Online alışveriş yapanlar dikkat! Ücretsiz iade devri kapanıyor

İnternet alışverişlerinde kullanılan kargoyla iade döneminin sonuna gelindi. Artan maliyetler, online alışverişlerde ürünlerin mağazaya iade edilmesi olarak adlandırılan ‘BORIS’ sistemine geçiş sürecini hızlandırırken, perakende devleri mağaza dışındaki iadelerden ücret talep etmeye başladı. Bu sistemin yakında Türkiye’de de yerleşeceği düşünülüyor.
Online alışveriş yapanlar dikkat! Ücretsiz iade devri kapanıyor

Özellikle pandemi döneminin ardından, perakende sektöründe BORIS sistemi (buy online, return in store-çevrimiçi satın al, mağazada iade et) yükselişe geçti. Bu sistem sayesinde, sadece ABD’de geçtiğimiz bir yılda yaklaşık yüzde 48 oranında artış gösterdi.

Müşterilere online aldıkları ürünleri paketleme ve kargo derdi olmadan iade etme şansı sunan sistemin markalar için en büyük avantajı ise gelirlerin korunması, mağaza trafiğinin ve müşteri sadakatinin artırılması olarak gösteriliyor.

TÜRKİYE’DE DE BENZER BİR GEÇİŞ OLACAK

Hürriyet'ten Gamze Şener'in haberine göre; Zincir Mağazalar Derneği (ZMD) Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Tınastepe, Türkiye’de de sistemin dünyayla paralel şekilde ilerlediğini belirterek, “Perakende sektöründe dünya ortalamasının üzerinde teknoloji kullanımı söz konusu ve pandemi de bunu çok tetikledi. Hızlanan dijitalleşme sürecinde Batı Avrupa, Amerika seviyesinde olmasak da onlara yakın ilerliyoruz. Tüketici artık bütünleşik bir satın alma deneyimi yaşamak istiyor. Online alıp, mağazadan iade etmek istiyor ya da mağazadan teslim almak istiyor. Mağazadan beğenip, online sipariş verip, evine ya da iş yerine teslimat istiyor” değerlendirmesini yaptı.

DEZAVANTAJLARI NELER?

Çevrimiçi satın al, mağazada iade et sisteminin pozitif yanları dışında birtakım dezavantajları da var. Uzmanlar BORIS’in markanın mağaza sayısına doğru orantılı olarak avantaja dönüşebileceğini belirtiyor ancak benzer şekilde personelin iş yükünün de artırılabileceğini söylüyor.

Şu anda çok sayıda marka, rekabet gücünü korumak adına iade ücretini karşılamayı teklif ediyor ancak bu sistem yine en çok markaların kârlılığını olumsuz etkiliyor. Tüketicinin aldığı bir ürünü mağazada iade etmesi ise şirketler için hem zamandan hem de maliyetten tasarruf sağlıyor.

Etiketler :