Orka Holding global atağa geçti

Damat, Tween ve D'S Damat markalarını bünyesinde bulunduran Orka Holding, her ay farklı ülkelerde ortalama 10 mağaza açtığı 2017'yi, yurt dışında 160 mağaza ile kapatmaya hazırlanıyor- Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orakçıoğlu:- "Global yolculuğumuzd
Orka Holding global atağa geçti

İSTANBUL (AA) - MÜCAHİD EKER - Damat, Tween ve D'S Damat markalarını bünyesinde bulunduran Orka Holding, her ay farklı ülkelerde ortalama 10 mağaza açtığı 2017'yi, yurt dışında 160 mağaza ile kapatmaya hazırlanırken, gelecek yıl cirosunu 750 milyon liraya, çalışan sayısını 3 bin 400'e, mağaza sayını ise yurt içi ve dışında toplam 450'ye yükseltmeyi hedefliyor.

Moda perakendesinde çeyrek asrı aşan köklü tecrübeye sahip Orka Holding, sahibi olduğu Damat, Tween ve D'S Damat markaları ile global bir marka olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Yurt dışında 73 ülkede 160 mağazaya ulaşan ve her ay farklı ülkelerde ortalama 10 mağaza açma başarısı gösteren Orka Holding, giriş yaptığı her pazarda liderliğe oynuyor.

Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm dünyada fiyat skalasından tasarıma kadar pek çok parametre açısından bakıldığında en çok aranan markalardan biri olduklarını vurguladı.

Orakçıoğlu, Türkiye'de 30 yıl önce markalı ihracat yapan ilk birkaç firmadan biri olduklarını belirterek, "Şu anda ihracattaki kilogram fiyatımız ile İtalya'yı geride bıraktık. İtalya'nın hazır giyim ihracatındaki kilogram fiyatı 45-55 dolar arasında. Grup olarak biz de bir markamızda 65 dolar, diğer bir markamızda ise 90 dolardayız. Dünya markalarının en güçlü olduğu pazar olan İtalya'da aynı zamanda çok başarılı bir durumdayız. 2 yıl önce girdiğimiz İtalya'da markalarımıza gösterilen ilgi çok büyüdü. Her yıl 3-4 kat büyüyoruz. İtalya'dan aralarında Brezilya, Meksika, Kanada, Malezya ve Avustralya'nın da olduğu çok farklı pazarlara ürün pazarlamaya başladık." şeklinde konuştu.


- "Bütün dikkatimizi yurt dışı büyüme hedeflerimize verdik"


Global yolculuklarında artık daha hızlı ilerlediklerini ifade eden Orakçıoğlu, şunları kaydetti:

"Herhangi bir pazara giriş yaptığımızda ya lider ya da ilk 3 arasında olmayı hedefliyoruz. Bu yıl özellikle Avrupa'da hedeflerimiz büyük. Dünya modasının kalbinin attığı İtalya'da, sadece 2 yıl içinde başarımızı 3'e katladık. Geçen yılın son çeyreğinde aralarında Milano, Parma ve Cenova'nın da olduğu 9 farklı kentte 9 mağaza açtık. Bu yıl Roma gibi marka kentlere de girerek mağaza sayımızı kısa bir süre içerisinde 18'e çıkardık. Ayrıca, İtalya'da çok güçlü olan bir distribütörden gelen teklif üzerine Milano'da showroom açtık.

Almanya'da da büyümeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz ekim ayında Stuttgart'ta iki mağaza açtık. Duisburg, Mannheim, Frankfurt, Münih ve Berlin'de de mağazalar açarak 2018 yılı sonunda Almanya'da 12 mağazaya ulaşmış olmayı planlıyoruz. İspanya'daki 2 mağazamıza ek olarak bu yıl Madrid'de 350 metrekare büyüklüğünde bir Flagship mağaza açtık. Romanya'da hala lideriz ve hedefimiz buradaki mağaza sayımızı 14'e çıkarmak. Büyüme planlarımız Avrupa ile sınırlı değil. Ayrıca Arjantin, Şili, Meksika ve Peru gibi çok önemli pazarlara da açıldık."

Geçen ay Madrid'de açtıkları D'S Damat'ın Avrupa Flagship mağazasının ardından aralıkta da İran'daki 8'inci mağazalarını Kish Adası'nda açtıklarını bildiren Orakçıoğlu, "Fildişi Cumhuriyeti'nin başkenti Abidjan'da da bir mağaza açtık. Rusya'daki 24'üncü mağazamızı Kazan'da, Pakistan'daki 3'üncü mağazamızı ise Lahor'da açtık. Şu anda bütün dikkatimizi yurt dışı büyüme hedeflerimize vermiş durumdayız. Girmeyi hedeflediğimiz birçok pazar var ve halihazırda bulunduğumuz pazarlarda da gelişme ve büyüme planlarımızı hızla gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.


- 2018'de ciro hedefi 750 milyon lira


Süleyman Orakçıoğlu, 2018 yılı hedeflerinin de globalleşme üzerine kurulu olduğunu belirterek, özellikle kaliteli bir üretim altyapısına sahip, tasarımda öncülük yapan, yeniliğe açık, inovatif ürünlere önem veren güçlü bir grup olduklarını belirterek, koleksiyonlarında müşterilerinin hayatını kolaylaştıran ürünlerin sayısını artırmayı planladıklarını kaydetti.

Hedeflerinde, üretim ve yurt dışı mağazalaşma yatırımlarının ağırlıklı olacağını vurgulayan Orakçıoğlu, "Gelecek yıl ciro hedefimiz 750 milyon lira. Çalışan sayısı da 500 kişi artırılarak 3 bin 400'e yükselecek. Mağaza sayımızı ise yurt içi ve yurt dışı toplamında 450 olarak planlamaktayız." dedi.


- "Yurt içi ve yurt dışı satışlar 2019'da eşitlenecek"


Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orakçıoğlu, 2019 sonunda iç ve dış pazar satış rakamlarını eşitleyeceklerini belirterek, "Şu anda yurt dışı satışların toplam satışlar içindeki oranı yüzde 35 seviyesinde. Halen yurt içinde 210, yurt dışında 160 olmak üzere toplamda 370 mağazamız bulunuyor. Her yıl ciromuzu ve satış performansımızı yüzde 30'lar seviyesinde artırıyoruz. 2017 yılında hedeflerimizi tutturduk. Bu yıl da hedefimizin yüzde 30 üzerinde olacağız. İhracatta ise her yıl yüzde 70 artış hedefimiz." şeklinde konuştu.

Orakçıoğlu, 2023 yılında ise yurt dışı mağazalarının sayısının yurt içinden daha yüksek olmasını, yurt içinde 500 ve yurt dışında bin mağaza ile toplamda bin 500 mağazaya sahip olmayı hedeflediklerini bildirdi.

2023 yılını 3,5 milyar liralık ciro ile kapatmayı planladıklarını kaydeden Orakçıoğlu, online satış rakamlarının cirolarına olan etkisinin de her geçen yıl artış göstermeye devam ettiğini, 2023'te online mağazalarının cirodaki payının yüzde 25 olacağını söyledi.


- "Çok yakında Bundesliga'nın çok önemli takımlarından birine de sponsor olacağız"


Süleyman Orakçıoğlu, sadece Türkiye'de değil, dünyada da spora ve sporcuya verdiği destekle öne çıkan Orka Holding'in son olarak Türkiye A Milli Futbol Takımları resmi moda tedarikçisi olduğunu hatırlatarak, sponsorluk anlaşması sonrası destek verdiği takımların elde ettiği başarılar ile şirketin adının "şans meleği" olarak anılmaya başladığını ifade etti.

Orakçıoğlu, Rusya'nın en çok taraftarı olan dünyaca ünlü kulübü Spartak Moskova'ya sponsor oldukları ilk yıl takımın şampiyon olduğunu, Azerbaycan'ın Karabağ takımına sponsor oldukları yıl takımın UEFA Şampiyonlar Ligi'nde oynamaya başladığını söyledi.

Makedonya Milli Takımı'nın da Avrupa kupalarında iyi başarılar elde ettiğini belirten Orakçıoğlu, "İspanyol La Liga takımlarından Deportivo Alaves de geçen yıl oldukça iyi çıkışlar yaptı ve İspanya'nın son Kral Kupası'nda Barcelona ile finalde oynadı. Çok yakında Bundesliga'nın çok önemli takımlarından birine de sponsor olacağız. Son olarak Türkiye A Milli Futbol Takımları resmi moda tedarikçisi olduk. Bizim için son derece gurur duyduğumuz bir sorumluluk. Önümüzdeki 5 yıl boyunca Milli Takım oyuncularımız ve teknik ekip, Damat markamızın koleksiyonları ile buluşacak." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: