Özel okul açılışlarına "teminat şartı" çağrısı

Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Dal: - "Sektörün ayağa kaldırılması, rasyonel bir yapıya kavuşturulması ve yoluna güçlenerek devam etmesi için yeni mevzuat çalışmalarının bir an evvel hayata geçirilmesi gerekiyor" - "Öğretmenl
Özel okul açılışlarına "teminat şartı" çağrısı

ANKARA (AA) - BURCU ÇALIK - Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Dal, sektörün daha rasyonel bir yapıya kavuşturulması için yeni mevzuat çalışmalarının bir an evvel hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, "Öğretmenlerin 12 aylık sözleşmesine yönelik maaşların sağlıklı bir şekilde ödenmesi için mutlaka okul açılışlarına teminat şartı getirilmeli." dedi.

Dal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özel okulların durumuna ilişkin değerlendirmede bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığınca özel okulların açılış şartlarının yeniden düzenlenmesini içeren mevzuat çalışmalarının devam ettiğini ve bu konuda Özel Öğretim Kurumları Platformu olarak önerilerini Bakanlığa ilettiklerini aktaran Dal, "30 yıldır özel öğretim sektöründeyiz. Gerçekten bu kadar yakın ve olumlu görüşmeler yapabildiğimiz bir dönem olmadı. Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk'a, Bakanlık bürokratlarına çözüm odaklı yaklaşımlarından dolayı müteşekkiriz." diye konuştu.

Yönetmelikle ilgili çalışmaların olumlu bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Dal, özel öğretim kurumları olarak bu çalışmaların bir an önce sonuçlanmasını beklediklerini dile getirdi.

- "500 kişilik okulda 50-60 öğrenciyle süreci kurtarmaya çalışıyorlar"

TÖZOK Başkanı Dal, 2019-2020 eğitim ve öğretim yılı itibarıyla tüm eğitim kademelerinde toplam 14 bin 311 özel okulun bulunduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yıl itibarıyla öğrenci sayısı yaklaşık 1,5 milyona çıktı ama boş kontenjanlar daha fazla arttı. Şu an özel okulların 3 milyon 800 binlik kontenjanlarının yaklaşık yüzde 60'ı boş. Hem velilerden hem de eğitimcilerden, yaşanan sıkıntılara yönelik çokça telefon alıyoruz. Bize ulaşan bilgilere göre, bu senenin sonuna kadar 100 civarında özel okul kapısına kilit vurabilir. Çünkü 500 kişilik okulda, 50-60 öğrenciyle süreci kurtarmaya çalışıyorlar.

Yaklaşık 1,5 milyon özel okul öğrencisinin 50 binini ilgilendiren bir durum söz konusu. Asla bütün sektörü kapsayan bir durum değil. Belli birkaç tane okul var. Bu kurumlarda öğretmenlerimizin, velilerimizin sıkıntıya düşmemesi için bu konuda devletimizin desteklerini bekliyoruz. Tek bir öğrencinin, öğretmenin zarar görmesini istemeyiz. Sektörün ayağa kaldırılması, yoluna güçlenerek devam etmesi ve rasyonel bir yapıya kavuşturulması için yeni mevzuat çalışmalarının bir an evvel hayata geçirilmesi gerekiyor."

- "Özel okul açılışları dondurulsun, teminat şartı ve kota getirilsin"

Bu sıkıntıların çözümü için, bir an evvel beklenen yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Dal, "Özel okul yatırımları milli servettir. Önerimiz, bu okulların yok olmamaları için özel okul açılışlarının 2-3 sene dondurulması, yeni ruhsat verilmemesi. Sağlık sektöründe yatırım yapmak isteyen, yatırıma devam etmeyecek bir hastanenin ruhsatını devralıyor. Ciddi finansla eğitim sektörüne girmek isteyen herkes, devralabileceği bir ruhsat bulabilir." dedi.

Böylelikle okulların boş kontenjanlarının yükseleceğine işaret eden Dal, "Bir bölgede 3 okul olması gerekirken 13 okul olursa, bu, sektörü hem kan kaybına uğratıyor hem de eğitim kalitesinin düşmesine sebebiyet veriyor. Özel okul açılışlarına da kota getirilmeli. Bölgesel, şehirsel ve sosyo-ekonomik yapılar incelenerek her il ve ilçe için ayrı kota hesaplanabilir." değerlendirmesini yaptı.

Nurullah Dal, 2 sene önce açılan bir özel okulun "ben eğitime devam edemeyeceğim" diyerek öğrenci, öğretmen ve velileri mağdur ettiğini ifade ederek, "Bu tip sorunların artık yaşanmaması, öğretmenlerin 12 aylık sözleşmesine yönelik maaşların sağlıklı bir şekilde ödenmesi için mutlaka okul açılışlarına teminat şartı getirilmeli." diye konuştu.

Kaynak: