Pandemide evlerde hırsızlık azaldı

Pandemi nedeniyle evde geçirilen zamanın artması 2020’de konut hırsızlıklarının azalmasını sağladı.
Pandemide evlerde hırsızlık azaldı

Pandemi nedeniyle evde geçirilen zamanın artması 2020’de konut hırsızlıklarının azalmasını sağladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıkladığı verilere göre; 2017 yılında günde 281 hırsızlık yapılıyorken, 2020 yılında bu sayı 158’e düştü. Pandemi nedeniyle hayatımıza yerleşen maskelerin, güvenlik kamerasına yakalanmama konusunda hırsızların işini kolaylaştırdığını söyleyen Kadir Erölmez, “Bazı durumlarda sadece güvenlik kamerasının yetmiyor. Alarm sistemlerini de göz ardı etmememiz gerekiyor” dedi.

Hırsızlık olayları en yaygın görülen suç türlerinin başında geliyor.  Güvenlik sistemlerinin önemine dikkat çeken Konya Televizyon ve Radyo Tamircileri Bilgisayarcılar Güvenlik Sistemleri ve Tüketici Elektronikçileri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Kadir Erölmez, “Güvenlik sistemleri aşağı yukarı 10 yıldır ön safhaya çıktı. Pandemi döneminde kapalı devre sistemleri, alarm sistemleri, önemi daha çok anlaşıldı ve bu anlamda çok faydalı oldu” ifadelerini kullandı. 

pandemide-2.jpg

‘GÜVENLİK SİSTEMLERİ İŞ VERİMİNİ DE ARTIRIYOR’
Güvenlik sistemlerinin iş verimini artırdığını vurgulayan Başkan Kadir Erölmez, “Bir iş yerine güvenlik sistemi yaptığınız zaman iş verimi artıyor. Çalışan işçilerde izleniyoruz imajı olduğu için izlenmese bile görevini yapıyor. Hırsızların en kolay şekilde yakalandığı bir çağı girdik. Bir yerde bir  hırsızlık olayı olduğu zaman mutlaka bir güvenlik kamerasına takılıyor ve bence çok çabuk yakalanıyor. Bence hırsızlar eskiye nazaran daha çabuk yakalanıyor. Bu da kameraların kaydetmesinden kaynaklanıyor. Kameraların, sakaklardaki kamera  ve güvenlik konusunda bütün dünyaya faydası var. Artık güvenlik çağındayız. Herkes evine fabrikasına kamera taktırıyor. Şu an çok revaçta olan bir iştir. Bizim üyelerimizin en iyi para kazandığı, iş yaptığı birimlerden birisidir” ifadelerine yer verdi. 

pandemide-1.jpg

MASKEYİ TAKAN İZİNİ KAYBETTİRİYOR!
“Kanun gereği iş yerinin ya da evinin önünde bir olay olmuşsa bunu polise vermek veya ifşa etmek suçtur” diyen Erölmez, “Vatandaşlar güvenlik kamerası görüntülerini kanundan dolayı vermek istemiyorlar. Ama bence çok faydalı bir şey çünkü her şeyi açığa çıkarıyor. Pandemi dönemi güvenlik kameralarına olumsuz yönde yansıdı. Çünkü kameralar hırsızı görse de maskeden dolayı tanınamayabiliyor. Pandemiden dolayı hırsızlık olayları azalsa bile maskesi varsa ve başında şapkası varsa kameraların o kişileri tespit etmesi çok zor oluyor. Örneğin kuyumcuya giren bir hırsız o anda yaptığı hırsızlıkla kolay bir şekilde izini kaybettirebiliyor. Kamerada bir eski sistem var bir de IP sistem var. Şu anda ben IP sistemi öneriyorum. Bilgisayar ve cep telefonu üzerinden izlenebiliyor. Örneğin Amerika’dan, İstanbul’dan Konya’daki iş yerine görebiliyor ve izleyebiliyorsunuz. Bu durum da oldukça fayda sağlıyor” diye aktardı. 

pandemide-3.jpg

‘MALİYETİ DEĞİŞİYOR’
Güvenlik sistemlerinin maliyetinin markasına ve özelliklerine göre değişiklik gösterdiğini ifade eden Erölmez, “ Çok uyguna da çok pahalıya da güvenlik sistemleri var. Bir kamera sistemi yaptıracak olursanız önce ne alacağınızı belirlemeniz lazım. Marka ve piksel numarasını söyleyerek ona göre araştıracaksınız. Yoksa kişi kamera almaya gittiğinde bir marka belirtmezse normal bir fiyat alamaz. Bu anlamda tüketicinin bilinçlenmesi gerekir. Dört kameralı bir IP sistem aşağı yukarı 4-6 bin lira civarındadır. Özellikle çok işçi çalıştıran fabrikalarda, iş yerlerinde çok önemli. Bir insan normalde kendi iş yerini kontrol edemez. Ama birkaç tane kamera veya göz olduğu zaman kafasına bir şey takıldığı zaman bakıyor hemen oradan tespit ediyor. Bütün iş yerlerinde güvenlik sistemlerini tavsiye ederim. Ama genellikle fabrika tarzı çalışan iş yerlerinde daha fazla oluyor” diye anlattı. 

pandemide-5.jpg

‘EVLERDE GÜVENLİK SİSTEMLERİ ÇOK YAYGINLAŞTI’
Erölmez, Günümüzde evlerde güvenlik sistemlerinin yaygınlaştığını ve bu nedenle de hırsızlık olaylarının azaldığını söyledi. Erölmez, “Günümüzde neredeyse bütün sitelerin evlerinde güvenlik sistemleri oluyor. Kimin gelip kimin gittiği kaydediliyor. Bir hırsızlık olayı olduğu zaman hemen meydana çıkıyor. Şu an evlerde ve sitelerde güvenlik sistemleri çok yaygınlaştı. Vatandaşlarımız kesinlikle kamera sistemleri yaptırsınlar. Çok pahalı bir ürün değil. Telefon üzerinden izlenebilecek tek kameralı bir sistem 150-200 liraya bile alınabilir. Çocuğunu evre bırakırsa gözü arkada kalmaz. Kameradan başka güvenlik sistemleri de var. Alarm sistemlerini de göz ardı etmememiz gerekiyor. Alarm da çok caydırıcı bir güç. Görüntülü diafon sistemlerinin mutlaka binalara yapılması gerekir. Genelde apartmanlardaki hırsızlıklar da direk kapıyı açmakla oluyor. Eski tip zillerin görüntülü diafonlarla değiştirilmesi gerekir” diye konuştu.  

pandemide-4.jpg

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ