Pandemide müziğe yönelim arttı

Pandemi döneminde insanların çoğunlukla evde kaldığı dönemlerde müziğe yönelim arttı. Son zamanlarda ise sosyal medyada popüler olan kalimba müzik aletine Konyalı vatandaşlar tarafından da yoğun ilgi gösteriliyor.
Pandemide müziğe yönelim arttı

Pandemi döneminde insanların çoğunlukla evde kaldığı dönemlerde müziğe yönelim arttı. Son zamanlarda ise sosyal medyada popüler olan kalimba müzik aletine Konyalı vatandaşlar tarafından da yoğun ilgi gösteriliyor. Ali Osman Çakan, Konyalı vatandaşların müzik konusunda aktif olduklarına dikkat çekerek, müziğin birçok faydasının bulunduğuna da işaret etti.

Kovid-19 döneminin başlarında çoğunlukla evden kalan vatandaşlar vakit geçirmek adına müzik aletlerine yöneldi. Kolay çalınabilen aletlerden olan ve sosyal medyada popüler olan müzik aleti kalimba, Konyalı vatandaşlar tarafından da yoğun ilgi görüyor.

pandemide-muzige-1.jpg

‘TÜRKİYE’DE VE KONYA’DA BİR PAZAR OLUŞTU’

15 yıldır müzik işiyle uğraştığını söyleyen Rampalı Çarşı’da bulunan Fon Müzik Firma Yetkilisi Ali Osman Çakan, “Konyalı vatandaşlar  bir ürün çıktığı zaman global anlamda onu hemen takip edip sormaya başlıyorlar. Mesela son zamanlarda kalimba çok popüler bir müzik aletidir. Konyalı vatandaşlardan da yoğun ilgi var. Kalimbanın menşei Afrika’dır, zıplayan pire anlamına gelir. Ürünün popüler olması Afrika değil, Çin ile ön plana çıktı. Sosyal medyada birkaç video yayınlanmasıyla ürünün popülerliği arttı. Arttığı zaman da Türkiye’de ve Konya’da da bir pazar oluştu” dedi.

‘HERKES KALİMBA ÇALABİLİR’

Her yaştan insanın kalimba çalabileceğinin altını çizen Ali Çakan, “Genellikle insanların tercih ettiği ürünler basit çalınabilen ürünlerdir. Kalimba buna güzel bir örnektir. Kalimbanın ilk etapta kullanımı çok kolaydır, hatta bunun için eğitim almaya bile gerek yoktur. Direk internet üzerinden birkaç makale okuyarak onun hakkında bilgi sahibi olup, onunla birlikte şarkılar çalınabiliyor. Profesyonel olarak çalmak istiyorlarsa bir eğitim almaları gerekiyor. Müzik aleti sosyalleşmeyi sağlar, özgüveni artırır, müzik aleti çalan insanların AQ oranlarının arttığına dair bilimsel çalışmalar var. Bazı uzmanlar ise, müzik aleti çalmanın dikkat dağınıklığının önüne geçtiğini söylüyor” ifadelerini kullandı.

pandemide-muzige-4.jpg

‘MÜZİK İSTEDİĞİ KONUMA GELMEYE BAŞLADI’

Son zamanlarda vatandaşlar tarafından müziğe yoğun ilgi olduğunu aktaran Çakan, “Müzik istediği konuma gelmeye başladı. Türkiye şartlarında iş temposu çok yoğun olduğu için vatandaşlar müzik aleti öğrenmeye vakit bulamıyorlar. Ben kesinlikle çalışan insanların da müzikle ilgilenmesini isterim. Çalıştıkları ortamın stresinden çok çabuk sıyrılıp daha ruhani dinginliğe ulaşabilirler. Ayrıca ebeveynler çocuklarının müziğe yeteneklerinin olduğunu düşünüyorlarsa bu alanda eğitim almalarına destek olsunlar. Zaten müzik kurslarımız da artık çok hesaplı, o nedenle de çocukların da müzikle ilgilenmelerini tavsiye ederim” ifadelerine yer verdi.

‘MÜZİK SOSYALLEŞTİRİYOR!’

Müziğin, insanların sosyalleşmesinde çok büyük bir etken olduğunu ifade eden Çakan, “ Bu kendi hayatımda da böyledir. 15 yıldır müzik sayesinde birçok insan tanıdım. İnsanlar müzik sayesinde hayata bakış açılarını değiştirebiliyorlar. Müzik biraz daha özveri istiyor bu da insanı ister istemez çalışmaya itiyor. Çalışan insan o işte başarı sağlıyorsa kendine güveni çok fazla artıyor. Pandemi ilk başladığı zamanlarda ilk 1 hafta müzik sektörü de sekteye uğradı. Daha sonra hafta sonu sokağa çıkma yasaklarının olmasıyla birlikte özellikle Konya’da ve Türkiye çapında müzik aletlerine yoğun bir ilgi oldu. Birçok ürünümüz dolar bazında geliyor. Fiyat açısından biraz yükseldiği için insanlar talep etseler dahi müzik aleti almada zorlanıyorlar” şeklinde konuştu.

‘ÖĞRENCİLER DE MÜZİĞE YÖNELİYOR’

Müzikle uğraşan kesimin çoğunlukla öğrenciler olduğunun bilgisini veren Çakan, “Türkiye genelinde 7-8 yaşından 65-70 yaşına kadar müzik sektörüne bir ilgi var. 7-12 yaş aralığındaki grup bu işin biraz daha eğlence kısmındalar. Okullarımız da bu işle alakalı bayağı bir çalışma yapılıyor. Şu an okullarda gitar öğretiliyor. Bizim zamanımızda sadece flüt vardı. Bu da ister istemez yeni jenerasyonda büyük etkiler yaratıyor. Öğrencilerin müzik aletine olan ilgisi her geçen gün artıyor” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ