Otomotivde düzenleme vatandaşa yarayacak

Ticaret Bakanlığının ikinci el otomobil ve arazi taşıtlarının satışına yönelik düzenlemesi yürürlüğe girdi. Buna göre, ikinci el kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler, otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanmasını veya satışını, ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmedikçe 1 Temmuz 2023 tarihinden önce doğrudan veya dolaylı olarak yapamayacak. Bakanlık, bu tarihi 6 aya kadar uzatmaya yetkili olacak. Sektör temsilcileri, düzenlemenin tüketiciye yarayacağını ifade ediyor.
Otomotivde düzenleme vatandaşa yarayacak

Otomobil sektöründe fiyat artışlarının önüne geçmek için Ticaret Bakanlığı düğmeye bastı. Yapılan yeni düzenlemeyle birlikte galeriler, şirketler sıfır araçları 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeden satamayacaklar. Alınan bu kararın geç kalınmış bir karar olduğunu vurgulayan sektör temsilcisi Enver Evkaya, bu düzenlemeyle birlikte fiyatlarda yüzde 10-20 civarında düşüş olacağını söyledi.

enver-evkaya.jpg

‘KOTA SINIRLAMASI MEYVESİNİ VERİR’

Yapılan düzenlemeyle birlikte otomobil sektöründe bir hareketlilik yaşanabileceğini belirten Enver Evkaya, “Sıfır araçların galeriye, yatırımcıya, lansmana verilip tekrar bayi tarafından el altından satıldığına inanılıyor. Sıfır araç satan bayiler kendilerine ait olan müşterilerine ‘siz gelin bu arabayı alın biz size satarız’ diyorlar. Geçtiğimiz hafta genel merkezlerde özellikle Ankara’da ve İstanbul’da böyle bir yapılanma söz konusu oldu. Bunun nasıl önüne geçebileceğiyle ilgili analiz yaptılar. 2022 model bir araba aldığınızı ve 6 ay satamadığınızı düşünün. Bugün aldığınızı düşünürseniz de 2023’de sıfırı çıkar arabanız 1 yaşında olmuş olur. Önüne geçebiliriz. Bu yönetmelikle birlikte sıfır araçlara kilometre kotası koydular. Bakanlığın yaptığı yeni düzenlemeyle birlikte kilometre sınırında en asgari olanı seçtiler. 1 yaşındaki bir arabanın 6 bin kilometre de olması artıdır. Bunun daha yüksek olması daha olumlu sonuç verirdi ancak bu seferde insanların malını satmaya karışamayacakları için asgaride tutuldu. Aslında burada bir nevi gerçekten ihtiyacı olanları da mağdur etmemek adına böyle bir yol izlediklerine inanıyorum. Bu meyvesini verir mi? Bayiler araba var derse verir. Ama bayiler araba var demezse vermez ama çözüm olarak başarılı” diye aktardı.

otomobil-haberi-3.jpg

‘YATIRIM YAPMAK İSTEYENLER BEKLEMEDE KALSIN’

Yatırım amaçlı araç almak isteyenlerin biraz daha beklemeleri gerektiği konusunda uyaran Evkaya, “Bakanlığımızın yaptığı düzenleme geç kalınmış bir karardı. Otomobil piyasasının yükselişinden şu anda kimse memnun değil sadece bayiler memnun. Galericiler olsun, vatandaşlar olsun suni yükselmenin gidişinden memnun olmadığı için bir beklenti içine girdiler. Bakanlığın getirdiği yeni düzenlemenin piyasayı olumlu anlamda etkileyeceğine inanıyorum. Modelli arabalarda yüzde 3 oranında geri çekilme söz konusu. Bu kanun yürürlüğe girer arabaların geldiği duyulursa da yüzde 20 direkt düşüş olur. Örneğin bir arabanın sıfırı 450 bin lirayken internette 2022 model bin kilometre olan bir araç en düşük 470 bin liradan başlıyor. Direkt bayiden ikinci el araçtan yüzde 10 yukarda araç satılıyor. Bu otomatik olarak 450 bin liradan 430 bin liraya düşer. Bu da yüzde 10, yüzde 20’lik bir rakamdır. Bu durum sektörü hareketlendirir ama suni bir kaos ortamı oluşur. Çünkü kimse kazandığını kaybetmek istemez. Hal böyle olunca da ihtiyaç sahipleri alır ama yatırımcılar bu süreçte bekler. Bu düşüşün ne kadar olduğunu kestiremediğim için tam oturana kadar yerlerinden hareket etmesinler. Devletimizin aldığı kararla birlikte araç alacak vatandaşlara acil ihtiyaçları yoksa beklemelerini tavsiye ederiz. Bir galerici olarak ben de modelli binek arabada bekliyorum” şeklinde konuştu.

otomobil-haberi-4.jpg

‘TİCARİ ARAÇTA BÜYÜK AÇIK VAR’

Ticari araç alanında çok büyük bir açık olduğuna değinen Evkaya, sözlerine şöyle devam etti: “ Özellikle açık kasa kamyonet ve panelvan araçlarda sektörün ihtiyaçlarını karşılayamayacak şekilde bir açık söz konusu. Bunları şu anda minibüs gibi panelvan gruplarından kesilerek çözülmeye çalışılıyor. Aşırı bir yükselme söz konusu. Bununla alakalı bir çözüm ve ticariler arasında bir konuma da yok. Bunun önümüzdeki süreçte daha ciddi rakamlara ulaşabileceğine inanıyoruz. Bunun yükselişi yatırımcıdan, kaos ortamından değil gerçekten bir ihtiyaç ortamından dolayı yükseliş var. Bunun nedenlerinden bir tanesi; internet alışverişinin salgın döneminde hareketlenmesi ve bunun alt yapıda bir yapılanmaya gidip online alışverişe dönüp hizmet verebilme adına panelvan araçlara talep söz konusu oldu. Bu da sıfırda olmadığı için bu alanda sıfırın üzerini geçen fiyatları buldu. Bu da önümüzdeki dönemde tüketiciyi etkileyecektir. Ticari araçtaki bu açığın nedeni sıfır aracın gelmemesinden kaynaklanıyor. Dünyada bir otomobil sıkıntısı olduğu için ticari arabanın idare edilebileceğine inanıyorum.”

• SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir