Operacijom turskog MIT-a na sjeveru Iraka neutralisan traženi terorista PKK-a

Terorista PKK-a Ozcan Yildiz, učesnik je napada u turskom Hakkariju 2012. godine, u kojem je ubijeno osam vojnika
Operacijom turskog MIT-a na sjeveru Iraka neutralisan traženi terorista PKK-a

Operacijom Nacionalne obavještajne službe Turske (MIT) na sjeveru Iraka, u regiji Gara, neutralisan je terorista PKK-a Ozcan Yildiz, učesnik napada u turskom Hakkariju 2012. godine, u kojem je ubijeno osam vojnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je potvrđeno iz sigurnosnih izvora, na području planinske regije Gara na sjeveru Iraka, MIT je izveo operaciju s ciljem neutralisanja elemenata terorističke organizacije PKK. U operaciji je neutralisan terorista Ozcan, koji je koristio kodno ime "Doktor Rodi".

Ozcan je terorističkoj organizaciji PKK pristupio 1999. godine, a učestvovao je u velikom broju krvavih terorističkih napada u Turskoj. Utvrđeno je i da je od 2013. godine bio takozvani rukovodeći član terorističke organizacije PKK za Kandil, Zap, Avashin i Sinjar, regije na sjeveru Iraka.

Operativci MIT-a praćenjem su utvrdili da je terorista Ozcan od prošle godine bio angažovan na liječenju drugih pripadnika PKK-a u regiji Gara.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.