Pakistan ve Hindistan arasında terör gerilimi

Pakistan ve Hindistan, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin dünyada artan terör tehlikesine dair açıklamasının ardından birbirlerini terörü yaymakla suçladı.
Pakistan ve Hindistan arasında terör gerilimi

Ulusal basındaki haberlere göre, Pakistan Dışişleri Bakanı Bilaval Butto Zerdari ve Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, ABD’nin New York kentinde düzenlenen BM Güvenlik Konseyi Toplantısı sonrası ayrı ayrı basın açıklaması yaptı.

Hindistan Dışişleri Bakanı Jaishankar, bugün dünyanın Pakistan'ı “terörün merkezi” olarak gördüğünü ifade ederek El Kaide lideri Usame bin Ladin'in bu ülkede bulunduğuna ve 2001'de Hindistan Parlamentosuna saldırının arkasında, İslamabad'ın olduğuna işaret etti.

Zerdari ise Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yi "Gucerat kasabı" olarak nitelendirerek El Kaide elebaşı Usame bin Ladin’in öldüğünü ancak Modi’nin hala hayatta ve Başbakan olduğunu ifade etti.

Hindistan hükümetinin Mahatma Gandi’nin ideolojisine inanmadığını vurgulayan Zerdari, mevcut Yeni Delhi yönetiminin Gandi’ye suikast düzenleyen kişinin doktrinlerini benimsediğini belirtti.

Zerdari, Hindistan’ı Pakistan’da terörü yaymakla suçlayarak ülkedeki terör unsurlarının Yeni Delhi’den destek aldığını aktardı.

Hint hükümetinin Hitler’den etkilendiğine işaret eden Zerdari, yabancı unsurların aktif olarak Belucistan eyaletinde istikrarsızlık oluşturmaya çalıştığını söyledi.

Zerdari, Lahor’da geçen sene meydana gelen bombalı saldırıda Hindistan’ın dahli olduğuna dair ellerinde kanıtlar olduğunu dile getirerek Pakistan’daki terörün dışarıdan finanse edildiğini vurguladı.

Gucerat Başbakanlığı döneminde Narendra Modi, 2002'de yaşanan ve çoğu Müslüman 2 binden fazla kişinin ölümüne neden olan ayaklanmalara engel olmamakla suçlanmıştı.

ABD güçlerince El Kaide lideri Usame Bin Ladin 1 Mayıs 2011’de, Pakistan’ın Abbottabad şehrinde öldürülmüştü.

- İki ülke arasındaki gerilim tırmandı

Son haftalarda Hindistan ile Pakistan arasında gerilim yeniden tırmandı.

Pakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Hina Rabbani Har, 14 Aralık'taki açıklamasında, "Hindistan’ı Pakistan’da terör faaliyetlerine dahil olmakla" suçlayarak “Terörü Hindistan’dan daha iyi kendi çıkarları için kullanan bir ülke yok.” ifadelerini kullanmıştı.

Pakistan’da geçen ay ordunun başına gelen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Asım Munir, 4 Aralık’ta yaptığı açıklamada, Hint yetkililerin "Azad Cammu Keşmir'i geri alacağız" ifadelerine karşılık, "Herhangi bir tersliğe tüm gücümüzle karşı koyacağız." diye konuşmuştu.

NDTV televizyonundaki habere göre, Hindistan Kuzey Ordu Komutanı Korgeneral Upendra Dwivedi, 22 Kasım’da yaptığı açıklamada, "Emir verildiği takdirde Azad Cammu Keşmir’i geri almaya hazırız." ifadesini kullanmıştı.

Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh, 28 Ekim’de benzer bir ifade kullanmış, Azad Cammu Keşmir’i geri almaya kararlı olduklarını söylemişti.

Kaynak:

Etiketler :