Operacijom turskog MIT-a u Mosulu neutraliziran jedan od vođa terorista PKK/HPG-a

Riječ je o teroristi Mehmetu Erdoganu, terenskom rukovodiocu terorista PKK/HPG-a u području Mahmur-Kirkuk-Suleymaniya
Operacijom turskog MIT-a u Mosulu neutraliziran jedan od vođa terorista PKK/HPG-a

Operacijom Nacionalne obavještajne službe Turkiye (MIT) u Mosulu na sjeveru Iraka neutraliziran je terorist Mehmet Erdogan, koji je koristio kodno ime “Ahmet Rubar“ i bio vođa terorističke organizacije PKK/HPG za područje Mahmur-Kirkuk-Suleymaniya, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o teroristi koji je na listi traženih terorista u Turkiye jer je od 1990-tih godina naredio i bio umiješan u brojne terorističke napade u kojima su stradali civili i pripadnici snaga sigurnosti.

Tereti se za pokušaje rušenja ustavnog poretka i ugrožavanje jedinstva i cjelovitosti države.

Turski MIT je utvrdio da je terorist Mehmet Erdogan od 2021. godine bio vođa terorističke organizacije PKK/HPG u području Mahmur-Kirkuk-Suleymaniya i da je živio u kampu u Mahmuru sa falsificiranim dokumentima na ime Haci Mirza Ali.

Tragom tih saznanja, MIT je 21. maja izveo operaciju u kojoj je neutraliziran terorist Mehmet Erdogan.

On je planirao, rukovodio i učestvovao u brojnim oružanim i bombaškim terorističkim napadima protiv Turkiye. Bio je čelnik takozvanog komandnog vijeća HPG-a koji djeluje pod okriljem terorističke organizacije PKK.

Dugi niz godina djelovao je u okviru PKK-ovih terorističkih struktura u sjevernoiračkim regijama Hakurk i Avasin, odakle je također planirao i izvodio terorističke napade protiv Turkiye. Također je naredio i izvodio brojne terorističke napade dok je djelovao unutar PKK-ovih terorističkih struktura na Araratu i u drugim regijama na krajnjem istoku Turkiye.