Pancarda verim mutlu etti

Türkiye'de en fazla şeker pancarı üretiminin yapıldığı Konya'da şeker pancarı hasadı başladı. Şeker fabrikalarının pancar alım ve işleme kampanyası startının verilmesiyle birlikte Altınekin bölgesindeki çiftçiler de pancarını sökmeye başladı. Çiftçiler genel olarak bu seneki verimden memnun.

Pancarda verim mutlu etti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Konya’da şeker pancarının hasadı ile çiftçilerin tarlalarda zorlu mesaisi başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 1 Eylül 2019 tarihinde gerçekleştirdiği Konya ziyaretinde yaptığı, "Bu yıl, pancar üretiminde yüzde 11 artış bekliyoruz. Pancar alım fiyatını da bu yıl için ton başına 235 liradan 300 liraya yükseltiyoruz" açıklamasıyla beraber ton başına 65 TL'lik bir artış oldu. Böylece pancar alım fiyatında yaklaşık yüzde 28 bir artış gerçekleşti. Konya’da pancar ekiminin en yoğun olduğu bölgelerin başında gelen Altınekin’de ise hasat mevsimi başlayalı 10 gün oldu. Altınekin çiftçisinin bu yılki pancar veriminden memnun olduğunu söyleyen Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Pancar söküm sezonu başlayalı yaklaşık 10 gün oldu. Çiftçilerimiz pancarını şuanda direkt fabrikaya gönderiyorlar. Cumhurbaşkanımızın açıklamasıyla pancara verilen iyileştirme, çiftçiyi bir nebze olsun rahatlattı. Altınekin’de bizim dekar başına yaklaşık bölge ortalamamız 700-800 ton civarında. Bu seneki pancar verimi geçen seneden kötü değil, pancarlarımız genel anlamda iyi durumda. Önemli olan pancarda polar dediğimiz oranlar. 16 polarlık bir pancarda kazanç 300 TL, mesela 17 polara çıktığı zaman üstüne 18 TL daha fark koyuyor. Yani bu da 318-320 TL civarı yapıyor. Yani her bir polarda aşağı yukarı 18-19 lira daha çiftçimize fark geliyor. Önemli olan çiftçimizin polarını yüksek tutması. Bölgede tahmini olarak 5 bin ila 7 bin dekar arasında pancar ekili alanımız mevcut. Yani şuanda 300-400 bin ton civarında pancarımız bulunuyor” dedi.

“GİRDİ MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLMELİ”

Pancar üretiminin sürdürülebilirliği için önemli olanın enerji maliyeti olduğunu söyleyen Kağnıcıoğlu, “Enerjiden sonraki maliyet girdilerimizi, gübre maliyeti ve mazot maliyeti oluşturuyor. Pancar çiftçisinin en çok karşılaştığı sorunlardan biri enerji maliyetidir. Enerji maliyetleri çiftçilerimizi pancar üretiminde çok zor duruma sokuyor. Bu enerjideki maliyetlerin düşmesi gerektiğine inanıyoruz. Çünkü pancar kolay yetişmiyor. Masraf ve bakım gerektiren bir üründür. Onun için pancardaki enerji maliyetidir, gübre maliyetidir, bunun yanı sıra mazot maliyetidir bunlar pancar çiftçimizin işini zorlaştırıyor. Çiftçi eğer buralardan para kazanamazsa küser. Çiftçi pancar ekmezse, şekerde dışa bağımlı oluruz. Bu noktadaki çözüm önerilerimiz şu şekilde: Devletimiz tarımsal sulamada kullanılan enerjinin maliyetini yüzde 50 şeklinde sübvansiyon yapması gerekmektedir. Pancar stratejik bir üründür. Bu ürünü de desteklemek gerekiyor. Dışardan şeker getirmemeleri gerekiyor. Son zamanlarda Sayın Cumhurbaşkanımız, nişasta bazlı şekerin yüzde 5’ten 2,5’e düşürdü. Bu durum pancar çiftçisi açısından fevkalade bir durum ama bunun kontrolleri daim olması gerek. Pancar çiftçisinin rahat olabilmesi için Devlet tarafından takibinin mutlaka yapılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

bekir-kagnicioglu-1.jpg

ÜRETİMİN YAKLAŞIK YÜZDE 29'U KONYA'DAN

Çiftçiler, kampanya döneminde 122 gün boyunca pancarlarını fabrikaya ulaştırabilecek. Bu üretimlerle birlikte ülke genelinde toplam şeker pancarı üretiminin yaklaşık yüzde 29'u karşılanacak. Konya Şeker'in, bu yıl üreticilerden toplamda 3 milyon 650 bin ton pancar alımı yapması planlanıyor. Konya Şeker, bu kampanya döneminde 3 milyon 220 bin ton pancar işleyecek ve bu işlenen pancarlarla 455 bin ton şeker, 690 bin bin ton yaş pancar küspesi, 126 bin ton melas, 50 bin ton kuru küspe üretilmesi bekleniyor.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

Bakmadan Geçme