Operasyonla ilgili son gelişmeler ve detaylar

Operasyonla ilgili son gelişmeler ve detaylar

Konya Valiliğinden, "Paralel Yapı" iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında, dönemin il emniyet müdürü, eski emniyet müdürleri, mütevelli heyeti üyesi ve iş adamlarının da aralarında bulunduğu 66 kişinin mahkeme kararıyla gözaltına alınmaları amacıyla 19 ilde operasyon başlatıldığı bildirildi.

Valilikten yazılı açıklamada, "Fetullahçı terör örgütüne üye olmak, soruşturmanın, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, gizlemek veya değiştirmek" suçlarından Konya Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde soruşturma yürütüldüğü anımsatıldı.
Okyanus Şirketler Topluluğu'na "kumpas operasyonu"yla ilgili Konya Barosuna kayıtlı avukatla sekreterinin operasyon öncesinde yurt dışına çıkmak isterken yakalandıkları ve 11 Mayıs'ta tutuklandıkları belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Konuyla ilgili adli işlemler kapsamında aralarında dönemin il emniyet müdürü, eski emniyet müdürleri, mütevelli heyeti üyesi ve iş adamlarının da bulunduğu 66 şahsın mahkeme kararına istinaden yakalanarak gözaltına alınmaları amacıyla 19 ilde operasyona başlanılmıştır. Valiliğimizce kamuoyunun bilgisine saygıyla duyurulur."
 


'Paralel Yapı'nın finansal yapısına operasyon
Sabah saatlerinde Konya merkezli başlatılan operasyon kapsamında gözaltına alınacak şüphelileri yakalama çalışmaları sürüyor.
Operasyonun, örgütün finansal yapısına yönelik olduğu öğrenildi.
Örgüt üyesi belirli kişilere şirketlerin "zimmetlendiği", bu doğrultuda şirket sahiplerinden "himmet parası" tahsis edildiği ileri sürüldü.
İstenilen para alınamadığında ise iş adamlarının tehdit edildiği ve şantaj yapıldığı iddia edildi. Bu konuda, polise başvuran çok sayıda iş adamının ifadesine başvurulduğu belirtildi.
Bazı dönemlerde yargı kararlarına müdahale edildiği, şüphelilerin, kendi lehlerine karar çıkarmak için bilirkişi heyetlerini "ayarladığı" ileri sürüldü.
Operasyon kapsamında daha önce tutuklanan avukat M.O'nun, Selçuk Üniversitesine ait bir arsanın Mevlana Üniversitesine devri ile ilgili de usulsüzlük yaptığı iddia edilmişti.


Eski şube müdürü, Kilis'teki evinde bulunamadı
Kilis Emniyet Müdürlüğünde görevliyken 2 gün önce açığa alınan, hakkında yakalama kararı çıkarılan eski şube müdürü Cemil U. ikametgahında bulunamadı.


Okyanus Operasyonu nasıl yapıldı?
Konya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 26 Nisan ile 27 Eylül 2008 arasındaki değişik tarihlerde Nusret Argun'un yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Okyanus Şirketler Grubu'na yönelik operasyon yaptı.


Afyonkarahisar, Karaman, Kütahya, Eskişehir, Nevşehir, Antalya, Bartın, Kahramanmaraş, Isparta, Adıyaman ile Konya'nın Seydişehir, Akşehir ve Ereğli, Afyonkarahisar'ın Dinar, Bolvadin, Isparta'nın Eğirdir ilçelerinde yapılan operasyonlarda başta Nusret Argun olmak üzere dönemin Selçuk Üniversitesi Rektöre Prof. Dr. Süleyman Okudan'ın da aralarında bulunduğu doktor, avukat ve gazetecinin yanı sıra birçok meslekten 234 kişi gözaltına alındı.
Tıbbi malzeme ticareti, temizlik ve güvenlik hizmeti, yemek servisi, turizm ve inşaat sektörleriyle doğalgaz dağıtımında faaliyet gösteren Okyanus Grubu'nun toplam 130 ihalede devleti yaklaşık 350 milyon lira zarara uğrattığı iddia edildi. 1990'lı yılların başında Tıp Fakültesi kampusunda fotokopi çeken, ardından ticarette basamakları hızla tırmanan Nusret Argun, önemli varlığı bulunan Okyanus Şirketler Grubu'nun sahibi olmuştu.
'Örgüt kurmak, özel belgede sahtecilik, soruşturmanın gizliliğini ihlal, ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet vermek' suçlarından tutuklanan ve Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Okyanus Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Argun, 73 ayrı suçtan toplam 180 yıl 4 ay 15 gün, tutuksuz yargılanan Selçuk Üniversitesi'nin eski Rektörü Süleyman Okudan ise 3 ayrı suçtan toplam 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Şirket avukatlarından İlker Turdan'a da 42 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verildi. 114 sanık ise 1 ile 42 yıl arasında hapis cezalarına çarptırıldı, 117 kişi de beraat etti.
66 ay tutuklu kalan işadamı Nusret Argun özel yetkili mahkemelerle ilgili kanun değişikliğinin ardından geçen yıl serbest bırakıldı. Serbest bırakılmasının ardından kendisine yönelik yapılan operasyonun paralel yapının bir kumpası olduğunu ileri sürerek, o dönem operasyonu gerçekleştiren sorumluluk hakkından suç duyurusunda bulundu.