Pakdemirli u Sarajevu: Turski parlament će do 16. marta ratifikovati Sporazum o slobodnoj trgovini s BiH

Turski ministar se u četvrtak u Sarajevu sastao s članovima Predsjedništva BiH i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH
Pakdemirli u Sarajevu: Turski parlament će do 16. marta ratifikovati Sporazum o slobodnoj trgovini s BiH

Ministar poljoprivrede i šumarstva Republike Turske Bekir Pakdemirli izjavio je u četvrtak u Sarajevu kako je Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske došao pred turski parlament te kako će biti ratifikovan do 16. marta, javlja Anadolu Agency (AA).

Pakdemirli se u četvrtak u Sarajevu sastao s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem, a nakon susreta održana je zajednička konferencija za novinare.

Istakao je kako je njegova današnja posjeta BiH zapravo predradna, uoči posjete članova Predsjedništva BiH njegovoj zemlji, koja će biti upriličena 16. marta ove godine.

Izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku s članovima Predsjedništva BiH i s ministrom Košarcem podijeliti informaciju da će turski parlament ubrzo ratifikovati Sporazum o slobodnoj trgovini između dvije zemlje.

"Sporazum o slobodnoj trgovini trebao bi biti ratificiran u parlamentu Turske do 16. marta, odnosno do posjete članova Predsjedništva BiH. Vjerujemo da će taj sporazum, koji je jako bitan, unaprijediti saradnju i pomoći privrednicima i jedne i druge zemlje", rekao je Pakdemirli.

"Kada govorimo o BDP-u Turske u oblasti poljoprivrede, možemo reći da se nalazimo među prvim zemljama Evrope te među 10 zemalja svijeta. Tome je svakako doprinio i naš ruralni razvoj. Stoga je naša posjeta Albaniji, ali i danas BiH, više zasnovana na razmjeni iskustava u oblasti poljoprivrede. Vrlo rado bismo podijelili naša iskustva", poručio je Pakdemirli.

Naglasio je kako će u narednom periodu biti uloženi napori za jačanje saradnje između univerziteta u oblasti poljoprivrede i šumarstva.

Tokom sastanka bilo je govora o izvozu mesa peradi iz Turske, kao i o izvozu luka i krompira, s obzirom da u Turskoj na tom planu postoje viškovi u proizvodnji.

"Razmijenili smo mišljenja i iskustva u oblasti šumarstva. Bilo je riječi o unapređenju zelenih površina, zaštite od šumskih požara, u okviru toga planiramo potpisati memorandum o razumijevanju. S tim u vezi od nas je zatražen dolazak jedne tehničke delegacije, koja će već u ponedjeljak doći u BiH", rekao je Pakdemirli.

Zaključio je kako su današnji razgovori bili korisni za obje strane te kako se nada da će unaprijediti odnose Turske i BiH.

Sastanku su prisustvovali ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, kao i ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacije BiH i Republike Srpske Šemsudin Dedić i Boris Pašalić.

Pakdemirlija su ranije danas primili predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik te članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Planirano je da Pakdemirli, nakon zvaničnih sastanaka u Sarajevu, posjeti i Šehidsko mezarje Kovači te obiđe mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.