Pandemi kuşa talebi artırdı

Pandemi sürecinde eve kapananlar sıkıntıdan kuş beslemeye başladı.
Pandemi kuşa talebi artırdı

Pandemi sürecinde eve kapananlar sıkıntıdan kuş beslemeye başladı. Hem talebin artması hem de ithalatın durması kuş fiyatlarını cüzi miktarda artırdı. En çok muhabbet kuşuna olan talebin arttığını söyleyen phatshopcular Konya’da kuş fiyatlarının 40-50 liradan 70-80 liraya çıktığını söylediler.

pandemi-kusa-talebi-artirdi-1.jpg

Kimi için en iyi arkadaş kimi için en iyi dost olan kuşların satışları arttı. Hal böyle olunca üretim, gelen talebi karşılayamaz hale geldi. Gelen talebe yetişmekte zorlandıklarını söyleyen phatshopcular, satacak kuş bulamadıklarını, ithalatın olmamasından dolayı fiyatların biraz arttığını aktardılar.

pandemi-kusa-talebi-artirdi-3.jpg

‘FİYATLARI YÜKSELTEN ÜRETİCİLERDİR’

Fiyatları yükseltenin yerli üreticiler olduğunu söyleyen Nesil Akvaryum Phatshop Sahibi Birol Kaya, “Kuşa olan talep her zaman vardı fakat şu anda ithalat kapalı olduğu için elimizde çok fazla kuş bulunmamaktadır. En çok talep gören kuş türlerimiz ise muhabbet kuşu, sultan papağanı ve cennet papağanıdır. Bunlar hem fiyat olarak uygunlar hem de konuşmaya daha elverişliler.  Bu nedenle çok fazla talep görmektedir. Hem talebin artması hem de ithalatın olmamasından dolayı fiyatlar biraz artmıştır. Şu anda piyasada çok fazla kuş bulunmamaktadır. İthalatın kapısı açık olsa, ithalat serbest olsa fiyatlar yüksek olmaz. Biraz da yerli kuş üreticilerimiz az olduğu için fiyatlar yüksektir. İnsanların kuşları tercih etmesinin nedeni bakımının kedi ve köpeğe göre biraz daha kolay olmasıdır. İthalat serbest olduğu zaman kuş fiyatları 50 liraydı şu anda taban fiyatı 75-80 liradır. Haberlerde muhabbet kuşu fiyatlarının 150 olduğu söyleniyor. Bunu gören yerli üreticiler toptan fiyatı 100 liraya kadar çıkarıyor. Jumbo diye bir muhabbet kuşu var onun fiyatı 150 liradır. Ama onun fiyatının yüksek olması çok normaldir. Biz kârımızdan feragat edip satış yapıyoruz” şeklinde konuştu.

pandemi-kusa-talebi-artirdi-7birol-kaya.jpg

‘SATACAK KUŞ BULAMIYORUZ’

Piyasada satacak kuşun çok fazla kalmadığını belirten Paşa Phatshop Sahibi Ahmet Deveci, “Ben aynı zamanda gloster ırkı kanarya yetiştiricisiyim. Ornitoloji Kanaryacılar Dernek Yönetiminde de bulundum. Gloster ırkı kanaryada yarışma dalında Türkiye çapında 15 kadar madalyam bulunmaktadır. Aynı zamanda ressam ve müzisyenim. Güzel olan her şeye ilgi duyuyorum. Eskiye nazaran kuşa olan talep arttı. Hem taleplerden hem de ithalatın olmamasından dolayı kuş fiyatlarında da artış yaşandı. Yerli üreticiler de biraz bunu fırsat bildi. En çok muhabbet kuşuna, sultan ve  cennet papağanına talep var.  Ama bunlar piyasada artık çok fazla bulunmamaktadır. Sürekli bu kuş türleri bize soruluyor ancak satacak kuş bulamıyoruz. Muhabbet kuşlarının konuşma özelliği var. Biraz daha insana yakın bir kuş türüdür. Evin içinde bir arkadaş, bir dost görevi görür. Haberlerde muhabbet kuşu fiyatının 150 TL olduğu söylendi ancak öyle bir durum söz konusu değil.  Biz 75-80 liraya satıyoruz. Bizim kazancımız yine aynı çok fazla kâr elde etmiyoruz. Zaten insanlar 75-80 liraya da zor alıyorlar” diye konuştu.

pandemi-kusa-talebi-artirdi-4ahmet-deveci.jpg

‘TALEP YÜZDE 100 ARTTI’

Pandemi döneminden dolayı kuşa olan talebin yüzde 100 oranında arttığının bilgisini veren Tarçın Akvaryum Phatshop Sahibi Halit Yanar, “İnsanlar evde tek başınalar ve konuşan canlı hayvan sayısı çok az. Herkes konuşan bir canlı beslemekten yana bu nedenle muhabbet kuşları çok fazla talep görmektedir. Pandemiden önce muhabbet kuşlarımız 40-50 lira civarındaydı. Yani 35 liraya bile muhabbet kuşu bulabiliyordunuz. Şu anda en düşük fiyat itibarıyla 70-80 lira ortalama fiyat ise  90 ile 100 arasıdır. Yem fiyatlarında ya da kuş mama fiyatlarında bir değişiklik yok.  Yerli üreticilerimiz de yeteri miktarda kuş yetiştiremedikleri için fiyatlarımız artmış durumdadır. En çok talep gören kuş türlerimiz muhabbet ve papağandır. Cennet familya papağanı aynı sınıftan gelmekteler. Cennetle sevdanın konuşma kabiliyetleri çok fazla yoktur bir de fiyatları biraz daha yüksektir. Papağan fiyatları 600-700 liradan başlar 20 bin liraya kadar çıkar. Familya ve cennet papağanı 200-300 liraya kadar bulunan türleridir” ifadelerini kullandı.

halit-yanar-pandemi-kusa-talebi-artirdi.jpg

‘HAYVAN BAKILABİLDİĞİ KADAR MUTLU OLUR’

“Eğer kişiler yakınlarına bir canlı hayvan hediye etmek istiyorlarsa bu kişinin o hayvana bakıp bakamayacağından emin olması gerekir” diyen Halit Yanar, “ Hayvan bakılabildiği kadar mutlu olur. Avrupa’da sokakta olan hayvan sayısı çok az iken Türkiye’de bu rakam çok fazladır. Yaklaşık 9 yıldır phatshop işletmekteyim. Kuşların değersizleştiği zamanlar oldu. Canlı hayvanın değersizleştirmemesi gerekir ama zamanında 8-9 liradan kuş satıldığı oldu. Yurt dışından gelen kuşların sayısı belli değildi. Kasa kasa kuşlar geliyordu. Şimdiye kadar hiç bu kadar kıymetli olduğu bir zaman olmamıştı” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

pandemi-kusa-talebi-artirdi-6.jpg

pandemi-kusa-talebi-artirdi-8.jpg