Osmanlı’yı sarsan Masonik darbe

Sultan Abdülaziz'in tahttan indirilmesi ve 'hal' edildikten birkaç gün sonra odasında ölü bulunması Osmanlı tarihinin bir türlü aydınlatılamayan hadiselerinden biri. Sultan Abdülaziz, Veliahd Murad Efendi etrafında birleşenlerin gerçekleştirdiği bir darbe sonucu tahttan indirildi.
Osmanlı’yı sarsan Masonik darbe

Sultan Abdülaziz'in tahttan indirilmesi ve 'hal' edildikten birkaç gün sonra odasında ölü bulunması Osmanlı tarihinin bir türlü aydınlatılamayan hadiselerinden biri. Sultan Abdülaziz, Veliahd Murad Efendi etrafında birleşenlerin gerçekleştirdiği bir darbe sonucu tahttan indirildi. Darbenin, İstanbul'daki Prodos Mason Locası üzerinden uluslararası bir boyutu da bulunmaktadır

Osmanlı Devleti Sultan Abdülaziz döneminde dış borçları ödeyemediğinden mali açıdan iflas etmek üzereydi. Bu durum Sultan Abdülaziz’in itibarını ve tahtını sarsmaktaydı. Üstüne üstlük bir de Osmanlı’nın durumunu bilen Balkanlar’ın bu meseleleri kullanması devleti tam anlamıyla yıpratıyordu. Aslında senaryo Türkler için ezelden beri hep aynı işliyordu. Önce Midhat ve Hüseyin Avni paşalar, Abdülaziz’i tahttan indirmek için entrikalar çevirmeye başladılar. Ardından İstanbul’da okullardaki öğrencilerin fitili ateşlenerek, dersleri boykot edip, gösteriler yapmaları sağlandı. Ulemanın önde gelen isimleri de göstericilere katıldı. Gösterilerde şeyhülislam ile sadrazamın görevden alınması istendi. Medrese öğrencilerinin dersleri boykot ederek sokağa çıkarılması ve ayaklandırılması kararı Midhat Paşa'nın konağında yapılan bir toplantıda alındı. Çıkarılan karışıklar sonucunda amacına ulaşan cunta kabineyi ele geçirmeyi başardı. Ardından da 29 Mayıs 1876'da saray kuşatılarak Şehzade Murad Efendi dairesinden çıkarılmış ve kendisine çete mensuplarınca biat edilmiştir.

BİLEKLERİNİ KESEREK ŞEHİT ETTİLER

Sultan Abdülaziz, sırf olaylar yatışsın diye isteklerini yerine getirerek idareyi yenileyip Sadrazamlığa Mütercim Rüşdü Paşa’yı, Şeyhülislâmlığa da Hasan Hayrullah Efendi’yi atadı. Atamaların ardından öğrenciler ve diğer göstericiler olayları sonlandırdı. Sultan Abdülaziz, gerçekten olayların son bulup ülkenin huzura tekrar kavuştuğunu zannetse de daha kötü bir planın ortasında kalacak ve yönetime yeni gelen bu grup, padişahı tahttan indirmek için faaliyetler sürdüreceklerdi. Fetva Emini’nden padişahın halli için fetva alındıktan sonra, Sultan Abdülaziz bir darbeyle tahttan indirilerek, Topkapı Sarayı’na getirildi. Sultan Abdülaziz Topkapı Sarayı'na hapsedildi. Birkaç gün sonra Feriye Sarayı'na nakledilen Sultan Abdülaziz, burada kendisine reva görülen pek çok eziyetten sonra 4 Haziran 1876'da ölü bulundu. Sultan'ın intihar ettiği duyuruldu oysa bir cinayete kurban gitmişti. Küçük bir makasla iki bileğini birden kesmesi imkansızdı. Cunta Sultanı öldürmekle kalmadı. İhtilal sırasında Abdülaziz'in mal varlığı dışında padişahın annesi, eşleri ve bütün harem halkının mücevherleri ve kıymetli eşyalarına da el konuldu. Elde edilen servet de V. Murad'ın borçları için kullanıldı. Bu darbe sırasında haremde yaşananlar ise ilk kez karşılaşılan hadiselerdi.

SULTAN V. MURAD NASIL MASON OLMUŞTU?

Sultan Abdülaziz, 1867'de Avrupa seyahatine çıktığında yanında Murad Efendi'yi de götürmüştü. İngiliz Veliahdı Prens Edward liberal fikirleri sebebiyle Murad Efendi'ye yakın ilgi göstermiş, dahası masonluk hakkında bilgi vererek teşkilata girmesini istemişti. 1872'de Edward'dan Murad Efendi'ye mason olması için bir teklif mektubu geldi. Mektup Prodos Locası Üstad-ı Azamı Kleanti Skaliyeri tarafından özel doktoru yine bir mason olan Kapolyon aracılığıyla ulaştırılmıştı. Bunun üzerine Veliahd Murad Efendi Dolmabahçe Sarayı'nın tenha bir odasında yapılan basit bir törenle mason yapılarak adı geçen locaya kaydedildi. Kurbağalıdere'deki köşkünde veya Mısır seyahati sırasında tekris edildiği de rivayet edilir.

MACİT ULUÇAMLIBEL / YENİ HABER GAZETESİ