Osamnaesti program obuke ratnog novinarstva AA počinje 9. augusta

U obukama koje u koordinaciji Akademije za novinarstvo AA, vode akademici, profesionalne snage sigurnosti i iskusni reporteri, od 2012. učestvovalo je 327 predstavnika medija, od toga 118 stranaca
Osamnaesti program obuke ratnog novinarstva AA počinje 9. augusta

Osamnaesta obuka iz ratnog novinarstva koju organizira Anadolu Agency (AA) s turskom Policijskom akademijom i Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju (TIKA), uz učešće 24 predstavnika medija, počet će 9. augusta.

U obukama koje u koordinaciji Akademije za novinarstvo AA, vode akademici, profesionalne snage sigurnosti i iskusni reporteri, od 2012. učestvovalo je 327 predstavnika medija, od toga 118 stranaca.

Programu obuke iz ratnog novinarstva koji će u Ankari biti održan od 9. do 20. augusta učestvovat će 24 predstavnika medija iz Azerbejdžana.

Obuka koja se vrši uz podršku instruktora Oružanih snaga Republike Turske (TSK) i Uprave za vanredne situacije (AFAD) jedina je takve vrste u Turskoj.

Polaznici obuke, koja traje 12 dana, imaju časove koji traju ukupno 108 sati, od toga 62 su praktična nastava. U okviru teoretskog dijela polaznici imaju časove izvještavanja, lične sigurnosti, ratnog prava, prve pomoći, napredne tehnike vožnje, preživljavanja u vodi, zaštite od hemijskih i bioloških napada te ponašanja u vanrednim situacijama.

Predavanja se vrše i iz oblasti čitanja karata i određivanja ruta, zračnih operacija, pomorskih operacije, prve pomoći, napada hemijskim, biološkim, radiološkim i nuklearnim oružjem, ratne teorije i terminologije, izbjeglice i izbjeglički kampovi, tehnologija i sigurnost informacija u vanrednim situacijama, samoodbrana, ratno pravo, geopolitika Bliskog istoka, preživljavanje u vodi, strategije pregovaranja, sigurnost i napredne tehnike vožnje, simulacije preživljavanja otmice i talačkih kriza, lična sigurnost, preživljavanje zasjede, prirodnim katastrofama, eksplozivima i opasnim zonama, terorizmu, proceduri analize rizika, principi izvještavanja u vanrednim situacijama, noćno kampiranje, terorističke organizacije nove generacije i FETO te mnogim drugim.

Predstavnici medija tom prilikom uče s kakvim se poteškoćama i prijetnjama mogu suočiti prilikom rada na terenu i izvještavanja s područja zahvaćenih prirodnim katastrofama i sukobima, te na taj način usvajaju informacije i iskustva koja im mogu pomoći u preživljavanju.

Predstavnici medija koji uspješno završe program obuke dobit će certifikat, a obuka se odvija na turskom jeziku, uz prevod na engleski, ruski i arapski jezik.