmekle alakalıdır bu konu” şeklinde konuştu.

8-1-4-040.jpg

“BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR”

Çörek otunun öksürüğe iyi geldiğini aktaran Pıçak, “Vücut direncini artırarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine sebebiyet vermektedir. Güzel bir sebeptir bizim için. Ve balla karıştırılan formlarında kış hastalıklarına karşı nezle, öksürük, farenjit, bronşit, tarzı üst solunum yolu hastalıklarının engellenmesi ve onlardan korunması maksadıyla çeşitli preparatlar halinde kullanılabilir. Çörek otu 70 santimetreye kadar boylanabilen, ve kapsül içerisinde meyve dediğimiz tohumlarını barındıran bir bitkidir. Türkiye’de çokça yetişmekle beraber, yurt dışından da Türkiye’ye çörek otu gelmektedir. İthalatı ve ihracatı yapılan garip bir bitkidir yani çörek otu. Ülke içerinde yetişeni farklı bir ülkeye satıyoruz. Başka bir ülkede yetişeni de kendi ülkemiz için alıp kullanıyoruz” diye konuştu.  

mehmet-picak-002.jpg

SOĞUK PRESİ TERCİH EDİN

Çörek otuyla beraber çörek otu yağı denilen bir sektör oluştuğunu ifade eden Pıçak, “Çörekotu yağının hijyenik bir ortamda yapılması ve alınması gerekiyor. Ayrıca çörek otu yağını soğuk ve sıcak denilen bir pres yağı yöntemleri vardır. Çörek otu içerisinde yaklaşık maksimum seviyeye baktığımız zaman yüzde 46’ya kadar yağ ihtiva etmektedir. Çörek otunu her ne kadar ısıtırsanız vermiş olduğu yağın miktarından dolayı ucuz. Aldığınız çörek otu yağlarının sıcak pres olma ihtimali yüksektir. Her zamanki gibi halkımız ucuza kaçarsa çörek otu yağının iyisini alamaz. Yağ ısısı 50 santigrat içerisinde olması gerekiyor. Yani makinadan çıkan yağın bunun altında olması gerekiyor.  47 santigradın olduğu durumlarda da elde edilen çörek otu yağının soğuk pres yöntemi diyebiliriz. Soğuk pres yöntemiyle elde edilen çörek otu yağı sabah akşam bir tatlı kaşığı ya da birer çay kaşığı şeklinde içilebilir. O şekilde yararı olur” dedi.

corek-otu.jpg

“HİÇBİR ÇÖREK OTU BİRBİRİYLE TUTMAZ”

Çörek otunun posasının kullanılmadığına dikkat çeken Pıçak, “Genelde biz onu hayvan yemi üreticilerine veriyoruz. Bununla alakalı olarak da hem çörek otunun kullanımını hem de çörek otu yağının kullanımına ve çörek otu yağı kullanımlarında neye dikkat etmemiz gerektiğini kısaca söyledik. Soğuk pres olan çörek otu yağlarını güvendiğiniz aktarlardan alabilirsiniz. Bir litrelik çörek otu yağının fiyatı 100 lira ve 200 lira arasında değişebilir. Bölgesi ve içerindeki yağ miktarı oranına bağlı olarak. Ve şöyle bir gerçek vardır ki hiçbir çörek otu birbiriyle tutmaz. Hatta hiçbir bitki birbiriyle tutmaz. Çünkü bu bitkidir yani fabrika ürünü değildir. Talaşlı üretim malzemesi değildir. O yüzden farklı lezzetler ve farklı rayihalarla karşılaştığınızda bu çörek otudur bu çörek oto değildir gibi bir yaklaşımı kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı. •YİĞİT BERKAY ÇOPUR