Pakistanski premijer kritikovao Macrona: Žalosno što dodatno potiče islamofobiju

Pakistanski premijer Imran Khan kazao je kako Macron nikada u javnim nastupima ne bi trebao dodatno poticati islamofobiju
Pakistanski premijer kritikovao Macrona: Žalosno što dodatno potiče islamofobiju

Pakistanski premijer Imran Khan pridružio se brojnim kritikama upućenim francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu zbog njegovih izjava o islamu i muslimanima, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Osobina lidera je da ujedinjuje ljudska bića, umjesto da ih dijeli. Ovo je vrijeme kada je predsjednik Macron mogao djelovati iscjeliteljski i uskratiti prostor ekstremistima, umjesto da izaziva daljnju polarizaciju i marginalizaciju koja neizbježno dovodi do radikalizacije", naveo je Khan na Twitteru u nedjelju.

Poručio je također kako Macron nikada u javnim nastupima ne bi trebao dodatno poticati islamofobiju.

"Žalosno je što je odlučio dodatno poticati islamofobiju tako što napada islam, a ne teroriste koji vrše nasilje, bili to muslimani, bijeli supremacisti ili nacistički ideolozi", dodao je Khan.

Istakao je još da je, nažalost, Macron odlučio namjerno provocirati muslimane, uključujući i vlastite građane, potičući prikazivanje uvredljivih karikatura o islamu i poslaniku Muhammedu.

U Francuskoj su posljednjih dana intenzivirani pritisci i racije na muslimanske nevladine organizacije i udruženja.

Podsjetimo, u četvrti Conflans-Sainte-Honorine u blizini Pariza 16. oktobra francuskom nastavniku Samuelu Patyju je odrubljena glava. Nastavniku je ispred njegove škole glavu odrubio 18-godišnjak kojeg je policija kasnije ubila. Nastavnik je učenicima na času nedavno pokazivao karikature poslanika Muhammeda na što su roditelji reagovali.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin izjavio je 19. oktobra da će mnoga muslimanska udruženja, nevladine organizacije, kao i jedna džamija biti zatvoreni. Predsjednik Emmanuel Macron je također poručio da u toj zemlji neće prestati objavljivati ​karikature poslanika Muhammeda.