Oyuncak gibi yemek kitabı

Bu öyle bir yemek kitabı ki üç boyutlu, sayfası yok, onun yerine kartlar var, onların üzerindeki numaralar takip edilerek tariflere ulaşılıyor.
Oyuncak gibi yemek kitabı

Istanbul Culinary Institute’un kurucusu Hande Bozdoğan’ın hazırladığı kitap sevimli bir görüntüye ve lezzetli tariflere sahip.

İlhamı veren çocukken sahip olduğu pop-up kitaptı. Rapunzel’in hikayesini anlatıyordu kitap. Pencere açılıyor, Rapunzel’in saçları kuleden aşağıya sarkıyor, ormandaki hayvanlar olan biteni şaşkınlıkla izliyordu... Bir diğer ilham kaynağı ise çocukluğunda oynadığı çevrilen diskli film makineleriydi. Pop-up masal kitabı ve film makinesini birleştirdi, yemek kitabı hazırladı! Her yaştan insanın seveceği bu yemek kitabı oyuncak gibi! Aşçılık ve yemek eğitimi veren Istanbul Culinary Institute’un kurucusu Hande Bozdoğan’ın hazırladığı Pop-Up Yemek Kitabı, üç boyutlu.

Üç bölümden oluşan kitabın sol cebindeki ‘Temel Tarifler’ bölümünde yemek pişiren herkesin ihtiyaç duyduğu ana soslar, et ve balık suları, aromalandırılmış yağlarla belli başlı tatlı tarifleri dâhil olmak üzere 25 özel tarif bulunuyor. Sağ cepteki ‘Mevsimsel Tarifler’ bölümü her mevsim için beşer yemeğin yer aldığı toplam 20 tariften oluşuyor. Tüm tarifleri kendi damak zevkine göre yorumlama imkanınız var. Kitabın ortasındaki bölüm ise sizi bu iki cepte yer alan tariflere götürüyor. Sayfayı aşağı doğru çektiğinizde bu bölüm büyüyor, içinden lezzetli yemeklerin üç boyutlu görselleri çıkıyor. Yandaki diski çevirdiğinizde beliren numaraları takip ederek tarifleri kitabın içindeki ceplerden kolayca bulabiliyorsunuz.

ÇOCUKLAR DA SEVSİN İSTEDİM

Hande Bozdoğan’ın böyle bir kitap hazırlamasının nedeni kurucusu olduğu Istanbul Culinary Institute’un yedinci yılını kutlamak. Dolayısıyla hem öğreten hem eğlendiren bir kitap olmasını tercih ettiğini belirten Bozdoğan “İşlevsel olarak da büyüklerin olduğu kadar çocukların da sevebileceği, aileleriyle mutfağa girmeyi isteyeceği bir kitap olacağını umuyorum. Kolay yapılabilecek, mevsimsel ve lezzetli tarifler var bu kitapta. Kitaptaki reçetelerden hareketle herkes kendi ufak değişikliklerini yaparak tarifleri çeşitlendirebilir, kendi damak zevkine uyarlayabilir.”

Kitap iki yılda tamamlandı. Tasarımı İngiltere’de yapıldı, baskısı Çin’de. Bozdoğan, pop-up kitabın Türkiye’de basılamayacağını görünce dünyanın sayılı pop-up kitap tasarımcılarından biriyle çalıştıklarını söylüyor.

MISIR EKMEĞİ TARİFİ DE VAR

Dört mevsim için beşer yemekten toplam 20 tarif var kitapta. Kabak mücver, vişneli pazı sarma, simit kebabı, kadınbudu köfte, kakuleli fırın sütlaç, kuzu söğüş, analı kızlı çorbası, balkabaklı profiterol gibi lezzetler o tarifler arasında. Temel tarifler arasında ise mısır ekmeği soğan marmeladı, beşamel sos, balık suyu, dondurma gibi 25 lezzet bulunuyor. Kitaptaki tüm tariflerin Institute Restaurant’ta en sevilen yemekler olduğunu belirten Bozdoğan, tüm malzemelerin taze kullanılması gerektiğini söylüyor: “Türkiye’nin zengin mutfak kültürü aynı zamanda çeşitli ürünler yetiştirmeye uygun coğrafyasından da besleniyor. Biz de bunun bilincinde olarak Saros’taki, doğal tarım yaptığımız, 60 dönümlük bahçeyi hayata geçirdik. Şu anda 500’ün üzerinde meyve ağacıyla sebze üretimine ayrılmış alanlarda, sağlıklı olduğu kadar özlediğimiz lezzette ve kokuda ürünleri yetiştiriyoruz. Bu bahçe bir taraftan da profesyonel aşçılık okulu öğrencilerimizin malzemeleri tarladan tabağa kadar takip edebilmelerini sağlıyor ve onların da pişirdikleri malzemelerle ilişkilerinin çok daha bilinçli ve keyifli olması sonucunu doğuruyor.”