Özbekistan'dan "Kamu-Özel Ortaklığı" Yasası

TAŞKENT (AA) - Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, ülkesinde kamu-özel ortaklığı ile projelerin hayata geçirilmesini öngören "Kamu-Özel Ortaklığı"...
Özbekistan'dan "Kamu-Özel Ortaklığı" Yasası

TAŞKENT (AA) - Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, ülkesinde kamu-özel ortaklığı ile projelerin hayata geçirilmesini öngören "Kamu-Özel Ortaklığı" Yasasını imzaladı. Yasa, bazı Türk şirketlerinin de talip olduğu ücretli otoban, güneş ve termik santralleri inşaatı ve diğer projelerin önünü açacak.

Geçen ay Özbekistan Parlamentosunun alt kurulu Yasama Meclisi tarafından kabul edilmesinin ardından bu ay başında Senato genel kurulunda onaylanarak imzalanmak üzere Cumhurbaşkanına sunulan yasa, resmi nitelikteki Halk Sözü gazetesinde yayımlandı. Yasa yayım tarihinden 1 ay sonra yürürlüğe girecek.

Kamu-Özel ortaklığının yasal altyapısını oluşturacak yasaya göre, kamu-özel ortaklığı anlaşmaları en az 3 yıl, en fazla da 49 yıllık olmak üzere imzalanabilecek. Maliye Bakanlığı bünyesindeki Kamu-Özel Ortaklığını Geliştirme Ajansı bu çerçevede devletin en yetkili organı sayılacak ve devletin bu alandaki politikasını uygulayacak.

Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, geçen ay kamu-özel ortaklığı kapsamında gerçekleştirilmesi öngörülen ve toplam tutarı 1 milyar 660 milyon dolar olan 15 yatırım projesinin yer aldığı kamu-özel ortaklığı ile gerçekleştirilecek projeler listesini onaylamıştı.

Listede, bazı Türk şirketlerinin de talip olduğu ücretli otoban, güneş ve termik santraller, doğalgaz, elektrik ve ısıtma sistemlerinin yönetimi, havaalanlarının modernizasyonu ve diğer projeler yer alıyor.

Kaynak: