Orhan Erdem: Mehmet Akif, İstiklal Marşı’yla önemli bir mesaj verdi

AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, “Mehmet Akif Ersoy, Peygamber Efendimizin, Hazreti Ebubekir’in Sevr Mağarası’ndaki o korkusuna karşılık, ‘korkma Allah bizimle’ demesinden yola çıkarak, İstiklal Marşı dizelerine de ‘Korkma’ diye başladı ve bu anlamda çok önemli bir mesaj verdi” dedi.
Orhan Erdem: Mehmet Akif, İstiklal Marşı’yla önemli bir mesaj verdi

İstiklal Marşı’nın kabulünün 100’üncü yıl dönümünde AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, İstiklal Marşı’nın önemine değinerek Mehmet Akif Ersoy hakkında düşüncelerini dile getirdi. Yoğun ve güzel duygular içeren İstiklal Marşı’nın dünyada eşi ve benzerinin olmadığını kaydeden Orhan Erdem, “1912’lerde artık daha da zorlaşan balkanlardaki sıkıntılar, Çanakkale mücadelesi, İstiklal mücadelesi ve bunların hepsinin tezahür ettiği bir duygu anlatımı ancak bu kadar olur. Bana göre; İstiklal Marşı, çok çileli bir dönemde bu milletin tekrar güçlenerek neredeyse bütün dünyaya karşı o zor şartlarda birlik beraberliğiyle, gençlerinin çoğunu kaybettiği, kadınlarıyla, çocuklarıyla, yaşlılarıyla geri planda bir mücadelenin anlatımıdır” diye konuştu.   

4-786.jpg

‘İSTİKLAL MARŞIYLA ÖNEMLİ BİR MESAJ VERDİ’

Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşıyla bu millete önemli bir mesaj verdiğini kaydeden Erdem, “Allah, vatan şairi ve milli şairimiz olarak çok önemli bir görevi Mehmet Akif’e bahşetti. Bu süreç, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey’in şiir yazması için onu ikna etmesiyle başladı. Mehmet Akif Ersoy, Peygamber Efendimizin, Hazreti Ebubekir’in Sevr Mağarası’ndaki o korkusuna karşılık, ‘korkma Allah bizimle’ demesinden yola çıkarak, İstiklal Marşı dizelerine de ‘Korkma’ diye başladı ve bu anlamda çok önemli bir mesaj verdi İstiklal Marşı, her bir mısrasında, coşkuyla bu vatanı, o günleri hatırlatıp geleceğe ışık tutuyor. Mehmet Akif, İslam kültürüyle, ahlakıyla yoğurulmuş ama modernizme açık, bunu şiirlerinde çokça dile getiren bir şairimizdir. Batıcılığı eleştirirken aynı zamanda İslam toplumlarının o dönemdeki yobaz kafalarının duruşlarını da eleştirmiştir” ifadelerine yer verdi. 

1-orhan-erdem-001.jpg

‘MİLLET ONU SAHİPLENDİ’

Mehmet Akif’in büyük bağımsızlık mücadelesini anlamlı şiirle taçlandıran büyük bir zat olduğunu vurgulayan Erdem, “Millet onu sahiplendi, kimseye bahşedilmeyen övgü ve ilgiyle Allah’ın izniyle bu milletle bir ebediyete kadar anılacak. Şiirleri okunacak, marşı her gün her etkinlikte bizlerin gururla bayrağımıza bakarak haykırmamıza sebep olacak” diyerek sözlerine son verdi.

5-431.jpg

‘GENÇLERİMİZ MEHMET AKİF’İN HAYATINI OKUMALI’

Gençlerin kendilerine örnek alabilecekleri bir kişi olarak Mehmet Akif Ersoy’un hayatını okumaları gerektiği tavsiyesinde bulunan Erdem, şöyle konuştu: “Bir insanın hayatını; ailesi, eğitim dönemi, arkadaşları ve yaşadığı dönem etkiyor. Bugün bunları konuşmak kolay ama o günkü hayat mücadelesi içerisinde çok değerli bir ailenin mensubu, müderrisin çocuğudur Mehmet Akif. Babasına temiz Tahir, ipek Tahir diyorlar. Mehmet Akif, yokluklar içindeydi ama eğitim hayatı hep başarılıydı. Babasını kaybettikten sonra Mülkiye İdadisine, Ziraat Mektebine ve Baytarlık Mektebine başlaması, eğitim boyunca hayata karşı duruşu, güreş, yüzücülük, gülle atımı gibi bugün bizlerin bile hiç ilgilenmediği spor dallarına ilgisi, Arapça, Osmanlıca, Farsça ve Fransızca olmak üzere dört dil bilmesi, Kur’an-ı Kerim’i 6 ayda ezberlemesi onun çok değerli bir şahsiyet olduğu gözler önüne seriyor. Hayatını okuduğumuzda farklı programlarla ona dair konuları irdelediğimizde, paneller dinlediğimizde, insanın gözlerinin dolacağı güçlü bir karakterdir Mehmet Akif.  Doğrulardan ödün vermeyen, dürüst, ahlaklı bir kişiliktir. Gençlerimize böyle bir şahsiyetin hayatını okumalarını öneriyorum. Gençlerimizin, onun örnek kişiliğiyle, kendilerine bir yol haritası çizeceklerine, geleceklerini daha güçlü kılacaklarına inanıyorum.”

3-20210312113928.jpg

‘İSTİKLAL MARŞI RUHU HALA YAŞIYOR’

Gençlerin, 15 Temmuz’da İstiklal Marşı ruhunu yaşattıklarını belirten Orhan Erdem, “Mehmet Akif Ersoy öyle bir değer ki 100 yıl sonra bile meclisteki bütün partileri de bir araya getirdi. Gençlerimize vereceği o kadar çok mesaj var ki gençlerin de bunun bilincinde olduğunu düşünüyorum. Gençlerimizi bazen eleştirsek de bazen umutsuzluğa düşsek de 15 Temmuz’da aslında ne kadar da yanlış düşündüğümüzü gördük. İstiklal Marşı ruhunun aslında dipdiri olduğunu hissettik. Gençlerimiz, bunu zaten hissediyor ki, geleceğe güçlü bir Türkiye vatandaşı olarak yetişiyorlar. Gençlerimiz, 19’uncu, 20’inci yüzyılda bu ülkenin nasıl bu hale geldiğini, Mehmet Akif’in hayatı boyunca Çanakkale’de, milli mücadelede izlenimlerini, köy köy, şehir şehir dolaşıp camilerdeki halka bu bilinci tekrar verebilmek adına uğraşılarını anlayacaklar, anlıyorlar. Mehmet Akif’in ‘Safahat’ adlı eserini okuduklarında, şiirlerini okuduklarında hayatlarının çok daha değişeceğine inanıyorum. Sadece İstiklal Marşı’nı bilinçle okumaları bile anlamak için yeterli olur ama bu eserleri de okuduklarında, hele hayatını okuduklarında çok güçlü nesillere kavuşacağımızı, onların daha bilinçli hareket edeceğini düşünüyorum ve buna inanıyorum” şeklinde konuştu.

2-istiklal-marsi-ruhunu-15-temmuzda-hissettik.jpg

BU YIL, MEHMET AKİF VE İSTİKLAL MARŞI YILI

Bu yıl İstiklal Marşı yıldönümü etkinliklerinin pandeminin gölgesinde gerçekleşeceğini ifade eden Erdem, “Bu yılın da bir şansızlığı var. Günlerimizi pandemi adı altında geçiriyoruz.  Etkinliklerin ya çok kısa ya da dijital ortamda olacağı bir yıl diye düşünüyorum. Mecliste iki tane etkinlik oldu. Devamı da olacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullarda düzenlediği programlar var. Yine Sivil Tolum Kuruluşlarının programları var. Anadolu Mektebi’nin öncülüğünde bu yıl 40 ilde programlar olacak. Öğrenci okumalarında Mehmet Akif’in bütün kitaplarını okutuyoruz. Şimdi yoğun şekilde paneller yapılacak. Artık programlar da dijital ortamlarda oluyor. Her bir öğrenci Mehmet Akif’in farklı yönünü ele alacak. Kimi öğretmen yönünü, kimi muallim olarak bir yönünü, kimisi İstiklal mücadelesindeki Mehmet Akif’i, kimisi şair Mehmet Akif’i, kimi baytar Mehmet Akif’i ele alacak. Anadolu Mektebi yoğun bir şekilde bunu yapacak. Yıl boyunca bu etkinleri yapacaklar ama Mart ayı daha yoğun geçecek. Bu yıl duyarlı olan herkes program yapacak. Tek üzüldüğüm taraf ise bu programların pandeminin gölgesinde olacak olmasıdır” diye belirtti.

SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER

6-285.jpg