Pasaport iptalleri

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu:- "Hakkında soruşturma veya dava yoksa, beraat ve takipsizlik alınmışsa yurttaşların pasaportlarını geri alması gerekir"
Pasaport iptalleri

TBMM (AA) - HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Türkiye’nin olağan döneme geçmesi gerektiğini belirterek, "Hakkında soruşturma veya dava yoksa, beraat ve takipsizlik alınmışsa yurttaşların pasaportlarını geri alması gerekir." dedi.

Gergerlioğlu, Mecliste düzenlediği basın toplantısında "pasaport iptalleri ve yasakları" nedeniyle on binlerce kişinin mağdur edildiğini öne sürdü.

Türkiye'de OHAL'in bittiğini ancak yapılan yasal düzenlemelerle yasakların kalıcı hale geldiğini savunan Gergerlioğlu, "Türkiye’nin olağan döneme geçmesi gerekir. Hakkında soruşturma veya dava yoksa, beraat ve takipsizlik alınmışsa yurttaşların pasaportlarını geri alması gerekir. Ancak yurttaşlar OHAL döneminde çıkarılan geçici düzenlemelerin kalıcı hale getirilmesinden dolayı halen kısıtlamalara tabi tutulmaktadırlar." diye konuştu.

KHK ile kanunlara ek maddeler ilave edildiğini ve bu şekilde yapılan yasal düzenlemelerle yasakların kalıcı hale geldiğini iddia eden Gergerlioğlu, şu görüşleri savundu:

"Bu yöntem anayasada öngörülen kanun çıkarma şekline aykırı olup, Meclisin yasama yetkisine müdahaledir. KHK’nin öngördüğü ve olağanüstü hal süresince devam edip bittiğinde son bulacak düzenleme onay kanunu ile 'kalıcı düzenleme' haline dönüşemez, bunun kabulü mümkün değildir."

Kaynak: