Pandemi döneminde tüketimi düşen yumurtada Ramazan bereketi

Ramazan ayında en çok tercih edilen ürünlerin başında yumurta geliyor. Yumurta, tok tutucu özelliği sayesinde Ramazan ayında oldukça fazla tüketiliyor.
Pandemi döneminde tüketimi düşen yumurtada Ramazan bereketi

Ramazan ayında en çok tercih edilen ürünlerin başında yumurta geliyor. Yumurta, tok tutucu özelliği sayesinde Ramazan ayında oldukça fazla tüketiliyor. Konya’da Konya nüfusunun beş katı büyüklüğünde yumurta üretimi yapıldığını söyleyen YUM-BİR Başkanı İsmail Saraçoğlu, pandemi döneminde kısıtlamalardan dolayı yumurta tüketiminin düştüğünü ancak Ramazan ayının başlarında yumurta satışlarında hareket yaşandığını söyledi.

ismail-saracoglu.png

Pandemi döneminde alışveriş alışkanlıklarının düştüğünün altını çizen Başkan Saraçoğlu, “Pandemi döneminde yumurta tüketiminde bir düşüş yaşadık. Biz bunu alışveriş alışkanlıklarının değişmesine bağlıyoruz. Marketlerde ciddi anlamda bir fiyat yüksekliği var. Üretici fiyatları ve market fiyatları arasında farklar var. Pazarda en iyi yumurtayı 20 liraya alırsınız ama markette 23-24 lira aşağıdan yumurta yok. Pazarda bu işten para kazanıyor. Fiyatlar çok yüksek, maliyet çok yüksek ama bir türlü istediğimiz rakamlara gelmedi. Üretimimiz de çok iyi değil ama tüketimimiz çok düştükçe insanlar işsiz olanlar var. Kapalı olan yerler var. Gününü geçirmek için uğraşan insanlar var. Hizmet sektöründe çalışanlar ciddi manada eksik personelle çalışıyorlar. Bu insanların işsiz olması da haliyle tüketimi düşürüyor. Biz Konya’nın ilçelerine satış yapmıyoruz. Konya’da, Konya nüfusunun beş katı yumurta üretimi yapılıyor. Bizim müşterilerimiz genellikle Karadeniz, İstanbul, Irak, Katar oluyor” ifadelerine yer verdi.

yumurta-3.png

‘RAMAZAN’IN BAŞINDA YUMURTAYA YOĞUN TALEP’

Ramazan’ın başında yumurta satışlarında bir hareketlilik olduğunun bilgisini veren Saraçoğlu, “Ramazan ayının içinde de hareketlilik olsa da, Ramazan öncesi gibi olmaz. İnsanlar ilk haftanın hazırlığını yaptıkları için ilk aşamada yumurtaya yoğun talep oluyor. Yumurtada üretimin artması ya da azalması anlık bir şey değildir. Yumurta üretimi rutin bir şekilde olur. Yumurtlayacak hayvanı koyduğunuz zaman 16 ay onunla oynamazsın. Sürekli yumurtlar. O nedenle bizim kapasiteyi artırma ya da azaltma gibi bir durumumuz yok.  Ama yaşlı hayvan sayımız çok fazla. Fiyatları zaten maliyetin altında gidiyor. Ramazan’da üretici adına fiyatlar biraz daha gerilerse yaşlı hayvanlardan kesime gidenler olur. O nedenle üretim düşebilir. Üretici olarak yumurta fiyatlarının düşeceğini fakat bunun tüketiciye yansımayacağını ön görüyoruz. Normalde en iri yumurtanın çıkışı 15 lira civarındadır. Yani tanesi 50 kuruş civarında oluyor ama marketlerde 75 kuruştan aşağı yumurta yok gibi. Biz 50 kuruşluk fiyatlardan zarar ediyoruz. Yumurtanın üretim maliyeti şu anda 56 kuruştur” diye konuştu.

yumurta-5.png

‘YUMURTA FİYATLARININ İYİLEŞMESİ LAZIM’

Üreticide yumurta fiyatlarının biraz iyileşmesi gerektiğini ancak Ramazan ayı boyunca bir iyileşme gerçekleşmeyeceğini vurgulayan Saraçoğlu, “Türkiye üreticisinin yumurtası günübirlik satılıyor ama üretici yönünden fiyat yükselmiyor. Son iki aydır üretici fiyatlarında afaki bir yükselme olmadı. Standart bir şekilde ilerliyor. Eğer Ramazan’dan sonra biraz gelişmeler olursa o zaman turizm vs. hareketlenirse, hizmet sektörü biraz daha hareketlenirse, lokantalar, oteller, okullar açılırsa bir iyileşme olur. Bizim için önemli olan öğrencinin olması, öğrenci yurtlarının açılması, turistin gelmesi bunlar yumurta tüketimi etkiler yoksa iç piyasa çok şey değiştirmez” diye konuştu.

yumurta-4.png

KALİTELİ YUMURTA NASIL OLUR?

Kaliteli yumurtanın nasıl olduğunu anlatan Saraçoğlu, “Bu mevsimlerde bozuk yumurta çok olmaz. Bozuk yumurta genelde kış mevsiminde ya da yaz mevsiminde dışarıda bırakılırsa bir bozulma meydana gelebilir. Kaliteli yumurtanın kabuğu parlak olur. Dışındaki hava gözenekleri belli olmayacak kadar pürüzsüz olur. Kalitesi düştükçe kabuk rengi beyazdan grileşmeye dönmektedir. Bunlar yumurtanın daha kalitesiz olduğunun belirtileridir. Yumurtayı tavaya kırdığınızda hemen dağılması yumurtanın kalitesizliğinin alametidir. Kesinlikle daha sık ve toplu durma gerekmektedir” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ