Omaga3 virüse iyi geliyor!

Koronavirüsü yenmek için en önemli etken güçlü bir bağışıklık. Bunun için dengeli beslenmek gerekiyor. Uzmanlar bu dönemde bolca omega3 içeren yiyeceklerin tüketilmesini öneriyor. Norveç’te yapılan bir araştırmaya göre balığın Koronavirüse iyi geldiği ortaya koyuldu.
Omaga3 virüse iyi geliyor!

Koronavirüsü yenmek için en önemli etken güçlü bir bağışıklık. Bunun için dengeli beslenmek gerekiyor. Uzmanlar bu dönemde bolca omega3 içeren yiyeceklerin tüketilmesini öneriyor. Norveç’te yapılan bir araştırmaya göre balığın Koronavirüse iyi geldiği ortaya koyuldu. Uzmanlara göre Koronavirüse karşı balığın yağlı olanı makbul. Bu nedenle uzmanlar en çok çupra, levrek ve somon yemeyi öneriyor.

 

Son zamanlarda uzmanların omega3 takviyeli besinlerin tüketilmesi gerektiği söylemlerinin balığa olan talebi artırdığını dile getiren Balık Hali Esnafı Mevlüt Sarıkaya, “Vatandaşın son zamanlarda balığa olan talebi gözle görülür bir şekilde arttı” ifadelerini kullandı.

omaga3-viruse-1.jpg

‘BALIK FİYATLARI ARTTI’

Balık fiyatlarının arttığının bilgisini veren Sarıkaya, “Hamsilerdeki ayarsızlık vatandaşı biraz tedirgin ediyor. Konya’da hamsinin kilosu 50 lirayı gördü. Dolar artışlarından ve hava şartlarından dolayı fiyatlar biraz arttı. Ne kadar balık sezonu olsa dahi mevsimsel olarak balık havası tam oturmadığından balık şu anda soğuklara doğru yola döndü. Gürcistan, Hopa ve Rusya’ya doğru yol alıyor. Deniz sularındaki sıcaklık devam ederse balıklar soğuğu sevdiği için Hopa’ya doğru yol alır. Başı da hamsi çeker arkasından palamut, çinekop ve lüferler devam eder. Dolayısıyla denizde balıklar azalmaya başlar. Avcılar da otomatikman avcıyı takip ederler. Yani İstanbul’dan tutun ne kadar sabit şehir varsa bölgede balık avlanması yoktur. Değişik değişik yerlerde balıklar avlanılır. Yani kısacası havanın daha soğuk olması, kar ve yağmurun yağması, balığın biraz daha bol çıkması, tüketicinin daha ucuz balık tüketmesini sağlar” diye konuştu.

omaga3-viruse-2.jpg

‘EN ÇOK SOMON TERCİH EDİLİYOR’

Omega3 açısından en zengin balığın somon olduğunu belirten Sarıkaya, “Hamsinin fiyatı 30 ila 50 lira arasında değişiyor. İki çeşit hamsi var. Bunlar irili ya da ufaklı olur. İri hamsi şu anda 30 TL küçük hamsi ise 20 TL’dir. İstavrit 35 TL. Alabalık 25 TL. Sazan 25 TL. Son günlerde vatandaşın oldukça talep ettiği balıklardan bir tanesi de somondur. Bunun fiyatı da 35 TL’dir. Bu omega3 yönünden en zengin olan balıklarımızdandır. Onun haricinde çupra ve deniz levrekleri gramaj ve boyutuna göre değişiklik göstermektedir. Bunların fiyatı da 25 TL ile 70 TL üzerindedir. Kaya levreği, ekşina, granyöz balığı 55 TL üzerinde, mercan 40 TL, Karadeniz Barbunları 40 TL, Karadeniz Mergiçi 30 TL, karides 150 TL, kalamar 150 TL’den işlem gördü.” ifadelerine yer verdi.

omaga3-viruse-2-001.jpg

‘NASIL TÜKELMESİ GEREKTİĞİNİ VE NEREDEN GELDİĞİNİ SORSUNLAR’

Vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Sırakaya, “Tüketiciler balıkçılarından hangi balığı alırsa alsın satıcıya bu balığın nereden geldiğini, bunların nasıl pişirileceğini sormalılar. Mesela tüketici yağlı balık alıyor tavaya yağ koyuyor. Balık yağlı olanca bu da vücuda ağır gelebiliyor. Yani balık genel olarak fırında, buğulamada, ızgarada pişirilmelidir.  Balığın faydalarının ders haline getirilmesi gelecek nesillerin daha bilgili yetişmelerini sağlayacaktır. Mesela Japonların aklının çalışması balıkla tanışmasından kaynaklanmıştır. Balık, Konya mutfağına sonradan girse de pandemi dönemi Konyalı vatandaşların balığı tercih etmesine neden oldu” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ